Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tost sendvič s piletinom

Sendviči su nešto što obilježi svako putovanje. Bilo da putujete u paketu all inclusive ili idete na kampiranje, bar za put ćete pripremiti sendviče. Koliko god da je dugo putovanje i bez obzira što imate priliku zastati i nešto friško pojesti, sendviči su poseban šmek putovanja. Nekad mislim da ti sendviči postanu ukusniji što duže vam stajali u rancu. Nema tko ih ne voli i rijetko im tko odolijeva. Sjećam se jednog putovanja za Beč kad smo prije izlaska iz Sombora pojeli prvi sendvič. Valjalo bi o sendvičima i putovanju provesti neku interesantnu studiju pa objasniti koji su sendviči najbolji, zašto baš sendviči i je li to, recimo, običaj u svim zemljama ili je samo kod nas karakteristično, koje vrste za koju zemlju i sve ostalo što je u vezi s njima.
Ideja o stavljanju sendviča na recept na tacni je ta što koliko god moje obožavanje sendviča i putovanja raste, raste i osjećaj gojenja njihovim konzumiranjem. Taj podatak nije dovoljan da prestanem uživati u ovoj kemiji, nego samo poticaj da nađem manje kalorična rješenja. Dakle, za početak tost i u njega piletina.
Potrebno: 8 parčadi tosta / 200 g mocarele / 250 g pilećeg bijelog mesa /1 rajčica /1 manji krastavac /2 rotkvice / rukola / 150 g krem sira / sol / papar
Postupak: Pileće bijelo meso obariti u slanoj vodi, te ga procijediti i narezati na listove. Mocarelu, rajčicu, krastavac i rotkvice narezati na kolutove. Parče tosta premazati s malo krem sira, na njega staviti nekoliko listova piletine, kolutova mocarele, krastavaca, rajčice, rotkvice i rukole. Preklopiti drugim parčetom premazanog tosta i blago pritisnuti. Na isti način od preostalog materijala pripremiti još sendviča. 
Dodatak: Ja volim sendvič dodatno zapeći u pekaču, ali to nije dio recepta nego samo hrskava ideja.
Jedva čekam naredno putovanje na koje ću povesti i tost sendvič s piletinom.
Gorana Koporan

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika