Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sportske vijesti

Nogomet
Srpska liga Vojvodina, Vojvođanska liga Sjever, PFL Sombor, PFL Subotica
Lopta na startu

Tijekom ovoga vikenda u navedenim ligama će nogometna lopta krenuti s centra. Nadajmo se da ćemo uživati u dobrom nogometu, korektnom ponašanju nogometaša i bespoštednoj borbi za svaki bod, vodio on mjestu za plasman u viši rang natjecanja ili za opstanak u onom u kojem se natječu. Tako će u Srpskoj ligi Vojvodina subotička Bačka 1901 u 1. kolu gostovati u Vršcu kod ekipe OFK Vršac. U Vojvođanskoj ligi Sjever Tavankut će dočekati ekipu Mladosti iz Turije, Radnički 1912 ekipu Tekstilca iz Odžaka, Radnički će gostovati kod OFK Vrbasa, a Mladost Apa kod Poleta u Karavukovu. U okviru PFL Sombor ekipa ŽAK-a će na svojem travnjaku dočekati Slaviju iz Pivnica. Pratit ćemo i igre više ekipa u okviru PFL Subotica. Radnički 1905 će dočekati ekipu Panonija IM Topola, Preporod će gostovati kod Vinogradara u Hajdukovu, a Đurđin kod Obilića u Novom Kneževcu. 

Poznati su natjecateljski 
parovi i u posljednja dva ranga

Natjecanja u MFL Sombor – Apatin – Kula – Odžaci 1. i 2. razred započet će prvog rujanskog vikenda i imat će po 13 sudionika. Na konferencijama su izabrani dužnosnici koji će rukovoditi ovim ligama. Tako će Aleksandar Katalinić biti zadužen za suđenje, Vladimir Jovanović za natjecanje, a Živko Bakić će biti stegovni sudac. Najbolje plasirane ekipe obiju liga izravno će u viši rang, a drugoplasirani u MFL 1. razred igrat će baraž za Područnu ligu Sombor. Zbog promjene sustava natjecanja postoji mogućnost za plasman iz 2. razreda u prvi, uz pobjednika, za čak i tri dodatne ekipe. Predsjednik, odnosno zamjenik predsjednika konferencije klubova MFL 1. razred bit će Bogdan Jančić (Kordun, Kljajićevo) i Damir Šimunov (Dunav, Monoštor). Iste funkcije u 2. razredu obavljat će Nikola Pokrajac (Borac, Bački Gračac) i Miladin Radić (Telečka). U MFL 1. razred natjecat će se Zadrugar (Srpski Miletić), Jedinstvo (Ribarevo), Partizan (Kupusina), Dunav (Monoštor), Rastina, Aleksa Šantić, Hajduk (Stapar), Omladinac (Bukovac), Mladost (Kruščić), Terekveš (Svilojevo), Kordun (Kljajićevo), OFK Šikara (Sombor) i Omladinac (Deronje). U MFL 2. razred natjecat će se Telečka, Stanišić 1920, Graničar (Riđica), Dinamo (Sonta), Panonija (Lalić), Jedinstvo 1947 (Kolut), Dinamo 1923 (Bereg), KFK Kula, Jedinstvo Lemeš (Svetozar Miletić), Borac (Bački Gračac), OFK Metalac (Sombor), Sport (Bezdan) i Lider (Odžaci).

Mini kajak 
Lana Šokac prvakinja Srbije

APATIN – Na prvenstvo Srbije u mini kajaku, održanom u Bačkoj Palanci, natjecatelji apatinskog KK Panonija zabilježili su zapažen uspjeh. Osvojena su četiri odličja, a svakako najveći uspjeh je zlato Lane Šokac u utrci MK1 na 1000 metara. Tako je ova perspektivna djevojčica postala prvakinja Srbije za 2018. godinu. Dane Kerti je u utrci na 1000 metara osvojio srebro, kao i dvojac Dane Kerti – Aleksa Smiljanić u utrci MK2 na 500 metara. Brončanu medalju je osvojio Luka Smiljanić u svojoj kategoriji na 1000 metara. Zapažene nastupe imali su i Dajana Urtajl s osvojenim petim mjestom, Sonja Urtajl sa šestim, kao i Staša Vujović i Marko Kovačević. Ekipno, KK Panonija se plasirala na šesto mjesto u konkurenciji 23 kluba, što je vrlo veliki uspjeh Apatinaca.

Odbojka na pijesku
Prvo finale izvan Beograda 

SOMBOR – Završnica Banka Poštanska štedionica lige u odbojci na pijesku igra se tijekom ovoga vikenda na Trgu Svetog trojstva u Somboru. 
»Ovo je prvi put da se finalni turnir odbojke na pijesku igra izvan Beograda, a gradu Somboru je pripala čast organizirati završni turnir. Odbojkaški savez Srbije prepoznao je potencijale grada Sombora i Sportskog saveza grada Sombora i dodijelio nam organizaciju ovako eminentnog natjecanja«, rekao je predsjednik SSGS Milan Stakić na konferenciji prigodom najave ovoga događanja. 
Najavio je i da će finalni dan turnira izravno prenositi Radiotelevizija Srbije.
Ivan Andrašić 

 

Golubice u Ligi prvaka

Ženski nogometni klub Spartak iz Subotice naći će se po četvrti put među 32 najbolje ekipe Europe, piše portal subotica.info. Golubice su, naime, osvojile prvo mjesto u petoj kvalifikacijskoj skupini za Ligu prvaka, te su tako ostvarila pravo nastupa u eliminacijskoj fazi. I u trećoj utakmici igranoj u Crnoj Gori ekipa iz Subotice je zabilježila pobjedu, u derbi susretu za prvo mjesto savladan je tim Bazela iz Švicarske s 5:0 (2:0). Spartak je, tako, zaokružio nastup u kvalifikacijama s tri pobjede, uz gol-razliku 10:0.
Prvi gol za Spartak postigla je Angelina Hix u 36. minuti, a drugi iz penala Violeta Slović. U 75. minuti Sara Pavlović postiže i treći pogodak za Spartak i sigurno vodstvo od 3:0. Tijana Matić povećava vodstvo u 87. minutu na 4:0, a uvjerljiv trijumf Golubica potvrđuje Alina Baka, pogotkom u 90. minuti utakmice.
Bazel: Boni, Hirschi, Buser, Šundov (46. Sturgess), Hoti (46. Banecki), Jaser, Peromingo, Brunner, Jenzer, Bangerter (46. Bunter), Marti.
Spartak: Kostić, Vajda, Slović, Frajtović, Pleuler, Ilić, Rosa (64, Tcheury), Hix (85. Baka), Okyere, Pavlović, Matić.

 

Realnost
 

Iako u svim europskim najjačim ligama, izuzev Engleske (završio u četvrtak, 9. kolovoza), prijelazni rokovi uveliko traju, čini se kako su najveće transferne bombe već eksplodirale i kako će realnost ponovno zavladati tržištem. Iz perspektive hrvatskog legionarskog nogometa to izgleda ovako.
Unatoč velikim napisima i brojnim spekulacijama samo je nekoliko svjetski srebrnih vatrenih uspjelo materijalizirati najveći uspjeh u povijesti. Ćaleta – Car je prvi otišao u Marseille, Vrsaljko (Milan), Badelj (Lazio), te i potjerani Kalinić (Atletico Madrid), dok su najčešće pominjani Rebić, Perišić, Vida, pa i Mandžukić ipak na koncu ostali u majicama svojih klubova. Trakavica oko mogućeg prijelaza Modrića u Inter i dalje se vrti na relaciji Madrid – Milano, ali sve se izvjesnije čini kako ni od tog transfera neće biti ništa (ako ne bude nekih novih šokantnih momenata). Jer to je realnost današnjeg nogometnog trenutka. Hrvatski nogometaši su pokazali i dokazali svoju nespornu kvalitetu i posve je razumljivo kako se klubovi u kojima su pod ugovorom ne žele odreći njihovih usluga.
Realno je također bilo za očekivati, znajući sve bolje način razmišljanja izbornika Dalića, kako će ostati imun na unosne ponude za preuzimanje drugih reprezentacija (Egipat, Kolumbija, Iran) i na koncu odlučiti se za ostanak na kormilu hrvatske nogometne reprezentacije. Naravno, uz bolji ugovor i mirniji način rada u budućnosti.
Konačno, nakon odigranih prvih susreta u trećem kolu kvalifikacija za plasman u Ligu prvaka i Ligu Europe, realno je očekivati da Dinamo neće ispustiti veliku prednost s gostovanja kod Astane (2:0). Kao što bi i Rijeka nakon odličnog rezultata protiv Sarpsborga (1:1) trebala na domaćem terenu izboriti prolaz u play off Europske lige. Što se tiče Hajduka, tu već realnost dolazi u veliko pitanje (kao i uvijek unazad nekoliko godina). Rezultat iz Splita je pozitivan (0:0), otvara razne mogućnosti (gol u gostima) za prolaz protiv FCSB, ali šarenost prikazanih igara na otvaranju nove sezone ostavljaju zbilja otvorena vrata.
Spekulacije su spekulacije, ali sve će biti mnogo jasnije kada ovaj tekst bude pred Vama.
Realno.
A možda će u međuvremenu eksplodirati neki nerealno zvučni transfer.
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika