Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 19. 11. 

Znan­stve­ni­ci
Prihvaćanjem Deklaracije u hotelu Kunjevci, nedaleko od Vinkovaca, završen je Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva. U radu skupa, koji je počeo u utorak u Zagrebu, a nastavljen u Vukovaru, sudjelovalo je više od tisuću hrvatskih znanstvenika iz Hrvatske i još 17 zemalja. 
 
Stri­ker
Haški optuženik Ante Gotovina krije se u Irskoj, piše zagrebački »Večernji list«. Prenoseći tekst iz »Belfast telegrafa«, koji se poziva na izvore u tajnim službama, zagrebački list navodi da je Gotovini prošlog mjeseca pomogao simpatizer jednog krila Irske republikanske armije, izvjesni Striker, a da je Gotovina dobio pomoć kao protuuslugu zbog oružja koje IRA dobiva s Balkana. »Belfast telegraf« navodi i da je Striker ubio Željka Ražnatovića Arkana. 
 
Ne­pri­hva­tlji­vo
Za Srbiju je neprihvatljivo da vukovarska trojka, haški optuženici Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić i Miroslav Radić, bude predana sudovima u Hrvatskoj, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić. »Za mene je to neprihvatljivo i učinit ću sve da do 
toga ne dođe«. 
petak, 19. 11. 
Za­tvo­re­ni­ci
Ministar SiCG za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić obišao je zatvorenike srpske nacionalnosti u hrvatskom zatvoru »Lepoglava«. Dvadeset šest srpskih zatvorenika, koji šest dana nisu uzimali zatvorsku hranu prekinulo je štrajk poslije toga posjeta. Riječ je o zatvorenicima osuđenim zbog ratnih zločina. Ljajić je rekao da se zatvorenici nisu žalili na zatvorski tretman i uvjete, što su u početku štrajka isticali kao problem, već da su samo tražili da nastave izdržavanje kazne u Srbiji. 
 
Bu­dak
Većinom glasova na sjednici zadarskoga Gradskog vijeća izglasano je da se Ulica Mile Budaka preimenuje u Ulicu hrvatskih književnika.
subota, 20. 11. 
Gar­di­sti
Sigurnosni sustav vojnog objekta »Karaš« neovlašteno je narušavan tri puta na dan kad su poginula dvojica gardista na Topčideru. »Neovlašteno narušavanje sigurnosnog sustava objekta zabilježeno je u vremenu od 9.57 do 10.04 sati«, rekao je izvor »Novosti«. »To se dešavalo u blizini stražarskih mjesta dva i tri, između kojih je došlo do pogibije vojnika, ali i kod stražarskog mjesta broj četiri, koje je od mjesta tragedije udaljeno nekoliko stotina metara«, dodao je izvor. 
 
Po­vrat­ni­ci
Potencijalni srpski povratnici u Hrvatsku su amnestirani od sudjelovanja u ratu, ali ne i od ratnih zločina. Ovo je izjavio pomoćnik hrvatskog ministra za more, turizam, promet i razvoj Lovre Pejković. On je rekao da su sve osobe koje su se preko UNHCR-a javile za organizirani povratak, ako postoji optužnica da su počinile ratni zločin, o tome i obaviještene. 
srijeda, 24. 11. 
Sli­je­ta­nje
Zrakoplov tvrtke Air Adriatic s kojim su nogometaši Dinama krenuli na put u Lisabon zbog kvara na automatskom pilotu morao je u 10,55 sati prinudno sletjeti u zračnu luku Pula. U zrakoplovu je bilo 158 putnika, jer su osim nogometaša i članova stručnog stožera Dinama na utakmicu trećeg kola Lige UEFA protiv Benfice otputovali i navijači zagrebačkog kluba. Svi su oni u 12,30 sati, kad je stigao novi zrakoplov iste tvrtke, nastavili put za Lisabon. 
utorak, 23. 11. 
Ovčara
Na suđenju za zločin na Ovčari, koje se vodi pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, svjedočio je Jan Marček, pukovnik Vojske SiCG. On je optužio bivšu JNA da je odgovorna za ratni zločin nad najmanje 196 ratnih zarobljenika. 
 
Suđenje
U Varaždinu je počelo obnovljeno suđenje četvorici Bjelovarčana koji su optuženi za ratni zločin nad pripadnicima bivše JNA 1991. Oni su na početku suđenja izjavili pred Županijskim sudom da nisu krivi za djela za koja se terete. Luka Markešić, Zdenko Radić, Zoran Maras i Ivan Orlović optuženi su za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila. Sva četvorica optuženi su za događaje nakon 29. rujna 1991., kad su hrvatske oružane snage zauzele vojarnu tadašnje JNA »Božidar Adžija« u Bjelovaru i kada su zarobljeni pripadnici jugoslavenske vojske Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Mirko Ostojić, Ivan Hojsak i Boško Radonjić. 
ponedjeljak, 22. 11. 
Pri­općenja
Ministarstvo vanjskih poslova SiCG priopćilo je da je »izricanjem kazni beogradskim studentima u Zagrebu, Hrvatska reagirala nedemokratski i neodmjereno na mali i nepotreban politički prosvjedt, izazvan zabranom ulaska košarkaša Milana Gurovića u tu zemlju. Tražit ćemo da državljani Srbije i Crne Gore Stevan Vranešević i Mirjana Đerković odmah budu pušteni na slobodu«, navodi se u priopćenju. 
Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su se diplomate Hrvatske i SiCG u usmenim kontaktima složili da pojedinačni incidenti ne smiju ugroziti odnose Zagreba i Beograda, koji su u uzlaznoj putanji. U priopćenju hrvatskog ministarstva se dodaje da ono nije primilo pismeno priopćenje Ministarstva vanjskih poslova SiCG u svezi s uhićenjem troje studenata iz Beograda. 
nedjelja, 21. 11
Žrtve
»Jad vašem« je objavio na internetu biografske podatke o 3 milijuna, od ukupno oko 6 milijuna Židova – žrtava nacizma. Baza podataka, postavljena na adresi izraelskog muzeja holokausta djelomice se zasniva na više od dva milijuna »stranica svjedočanstava« koje su memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu od 1950. godine dostavili Židovi koji su preživjeli Holokaust ili rodbina nacističkih žrtava.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika