Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dvije obljetnice i niz problema

Pučka kasina 1878. je sljednica najstarije udruge bunjevačkih Hrvata u Subotici, (re)osnovana 11. lipnja 1998. godine. Ovogodišnja skupština te udruge održana je upravo na taj datum, čime je simbolično i obilježeno 20 godina od reosnutka. Bila je to prilika rezimirati rad u protekla dva desetljeća, ali i istaknuti niz problema s kojima se udruga suočava. Glavni je nedostatak materijalnih sredstava za projekte, ali i relativno mali broj članova, posebice mlađih osoba, kao i nedostatak prostorija za rad udruge. Sve to utječe na to da je udruga par godina unatrag skoro neaktivna. Tijekom skupštine podnesena su izvješća tijela udruge, te razmijenjena mišljenja o aktualnim problemima.

Slavna povijest

Pučka kasina je osnovana prije 140 godina, 1878. godine, i predstavlja važan dio povijesti bunjevačkih Hrvata na sjeveru Bačke, na što je ukazano i na skupštini. Koncem Drugog svjetskog rata prestala je s djelovanjem, a njezina reosnovana sljedbenica nema niti približan utjecaj udruge koja je nakada »dala« čak sedam gradonačelnika Subotice. 
Prema riječima predsjednika Pučke kasine 1878 Zlatka Mučalova, prilikom reosnivanja udruge želja je bila nastaviti, takoreći reinkarnirati reputaciju izvorne Pučke kasine, koja je bila veoma utjecajna, a i materijalno osigurana.
»Moj je djed bio članom od samoga osnutka udruge. Željeli smo vidjeti hoće li se dogoditi nešto poput onoga što se dogodilo prilikom prvotnog osnutka udruge. No, druga su to vremena bila«, kaže Mučalov. 

15 godina Glasnika 

Na skupštini je obilježena i 15. obljetnica Glasnika Pučke kasine 1878. Osvrti, mišljenja i stajališta pretočena u tekstove nalazili su svoje mjesto na stranama ovoga glasila udruge. Ovaj list je za proteklih 15 godina objavio gotovo dvije tisuće članaka više od 300 autora, kaže tehnički urednik lista Ljudevit Vujković Lamić, koji je u isto vrijeme i tajnik udruge. Ovom je prilikom priređena i prigodna izložba naslovnica Glasnika Pučke kasine. 
»Nesporno je da Glasnik Pučke kasine ne izlazi redovito, ali ipak stiže do čitatelja. Opstao je usprkos svojedobnim stanovitim nastojanjima za njegovo gašenje. Čestitao bih i odao priznanje suradnicima koji su uložili truda da Glasnik izlazi«, kaže Ljudevit Vujković Lamić. 
Nezaobilazna tema među članovima Pučke kasine, a tako je bilo i na ovoj skupštini, je i objekt u Ulici Petra Drapšina u Subotici. Objekt je početkom 20. stoljeća vlastitim sredstvima izgradila Pučka kasina, i koristila ju kao svoje sjedište. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata kuća biva nacionalizirana, a udruga ukinuta. Sadašnja udruga nastoji, za sada bezuspješno, povratiti ovu imovinu.
S. J.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika