Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vri­je­me je da se ra­di

Za jučer je najavljena sjednica Skupštine općine Subotica, kojom se zaokružuje proces konstituiranja lokalne vlasti. Na dnevnom redu je izbor Općinskog vijeća, izbor načelnika općinske uprave, prijedlog izmjene Statuta općine i usvajanje poslovnika o radu Skupštine.
    Budući da je u Subotici formirana koalicija koja osigurava skupštinsku većinu od 41 vijećnika ne bi trebalo biti problema oko formiranja preostalih općinskih tijela i kadrovskih rješenja, a i skupštinska zasjedanja bi trebala biti efikasnija, budući da se prema prijedlogu novog poslovnika ograničava vrijeme izlaganja i replike. U vrijeme izlaska našeg lista znat će se – jesu li prijedlozi usvojeni i hoće li se nakon više od mjesec i pol dana formirati lokalna vlast koja bi se trebala početi baviti problemima grada a ne više sama sobom.
TOČKE SLAGANJA…: Predstavnici dva bloka koji su potpisali poslije izbora koalicijski sporazum, Savez vojvođanskih Mađara, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Liga socijaldemokrata s jedne strane te Demokratska stranka i G17 Plus s druge strane prošloga su tjedna obrazlagali svoje razloge za formiranje ove koalicije, te su iznijeli glavne točke oko kojih je postignut sporazum, ali i određene nesuglasice nastale činjenicom da je blok DS i G 17 plus, usprkos dogovoru, formirao tehničku koaliciju s odborničkom grupom »Da Subotici svane«.
    Ono oko čega se slažu koalicijski partneri je da dva javna poduzeća, u kojima pos-toje problemi, treba reorganizirati – to su Zavod za urbanizam i Fond za razvoj općine. U tu svrhu formirat će se stručno tijelo koje će elaborirati kako da se izvrši reorganizacija. Slaganje postoji i oko osnivanja Omladinskog kulturnog centra kao i projekta prečistača za koji će općina uzeti kredit od dva milijuna eura.
    Oko sastava Općinskog vijeća također je postignut sporazum u dogovoru i s gradonačelnikom, jer će svaki od sedam članova ovog vijeća imati zadaću pomagati gradonačelniku u određenom resoru za koji bude zadužen. Postignut je i dogovor da se na kraju svake godine sagledava rad svakog od javnih poduzeća i ustanova te da se ne smjenjuju svi članovi uprave, već da se mijenjaju oni kod koji se uoče propusti u radu. Za praćenje ovog koalicijskog sporazuma i provođenja zajedničkog programa rada formirana su i dva međustranačka tijela koja odluke donose konsenzusom.
… I NESLAGANJA: Iako su se koalicijski partneri složili oko mnogih pitanja i promjena u upravljanju gradom, potez DS-a i G17 Plus, koji je sklopio tehničku koaliciju s odborničkom grupom »Da Subotici svane«, izazvao je »zabrinutost i nezadovoljstvo« bloka SVM-DSHV-LSV, kako je to priopćio predsjednik subotičke podružnice SVM-a Jenő Maglai na konferenciji za novinare.
    Naime, na konferenciji za novinare u sjedištu subotičke podružnice Demokratske stranke Saša Vučinić iznio je kako je blok DS-G17 Plus potpisao »tehničku koaliciju« s odborničkom grupom »Da Subotici svane« te da ova koalicija zajedno ima 19 vijećnika.
    S druge strane Maglai je iznio kako su sve stranke ovog bloka bile eksplicitno protiv suradnje s ovom odborničkom grupom »sa za nas neprihvatljivim političkim programom i ciljevima«, što je od strane DS i G17 Plus i prihvaćeno. »Sklapanjem ove tehničke koalicije DS i G 17 plus su jednostrano prekršile koalicijski sporazum i pokušavaju na mala vrata uvesti Blaška Gabrića«, rekao je Maglai i dodao da se »nada da to neće dovesti do ozbiljnijih sukoba među koalicijskim partnerima«.
    Vjerojatno da će činjenica šarolikosti skupštine koju čine jedanaest stranaka, i sasvim prirodna težnja političkih stranaka da sudjeluju u vlasti, pridonijeti da se ova koalicija održi, ali se čini da će ostati stalna napetost između ova dva bloka na lokalnoj razini, bez obzira što su na pokrajinskoj razini i u pojedinim općinama Vojvodine SVM i DHSV također u koaliciji s DS-om. Subotica je izgleda ipak nešto drugo.                                            

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika