Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pi­ka­do za sve

Oduvijek smatran isključivo kao vrsta društvene zabave, pikado je u posljednjih nekoliko godina prerastao kavanske razmjere, postavši atraktivan sport sa sve više registriranih natjecatelja. Šireći se i razvijajući, a sve u cilju omasovljenja ove igre u kojoj dominira vještina preciznog »zabijanja« strelica u bodovno obilježena polja na tabli, »pikadisti« osnivaju svoje saveze i udruge, natječu se u regionalnim i republičkim natjecanjima, ali i, što je najvažnije naglasiti, kada je riječ o ovom novom sportu, druže se i ostvaruju brojna prijateljstva i izvan granica matične države. Na čelu jednog od saveza koji djeluju na ovim prostorima je i Damir Gabrić, predsjednik PSS, i jedan od pionira promoviranja i igranja natjecateljskog pikada.
4Kada je formiran Pikado savez Srbije?
PSS je formiran u veljači ove godine i odmah po svom osnutku je učlanjen u Europsku pikado uniju (EDU). Savez trenutačno broji oko 100 registriranih igrača, s tendencijom porasta u dogledno vrijeme.
4Kako se može registrirati i koja su natjecanja pod okriljem vašeg saveza?
Procedura je posve jednostavna tj. uplatom članarine od 200 dinara po igraču, koji je obično član neke momčadi ili kluba, postaje se registriranim natjecateljem i članom saveza. Ekipa ili klub su dužni uplatiti iznos od 40 eura u dinarskoj protuvrijednosti kao kotizaciju za učešće u ligaškim natjecanjima. Pod okriljem našeg saveza imamo tri regionalna natjecanja: Subotička liga – koja broji 8 klubova, Somborska liga – koja je trenutačno u fazi finalne organizacije i trebala bi brojiti 6-8 momčadi i, konačno, Novosadska liga – koja broji 5 klubova.
4Uz ligaška natjecanja pikado važi i za pojedinačni sport.
Pikado je, prije svega, pojedinačni sport koji je u natjecateljskim varijacijama obogaćen igrom u parovima i ligaškim susretima, ali se najbolje partije ipak mogu vidjeti na pojedinačnim turnirima. Tijekom ove godine organizirali smo dva veća pojedinačna natjecanja: u Subotici – gdje je nas-tupilo 34 igrača i u Somboru – gdje je udio uzeo 21 igrač.
4Pokraj domaćih natjecanja pikado često prelazi granice matične države. Koja su internacionalna natjecanja u planu?
U lipnju iduće godine planiran je nastup na Europskom šampionatu koji će se igrati u Sopronu (Mađarska), ali prije toga treba izboriti plasman na kvalifikacijskim natjecanjima, koja će biti u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.
4Na koncu, što je potrebno da bi se postao jedan solidan pikado igrač?
Ukoliko se krene od samog početka, prvo je potrebno najmanje 2 mjeseca da bi se svladali »prvi koraci« upoznavanja s ovom igrom, a potom je sve stvar osobnog talenta i vještine preciznog pogađanja najvrednijih polja na tabli. Uz sve to potrebno je trenirati najmanje nekoliko sati dnevno ukoliko se želi ostvariti neki zapaženiji rezultat. No, želio bih naglasiti da pikado, osim mogućih vrhunskih rezultata, pobjeda i nagrada, predstavlja jedan divan oblik druženja sa svim ljubiteljima »bacanja« strelica koji, bez obzira na rezultat, ostaju veliki prijatelji za cijeli život.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika