Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Proslavljena deseta godišnjica rada

SUBOTICA – Uoči blagdana sv. Alberta Velikog, zaštitnika Teološko-katehetskog instituta Subotičke biskupije, proslavljena je desetogodišnjica rada Hrvatskog odjela Instituta. Teološko-katehetski institut je utemeljio subotički biskup 1993. godine, a počeo je s radom u dva odjela: hrvatskom i mađarskom u akademskoj godini 1994./1995. Mađarski odjel je pri kraju ljeta proslavio desetu godišnjicu rada u »Domus Pacisu« kod Horgoša. Hrvatski odjel je to učinio u nedjelju 14. studenoga 2004.
    U župnoj crkvi u Aleksandrovu – gdje je hrvatski odjel započeo sa radom – služena je svečana biskupska misa u 17 sati na koju su bili pozvani i studenti i bivši slušatelji Instituta kao i profesorski zbor i vjernici župe Marija Majka Crkve. Na svečanu koncelebraciju, koju je predvodio biskup dr. Ivan Penzeš, rektor Instituta, odazvao se lijep broj slavljenika. S biskupom su koncelebrirali profesori Instituta, a pjevao je župni mješoviti zbor. Aktivno su sudjelovali slušatelji TKI-a. Crkva je bila popunjena vjernicima i osjećao se duh zahvalnosti i radosti. U svojoj homiliji biskup je kratko iznio razloge osnivanja Instituta, zahvalio se voditeljima i profesorima i govorio o planovima što još čekaju: da se na ovim prostorima otvori i teološki fakultet.
    Na kraju mise prisutnima se obratio prorektor Hrvatskog odjela dr. Andrija Kopilović i tajnik: mr. Josip Ivanović. On je iznio zanimljive podatke o radu Instituta, npr. na hrvatski odjel je kroz ovo vrijeme upisano 215 studenata. Prema nacionalnom sastavu bilo je devet nacionalnosti i više konfesija. Mnogi su upisali Institut da bi usavršili svoje vjersko znanje, dok je jedan znatan dio na Institutu radi želje – raditi kao kateheta ili katehistica. Do sada radi u katehizaciji oko 40 osoba koje su stekle svoju naobrazbu na ovom Institutu. Na kraju je slijedila svečana dodjela diploma ovogodišnjim diplomantima: Ani Janković i Dominiku Demanu koji je ujedno i najbolji student za ovih deset godina rada Instituta. Nakon svečanosti je slijedila zajednička zakuska i druženje.                  

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika