Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Granica, više mana nego prednost

Općina Tovarnik nalazi se na samo nekoliko kilometara od Šida od kojeg ga dijeli granični prijelaz.  Pripada Vukovarsko-srijemskoj županiji, a u sklopu Općine je i naselje Ilača u kojem danas živi oko 1.000 stanovnika. U Tovarniku je važan pogranični kolodvor na željezničkom paneuropskom koridoru X, najvažnijem željezničkom pravcu Hrvatske. No, i pored svih pogodnosti i ova Općina u pitomom Srijemu dijeli slične probleme kao druga mjesta u Hrvatskoj. Broj stanovnika je sve manji, mladi sve češće odlaze, a jedino u čega se uzdaju kako bi se situacija promijenila na bolje su plodna polja i razvoj poljoprivrede, kojom se bavi većina stanovništva u selu.

Mladi odlaze

O trenutačnoj situaciji u Općini Tovarnik razgovarali smo s načelnicom Ružom Veselčić-Šijaković, koja ovu dužnost u Općini Tovarnik obnaša od 2014. godine.
»Današnja situacija u Općini Tovarnik, kao i u cijeloj istočnoj Hrvatskoj nije baš zadovoljavajuća, posebno što se tiče zapošljavanja. Mladi nam odlaze. Međutim, što se tiče gospodarstva mi smo djelomično zadovoljni. Ovo je pretežno poljoprivredni kraj. U mjestu radi tvrtka Agrotovarnik koja zapošljava preko 100 radnika. Posjeduju svoju mehanizaciju, dosta zemlje. Ovih dana radimo plan raspolaganja državnim zemljištem i bit će raspisan natječaj za preko 1.000 hektara državne zemlje koju planiramo dati u zakup našim poljoprivrednicima. To je jedna od naših mjera kako bi mještane pokušali vezati za njihov kraj i motivirati ih da ostanu ovdje. Osim tvrtke Agrotovarnik nemamo više nijednu veliku tvornicu«, kaže načelnica, dodajući da mještani nemaju veliku korist od postojanja željezničkog i cestovnog graničnog prijelaza u svom mjestu.
»Nije nam to neka prednost, osim našim mještanima koji su rodbinski povezani sa susjednom državom, koja nam je blizu i gdje oni idu redovito u kupovinu. Na carinskoj ispostavi i na kompletnoj granici najmanje ima zaposlenih mještana Tovarnika i Ilače. Uglavnom su tu zaposleni ljudi iz Vinkovaca. Cesta kroz naše mjesto rađena je prije deset godina i veoma je oštećena zbog svakodnevnog prolaska teretnih vozila. Ovih dana očekujemo razgovor s ministrom prometa i veza Bućkovićem, kako bi pokušali promet preusmjeriti na Bajakovo. Redovite su gužve na cesti, tako da i naši poljoprivrednici imaju problem ući i izaći sa svojih njiva, pogotovo kad je sezona poslova u punom jeku, a postoji opasnost i od prometnih udesa«, navodi načelnica. 
Po posljednjem popisu iz 2011. godine u Općini Tovarnik živjelo je 2.772 stanovnika. Prema riječima načelnice, na temelju izvještaja policijske postaje, samo u prošloj godini registrirano je preko 1.000 odjava prebivališta s tog područja. Prema njenoj procjeni danas je oko 500 osoba manje u oba naselja. 

Poticaji za ostanak

Kako bi unaprijedili život u oba mjesta i motivirali mještane da ostanu Općina Tovarnik redovito aplicira i koristi sredstva iz europskih fondova.
»U razdoblju od 2013. do 2017. godine Općina Tovarnik je zajedno s Općinom Lovas i Općinom Tompojevci prošla nekoliko projekata prekogranične suradnje. Ostvarili smo prekograničnu suradnju s Bačkom Topolom. Od tih sredstava osigurali smo led rasvjetu za oba naselja. Također, koristimo dosta sredstava iz fonda Ministarstva regionalnog razvoja, zatim Fonda za zaštitu okoliša. Do sada smo dobili bager, sanirali deponij, a u tijeku je nabava kompostera. Nabavili smo kante za papir, u dva naselja imamo šest zelenih otoka. Sortiramo smeće i na kućnom pragu, imamo kante za komunalni otpad, vreće za plastiku a dva puta godišnje se odvozi komunalni glomazni otpad. Dobili smo sredstva za obuku poduzetnika i opremanje prostorije s tehničkom opremom. U Općini se nalazi Ured za međunarodnu suradnju koji pokriva područje Grada Iloka, Općinu Lovas, Tovarnik, Tompojevce i Stare Jankovce. I tim koji radi u uredu izrađuje projekte. Sudjelovat ćemo i na natječaju za izgradnju pristupne ceste ka pravoslavnom groblju, s obzirom na to da smo jedinstveni primjer možda i u svijetu, da nam se pravoslavno groblje nalazi na samoj granici sa Srbijom, tako da osim prekograničnog prijelaza nemamo pristupa groblju. Nastojat ćemo izgraditi najprije cestu, a potom i kapelu, a preko natječaja smo osigurali sredstva i za adaptaciju pravoslavnog župnog dvora«, navodi načelnica Veselčić-Šijaković. 
Do sada nisu imali niti jedan realiziran pogranični projekt sa susjednom Općinom Šid, koja im je na samo nekoliko kilometara..
»U nekoliko navrata  2015. godine bilo je razgovora s gradonačelnikom Općine Šid o mogućnostima početka pogranične suradnje. Međutim, ubrzo se dogodila migrantska kriza koja nas je sve poremetila i suradnja nije uspostavljena, iako prostora ima. Ali imamo dobru suradnju s HKD-om Šid, koje često  posjećujemo na njihovim manifestacijama, a i oni su česti gosti kod nas.«
Prema posljednjem popisu stanovništva, većinsko stanovništvo čine Hrvati. Oko 5 posto mještana su Srbi, a u naseljima žive i Rusini, Nijemci, Albanci i Romi.
»S obzirom na postotak srpskog stanovništva, u našem sazivu Vijeća od ukupno trinaest vijećnika imamo i jednog vijećnika srpske nacionalnosti. Međunacionalni odnosi su dobri i trudimo se svima pomoći koliko možemo, u zavisnosti od našeg proračuna«, ističe na kraju razgovora načelnica Općine Tovarnik.
S. Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika