Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Dodijeljene 
nagrade srednjoškolcima

Svečanom dodjelom nagrada sudionicima kviza znanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda službeno je završeno natjecanje za srednjoškolce u Subotici. U petak, 8. lipnja, u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća priređeno je druženje sa šestero učenika Gimnazije Svetozar Marković koji su tijekom protekle školske godine sudjelovali u nekoj od ukupno tri razine natjecanja. To su Nađa Kovač (3. f.), Marijana Mačković (3. f.), Emanuela Bošnjak (3. f.), Daniel Kujundžić (2. f.), Luka Prćić (2. f.) i Zdenko Ivanković (1. f.). 
Glavni organizatori ovog interesantnog čitateljskog projekta su Hrvatska mreža školskih knjižničara, a u Subotici ga je provela Gradska knjižnica u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, stoga su oni bili i organizatori svečanosti za subotičke sudionike. Uz zahvalnice za sudjelovanje i pohvalnice za osvojena mjesta koje su stigle iz Hrvatske, subotički organizatori su osigurali i odlične nagrade: za sve njih lijepe dukseve, za sudionike posljednje nacionalne razine besplatni odlazak na Sajam knjiga Interliber u studenom a za Zdenka Ivankovića, koji je osvojio i prvo mjesto na nacionalnoj razini, i knjigu. Sve to zasladilo se zasluženom tortom i osvježenjem. Prigodnu zahvalu primila je i profesorica hrvatskog jezika u Gimnaziji Ana Gaković, koja je animirala i pripremila učenike za natjecanje.
Vrijedno se radilo tijekom godine pa se sada i ubiru plodovi u čemu svi uživamo. Ponosni na još jednu generaciju mladih čitatelja vjerujemo da imamo budućnost i hrabro joj idemo u susret.
B. I.

Dani Vojvodine u Istri 

Turistička organizacija Vojvodine, od 14. do 16. lipnja organizira manifestaciju Dani Vojvodine u Istri. Na nekoliko lokacija, uz raznovrstan program Vojvođani će predstaviti svo bogatstvo ravnice. Na glavnom gradskom trgu Portarata održati će se koncert grupe Vrelo i gudačkog kvarteta Panonija. Turističke organizacije općina Vojvodine predstavit će se svojom ponudom kako bi se promovirao etno turizam, gastronomija, vinske rute i ostali turistički potencijali AP Vojvodine.
Zajedno s Istarskom županijom Turistička organizacija Vojvodine je uspostavila novi cilj, a to je obnova višegodišnjeg prijateljstva, kontakata i suradnje dvije regije. Obje regije zainteresirane su da se suradnja proširi i na druga područja. Sve ove akcije provode se u cilju formiranja zajedničkog turističkog proizvoda dvije regije koji bi bio plasiran na trećem tržištu, navodi se na sajtu Vlade Vojvodine.

Dan nacionalnih manjina 
Grada Zagreba

U zagrebačkom parku Zrinjevac gradonačelnik Milan Bandić otvorio je 9. lipnja manifestaciju Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Na manifestaciji su sudjelovali pripadnici 17 od 22 manjine koliko ih živi u gradu. Albanska, austrijska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska i ukrajinska predstavili su svoju tradiciju: običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo, tiskovine te autohtona jela. 
»Sve što slavimo u gradu, slavimo zajedno, a moja poruka onima koji nastoje ušićariti i prikupljati političke poene je jasna: većinski narod i nacionalne zajednice, kako ih ja zovem, moraju biti zajedno, jer se stupanj demokratičnosti društva određuje stupnjem zaštite nacionalnih zajednica. Nacionalne zajednice u Hrvatskoj nisu problem nego rješenje, a problemi se trebaju rješavati unutar većinskog naroda«, rekao je Bandić.
Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Dušan Mišković podsjetio je da u Zagrebu živi 5,26 posto manjina koje značajno doprinose razvoju Zagreba i Hrvatske u svakom smislu. 
Z. S.

Okrugli stol: Stanje i perspektiva odnosa Hrvatske i Srbije

Forum za etničke odnose je 7. lipnja u Medija centru u Beogradu u okviru programa Diplomatski dijalog organizirao debatu »Stanje i perspektiva odnosa Hrvatske i Srbije«. Cilj okruglog stola je bio sagledati kompleksne odnose između dvije države kao i pronaći adekvatne odgovore na koji način oni mogu biti unaprijeđeni. Glavni uvodničari na okruglom stolu bili su Zoran Milivojević, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kao i Žarko Puhovski, profesor s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba. 
Dušan Janjić je rekao da se o Hrvatskoj u srbijanskoj javnosti ne govori na odgovarajući način te da se odnosi kreću u, kako je on rekao, šizofrenom pravcu – s jedne strane se ekonomska i kulturna suradnja produbljuju dok se s druge strane generiraju sukobi. Žarko Puhovski s druge strane smatra da je odnos Hrvatske spram Srbije taj koji je nekorektan i da je Hrvatska ta koja očekuje pobjedu bez žrtava, te da danas u hrvatskom društvu nema odgovarajućeg suočavanja s prošlošću. Puhovski je rekao i da je Hrvatska spremna uvažavati srbijansku državu, ali ne i srpsku manjinu u Hrvatskoj.
U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća je nazočio međunarodni tajnik Darko Baštovanović,  koji je rekao da je na okruglom stolu izrečeno mnogo toga negativnoga na račun Hrvatske, te da sve to traži i adekvatan odgovor. On je istaknuo da najvećim dijelom lošu sliku o Hrvatskoj danas generiraju srbijanski mediji koji se ponašaju kao sakupljači svega najnegativnijeg po Hrvatskoj. Baštovanović je rekao i da je, kad je u pitanju hrvatska zajednica u Srbiji, na djelu svojevrsni interpretativni teror gdje se apsolutno prešućuje potpora hrvatske zajednice procesu EU integracija Srbije, kao i nastojanja Hrvatskog nacionalnog vijeća da u tom procesu nastupa kao konstruktivan partner. Baštovanović je rekao da se zaboravlja da je Srbija zemlja zakašnjele tranzicije, te da je okvir za zaštitu nacionalnih manjina nefunkcionalan i da je pogrešno govoriti o najvišim standardima manjinske zaštite. Istaknuo je i da je Srbija jedna od rijetkih država u kojima postoji sustavno miješanje glavnih državnih institucija u identitetska pitanja.
Okruglom stolu je nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota.
H. R.
Unatoč reformi učenici 
će imati udžbenike 

Zbog reforme obrazovanja koja je u tijeku, od sljedeće školske godine na snazi će biti novi programi nastave i učenja za prvi i peti razred osnovne škole. U skladu s time učit će se iz novih udžbenika. Za nastavu na srpskom jeziku oni su već izrađeni, a dopredsjednica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Margareta Uršal kaže kako će novi udžbenici u rujnu čekati i učenike koji nastavu pohađaju na hrvatskome jeziku. 
Uršal navodi kako će HNV biti među prvima koji će učenicima koji uče na manjinskom jeziku osigurati nove udžbenike jer su na aktualne promjene u obrazovanju djelovali proaktivno, odnosno počeli su izradu udžbenika prije formiranja centra koji će biti osnovan u cilju izrade i tiskanja udžbenika za nacionalne manjine. 
»Stupili smo u pregovore s nastavnicima i profesorima koji rade u nastavi na hrvatskome jeziku te smo organizirali aktive učitelja i nastavnika u prostorijama HNV-a radi dogovora oko udžbenika. Odlučili smo se za udžbenike Izdavačke kuće BIGZ. Trenutačno su udžbenici na lekturi i korekturi u Zagrebu, a očekujemo da će uskoro stići u Pedagoški zavod Vojvodine na odobrenje«, kaže Uršal. 
Svi udžbenici, osim za hrvatski jezik koji će biti autorski, se prevode. Međutim, Uršal kaže kako je u planu, osim promjene udžbenika za hrvatski jezik, uskladiti s novim programima nastave i učenja i udžbenik za Glazbenu kulturu koji se koristi u nastavi na hrvatskome, budući da je i on autorski udžbenik. 
J. D. B.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika