Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cr­kva – no­si­te­lji­ca za­jed­ničkog živo­ta i su­rad­nje

UBOTICA - BEČEJ – Interkonfesionalna konferencija na temu »Uloga Crkava u vjerskoj, kulturnoj i međunacionalnoj suradnji na putu europskih integracija« održat će se u Subotici i Bečeju. Svečano otvaranje Konferencije će biti u Subotici u okviru predviđenog programa.
    U ponedjeljak 22. studenog u 16 sati Konferencija će započet molitvom u pravoslavnom hramu Vaznesenja Gospodnjeg i nastaviti molitvom u franjevačkoj crkvi, da bi čin svečanog otvaranja bio u Velikoj vijećnici Gradske kuće u 17 sati. Organizatori Konferencije su Eparhija Bačka Srpske pravoslavne crkve i Subotička katolička biskupija uz suradnju s historijskim crkvama na teritoriju Bačke. Na programu otvaranja će govoriti gradonačelnik Subotice Géza Kucsera, dok će skup otvoriti dvojica biskupa – episkop bački Irinej Bulović i biskup subotički Ivan Penzeš.                                                                                                     
    Očekuje se da će na otvaranju biti prisutan i Njegova Svetost, patrijarh srpski Pavle i nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar, te biskupi Reformirane i Evangeličke crkve. Od državnih dužnosnika očekuje se nekoliko ministara, a pozvan je i premijer Vojislav Koštunica. Uz predstavnike crkava su pozvani i predstavnici kulture i medija.
    Nakon ceremonije otvaranja Konferencija nastavlja s radom kroz dva dana u Bečeju. Radit će u plenarnim sjednicama i u četiri sekcije. U radu sudjeluju značajni stručnjaci iz crkvenog, kulturnog i društvenog života, kako iz zemlje, tako i iz inozemstva. Završetak Konferencije je planiran zajedničkom rezolucijom za 24. studeni. Naime, biblijska misao vodilja ove Konferencije je evanđeoski izričaj mira »Mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje.« (Iv 14,27)
                                 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika