Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Osvijetlimo prošlost

Već dvanaest godina za redom u Osijeku se organizira znanstveni skup koji se bavi tradicijom, poviješću i ulogom Nijemaca i Austrijanaca na ovim prostorima. Budući da je nakon Drugoga svjetskog rata do devedesetih godina 20 stoljeća bilo zabranjeno organiziranje Nijemaca kao manjine, velik dio povijesnih činjenica ostao je nepoznat te postoji potreba njihova rasvjetljavanja.
    Nijemci su jedina nacionalna manjina u Hrvatskoj koja organizira znanstveni skup ovakve vrste, a posebno se ponose činjenicom da se njemačkom poviješću danas bave hrvatski povjesničari i znanstvenici. »Kada bi Nijemci istraživali svoju vlastitu prošlost, postojale bi dileme i sumnje u njihovu objektivnost. Budući da se povijesnim činjenicama bave hrvatski znanstvenici, sigurni smo da daju objektivan osvrt na značenje i ulogu Nijemaca i Austrijanaca na ovim prostorima«, rekla nam je Renata Trischler, tajnica Udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka.
FOTOGRAFIJE S KARAKTEROM: Skup je svečano otvoren u petak, 12. studenoga izložbom fotografija pod nazivom »Marko Ferger – anonimus profinjenog senzibiliteta«. Umjetnički vrijedne i izuzetno nadahnute fotografije vratile su nas u pedesete i šezdesete godine 20. stoljeća kada je autor živio i radio u Đakovu kao obrtnik-fotograf. Slike malih ljudi uhvaćene spretnim objektivom majstora Fergera daleko nadmašuju zanatski rad, što potvrđuju i brojne izložbe u zemlji i inozemstvu – Genovi, Parizu, Sidneyu, Johanessburgu, Buenos Airesu, Varšavi i drugdje, a interes ne jenjava i nakon 30 godina od smrti autora. Izložbu je priredio Borislav Bijelić, ravnatelj Muzeja Đakovštine.
REKORDAN BROJ SUDIONIKA: Ovogodišnji skup je rekordan po broju predavača koji dolaze iz cijele Hrvatske – od Zagreba i Zadra do Vrbanje kraj Županje. Tridesetak znanstvenika dolazi s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba i Podružnice Slavonski brod, s Filozofskog fakulteta u Splitu, iz Muzeja Đakovštine i Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku. Skup su pomogli Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum Zagreb, Zaklada Fredrich Nauman Zagreb i Osječko-bara-njska županija

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika