Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obo­stra­no za­do­volj­stvo

SOMBOR – Ako je netko u zapadnoj Bačkoj zadovoljan suradnjom sa stranim partnerima, uz to i većinskim vlasnikom, onda je to, bez sumnje, kolektiv somborske industrije mlječnih proizvoda »Somboled«, koji je od prije godinu dana praktično u sastavu zagrebačke industrije mliječnih proizvoda »Lura« čulo se u Somboru ovih dana.
    Prihvaćanjem ugovora o strateškom partnerstvu »Somboleda« i »Lure« listopada prošle godine, kada je sa devet milijuna eura ova zagrebačka firma postala većinski vlasnik sa 71 posto otkupljenog kapitala, praktično su udareni temelji budućoj suradnji i ekspanziji i jedne i druge firme. Prema tada postignutom dogovoru »Lura« će u roku od pet godina u »Somboled« uložiti ukupno 25 milijuna eura. Godinu dana kasnije i u »Luri« i u »Somboledu« ističu s ponosom da je sve dogovoreno i ostvareno. Otkupom 388.000 akcija od malih akcionara »Lura« je sada većinski vlasnik ukupno 88 posto kapitala somborskog poduzeća.
    Prema informacijama direktora »Somboleda« Branka Popovića ovih dana kreće gradnja aneksa nove proizvodne zgrade u kojoj će biti montirana najsuvremenija oprema, inače već naručena, koja će biti montirana u drugom kvartalu 2005. godine, a tada kreće i potpuno nova proizvodnja. Akcent je na postojećem asortimanu, ali i na tzv. fermentiranim proizvodima što će »Somboledu« omogućiti bolju kvalitetu, duži rok trajanja i bolju produktivnost.
    Trenutno je aktualan pilot projekt pet mini farmi za 40 krava muzara, koje će biti izgrađene u Odžacima, Stanišiću, Staparu, Bukovcu i Moravici, što je samo dio ambicioznog plana o izgradnji ukupno 300 mini farmi. Program se realizira s proizvođačima s kojima je i dosad rađeno, a sada to trebaju biti suvremene farme slične europskim. Sve farme će biti snabdjevene izmuzištem i laktofrizom, što garantira mlijeko visoke kvalitete po europskim standardima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika