Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura vijesti

Ljetna škola hrvatskog folklora

ZADAR – Ljetna škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt Hrvatske matice iseljenika, održana je ove godine od 2. do 11. kolovoza u Zadru, u dijelu grada Borik. Među više od 80 polaznika iz Hrvatske i svijeta, u Školi je sudjelovalo i dvoje polaznika iz Srbije: Bojan Kadar iz HKC-a Srijem iz Srijemske Mitrovice (sekcija plesa) i Kristina Perić iz KUDH-a Bodrog iz Monoštora (sekcija glazbala). Ovog ljeta podučavane su nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga jadranskoga područja, kao i plesovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata iz Boke kotorske.
Škola je namijenjena ponajprije obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina u izvandomovinstvu, ali okuplja i sve ljubitelje hrvatskoga folklora u svijetu. Kroz ovaj projekt ostvaruju se i ciljevi HMI-ja: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i nacionalnog identiteta u izvandomovinstvu te povezivanje raseljene i domovinske Hrvatske. 
D. B. P.

Izložba o olaškoj čipki

SUBOTICA – Izložba Čudo Olaša: čipka bit će otvorena danas (petak, 17. kolovoza) u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 12 sati. O olaškoj čipki uz video prezentaciju govorit će Éva Szécsiné Rédei, ravnateljica Kuće čipki iz Olaša (Kiskunhalasa) u Mađarskoj. U programu nastupa zbor Veronika KUDZ-a Lányi Ernő iz Subotice i tamburaški sastav HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta. Izložba i nakon toga majstorska radionica ostvaruju se u okviru Programa prekogranične suradnje Interreg IPA Srbija-Mađarska.
D. B. P.

Umjetnička kolonija Stipan Šabić 2018.

PALIĆ – Osmi po redu saziv Umjetničke kolonije Stipan Šabić bit će održan od 20. do 25. kolovoza na Paliću. Na ovoj likovnoj manifestaciji, koja se organizira u spomen na subotičkog slikara i likovnog pedagoga Stipana Šabića, ove će godine sudjelovati slikari iz Austrije, Njemačke, Rumunjske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Svečano zatvaranje kolonije, kada će se moći pogledati i nastala djela, bit će u iduću subotu, 25. kolovoza, u 19 sati. Koloniju skupa organiziraju HLU Croart iz Subotice i poduzeće Elitte Palić.
D. B. P.

Galerijski dan posvećen Dubrovniku 

NOVI SAD – U okviru Ljeta na Trgu galerija u Novom Sadu i tematske postavke Mediteran u djelima iz kolekcije Pavla Beljanskog, u četvrtak, 23. kolovoza, dan je posvećen Hrvatskoj. Predavanje o umjetničkoj sceni u Dubrovniku između dva svjetska rata održat će povjesničar umjetnosti Ivan Viđen, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (Novi Sad, Trg galerija 2) u 19.30 sati. Uz osvrt na umjetnike čija su djela nastala u Dubrovniku i okolici, a koja se nalaze u ovoj postavci, Viđen će posebno govoriti o krugu umjetnika oko Koste Strajnića, dubrovačkog povjesničara umjetnosti, konzervatora i mecene.
M. T.

Poziv za dječje pisce

NOVI SAD – Novosadska novinarska škola (NNŠ) raspisala je poziv za autore koji pišu priče za djecu na jezicima nacionalnih manjina – hrvatskom, romskom, slovačkom i mađarskom – da pošalju svoje radove. Riječ je o nastavku projekta Kovčežić u okviru kojeg se snima serijal audio priča za djecu na jezicima nacionalnih manjina. Radove dužine od 500 do 1200 riječi (word) treba poslati na adresu valentina@novinarska-skola.org.rs. Odabrane priče će biti snimljene u audio formu, prevedene i na druge manjinske jezike i emitirane na internetskoj stranici Novosadske novinarske škole. Detaljnije informacije iz poziva možete pogledati na internetskoj stranici Škole – www.novinarska-skola.org.rs.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika