Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Neo­d­rađeni po­sao

Po anketi u jednoj TV emisiji na HTV-u početkom tjedna čak 79 posto građana Hrvatske vjeruje da su odnosi između te zemlje i Srbije lošiji poslije potpisivanja sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina. Takav dojam građanima je nametnut srpsko-hrvatskim čarkama i provokacijama, kojih nije manjkalo posljednjih dana, a ne treba biti pretjerano pametan pa pretpostaviti da slično misle i građani u Srbiji. To se, zapravo, lako daje zaključiti po izjavama većine ovdašnjih političara i novinskim tekstovima koji su pratili najnovija sportsko-političko-patriotska događanja.
    Što se dogodilo u tih nekoliko dana, u kojima su se zbili i ispadi i povijesni sporazum? Jesu li vodstva dviju država pokazala kako su ispred svojih naroda, i kako ih interesira samo razvoj dobrosusjedskih odnosa, a građani ih, eto, ne umiju slijediti, ili se i čarke doziraju?
    No, da vidimo redom. Prvo je košarkaš Partizana Milan Gurović s Dražom na mišici poželio u Zagreb, na utakmicu s Cibonom. Takva je gesta crveni rubac za tisuće navijača, koje bi bilo teško obuzdati, ukoliko se zna što za Hrvate i ostale bivše Jugoslavene, pa i za dobar dio Srba, predstavlja ravnogorski vođa. Ako je nekome teško shvatiti što sve može izazvati takva provokacija u užarenoj sportskoj dvorani popunjenoj navijačima, neka pokuša zamisliti nekog hrvatskog košarkaša s tetoviranim Antom, i to Pavelićem, na utakmici u beogradskoj Areni. Točno je da je takvoga teško zamisliti, iako ljudska glupost ne poznaje granice, ali nije loše za komparaciju. Na ovakav izazov odgovorio je hrvatski MUP zabranom Guroviću da uđe u Hrvatsku.
    E, onda su se u Zagrebu stvorili nedužni studenti, koji su se htjeli solidarizirati sa svojom košarkaškom zvijezdom, pa su se latili slikanja s Dražinim fotografijama u rukama, i to, a gdje drugdje, nego pod banom Jelačićem u središtu Zagreba. U Beogradu bi poslije bili glavni, ama su im pokazali, na njihovom ih terenu osramotili.
    Nije se čekalo dugo, samo par sati, a stradao je prvi koji je naletio: zapaljen je i potpuno izgorio kombi plivača beogradskog Partizana, koji će dugo pamtiti svoje zagrebačko plivanje. Ovome vrijedi dodati i granični incident, kada je pukim slučajem baš na dan obilježavanja tragedije Vukovara vojni brod SiCG povrijedio granicu, ploveći na hrvatskoj strani Dunava.
    Korak po korak, odgovor na odgovor, i eto nas za tren u situaciji koju normalni ne žele. Trebaju li zorniji pokazatelji koliko su odnosi između dva susjeda još uvijek slabunjavi i nestabilni? I, ne zavaravajmo se. Nepromišljeni sportaš, nedužni studenti, ulični huligani, zalutali vojni brod, samo su dio neodrađenoga posla koji čeka političare obje zemlje.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika