Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Priopćenje Podružnice DSHV-a glede nekih dezinformacija koje su 
objavili pojedini mediji na hrvatskom

Ovim putem nedvosmisleno demantiramo kao netočnu informaciju koju su objavili pojedini mediji na hrvatskom jeziku u svezi sjednice Odbora subotičke Podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, održane 7. kolovoza ove godine. Naime, Hrvatske novine Hrvatske nezavisne liste su na svojoj facebook stranici (kao i na svojoj internetskoj stranici), objavile tekst pod naslovom »Subotička podružnica DSHV-a izglasovala dr. sc. Slavena Bačića za nositelja liste na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće«, a UN Cro-Info je na svojoj facebook stranici objavio tekst u kojem stoji kako je »donijeta jednoglasna odluka da se Vijeću Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini predloži da Slaven Bačić bude nositelj izborne liste koju će podržati DSHV na izborima za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća«.
U vezi s tim dužni smo priopćiti kako na spomenutoj sjednici nije bilo rasprave o nositelju izborne liste DSHV-a, pa nije mogla biti donesena nikakva odluka niti je moglo biti nešto izglasovano. Ističemo kako prema Statutu DSHV-a takve odluke nisu u nadležnosti Odbora podružnica. Na sjednici subotičke Podružnice bilo je riječi o zamolbi Slavena Bačića koju je uputio Vijeću DSHV-a, a u usvojenom zaključku dana je načelna podrška, dok će odluku donijeti jedino mjerodavno tijelo za odlučivanje u DSHV-u – Vijeće, i to na prvoj narednoj sjednici. 
Apeliramo na medije da ne donose poluprovjerene i poluistinite informacije koje unose zabunu u prostoru javnosti, što nije profesionalno načelo sredstava društvenoga priopćavanja.
Subotička podružnica DSHV-a
Mirko Ostrogonac, v. r.
Subotica, 9. 8. 2018.


Podrška nacionalnim manjinama

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetio je 9. kolovoza Šid i tvornicu za preradu mesa Srem, kojoj su, zahvaljući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za tamošnje tržište. Tom prilikom je, među ostalim, odgovarajući na pitanja medija, pozvao sve pripadnike nacionalnih manjina da izađu na predstojeće izbore za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, koji se održavaju u studenom. 
»Pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina u našoj zemlji da iskoriste tu priliku i da preko vijeća kreiraju svoju politiku. Država će pomoći u svemu što bude mogla, a i više nego što je to bio slučaj do sada. Zato pozivam i Hrvate i Mađare i pripadnike svih ostalih nacionalnih manjina koji žive kako u Šidu, tako i na teritoriju cijele Vojvodine i Srbije da to svoje pravo iskoriste. Na nama je da uradimo sve kako bi se svi oni osjećali isto kao i većinski narod. Nikakve razlike između nas nema i svi imamo jednaku šansu za bolju budućnost«, kazao je Vučić.
Među ostalim, izjavio je novinarima da se zalaže za razgraničenje s Albancima, a da rješenje za Kosovo treba biti sveobuhvatno a ne jednosmjerno i uprošćeno. Poručio je da nikakvih izbora niti referenduma neće biti 4. studenog, kako to prognoziraju, kako je rekao, pojedinci iz oporbe. 
S. D.


U Golubiću 
o srpsko-hrvatskim odnosima

Međunarodni znanstveni skup u Golubiću ove će godine biti održan jedanaesti puta od 20. do 25. kolovoza, najavili su organizatori iz Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruge za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića, a objavio portal Autonomija.
Tema ovogodišnjeg skupa su srpsko-hrvatski odnosi od stvaranja Jugoslavije do danas (1918. – 2018.), a glavna sesija skupa, na kojoj će sudjelovati znanstvenici iz regije i predstavnici manjinskih političkih stranaka iz Hrvatske i Srbije, bit će održana 23. kolovoza. Bit će riječi i o dominantnim državnim narativima i kulturi sjećanja u Srbiji i Hrvatskoj, a tema će biti i gospodarski oporavak ruralnih povratničkih sredina.
Direktor Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje Darko Gavrilović je rekao za Autonomiju da je sto godina srpsko-hrvatskih odnosa isto kao »sto godina samoće u srcu mržnje dva naroda«.
»Tek povremeni dobri odnosi obasjavali su svjetlost razuma koji je upozoravao da sve dok nas vode ostrašćeni, samoživi, društveno i državno nesposobni političari ne možemo odnose Srba i Hrvata nazvati dobrima. Dominantni državni narativi kojima obje države izbjeljuju svoju prošlost tako da suradnici okupatora dobijaju nevin imidž, da su za sve nevolje u prošlosti krivci s druge strane granice i dalje nabacuju težak talog zla u svijet kulture sjećanja«, kazao je Gavrilović.
H. R.


Dužijanca u Zagrebu

Ove godine, prvi puta, Dužijanca će biti održana i u Zagrebu. S obzirom na to da se ove godine obilježavaju tri važna jubileja, želja orgnizatora, UBH-a Dužijanca, je bila da se Dužijanca prikaže i u glavnome gradu Hrvatske. U folklornom dijelu programa nastupit će društva iz Subotice, Tavankuta, Srijemske Mitrovice, Sonte, Bača, Monoštora, Plavne, Vajske i Berega, te tamburaški sastav Ruže. Svi oni sudjelovat će i u nedjelju u svečanoj povorci od zagrebačke katedrale do Trga bana Josipa Jelačića. Kako je rekao direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković u Zagrebu će sudjelovati oko 300 ljudi, a gostovat će i pjevanje pod misom predvoditi Katedralni zbor Albe Vidaković, bandaši i bandašice koji su prethodnih godina imali ovu titulu i ovogodišnji bandaši i bandašice iz Subotice, Sombora i okolice, kao i njihovi pratioci.
Organizator Dužijance u Zagrebu je UBH Dužijanca u suorganizaciji s Hrvatskim nacionalnim vijećem. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture Hrvatske, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a potporu su dali Grad Zagreb, Zagrebačka županija, Turistička zajednica grada Zagreba, Kulturno-informativni centar, Studentski centar u Zagrebu, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska elektroprivreda koja je generalni sponzor ove manifestacije. Misno slavlje iz zagrebačke katedrale izravno će prenositi Hrvatska radiotelevizija na svome prvome programu s početkom u 10 sati. Mimohod i predaja kruha će se moći pratiti na programu HRT4. 
Program je sljedeći: 
 17. kolovoza
19 sati – projekcija dokumentarnog filma Dužijanca, Kino dvorana Muzeja suvremene umjetnosti (Zagreb) 
18. kolovoza  
12 sati – Otvorenje izložbe Bunjevačko veliko ruvo, Etnografski muzej 
20 sati – Tamburaška i folklorna večer, Trg bana Jelačića
19. kolovoza   
10 sati – Sveta misa zahvalnica, Zagrebačka katedrala 
11.30 sati – Svečani mimohod sudionika manifestacije
12-13 sati – Predaja kruha i kulturno-umjetnički program, Trg bana Jelačića   
Ž. V. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika