Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Posjet Monitoring misije Vijeća Europe

Monitoring misija Vijeća Europe, posjetila je u subotu 13. studenoga Suboticu i tom prigodom u odvojenim radnim sastancima razgovarala s gradonačelnikom Subotice Gézom Kucserom, te predstavnicima mađarskog i hrvatskog nacionalnog vijeća.
    Izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća činili su potpredsjednik Vijeća Branko Horvat,  te tajnik HNV-a Ladislav Suknović. Izaslanstvo Minotoring misije Vijeća Europe, Horvat je upoznao sa stanjem hrvatske nacionalne manjine te svim problemima koji prate ovu manjinu, dok je tajnik Vijeća iznio sve protekle incidente, koji su se dogodili na sjeveru Bačke, kao i kritički osvrt spram Državnog izviješća o ostvarivanju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, a koji se odnosi na hrvatsku nacionalnu manjinu.
    Da podsjetimo, Monitoring misija Vijeća Europe, prati proces provođenja obveza i uvjeta preuzetih od strane Srbije i Crne Gore, prilikom prijema države u Vijeća Europe, 3. travnja 2003. godine. Monitoring se provodi svaka tri meseca i podnosi se izvješće Komitetu ministara Vijeća Europe, pod čijim mandatom i funkcionira misija. Lista preuzetih obveza se odnosi na zakonodavne i institucionalne reforme u skladu s principima vladavine prava, zaštite manjinskih i ljudskih prava i obveza pristupanja jednom broju konvencija Vijeća Europe.
    Izaslanstvo monotoring misije Vijeća Europe koja je boravila u Subotici čini li su: šef kabineta Generalnog tajnika Vijeća Europe i direktor odeljenja za strateško planiranje Jean Louis Laurans, šefica odjeljenja za SEE u Direktoratu za politička pitanja Claudia Luciani, ispred Misije Vijeća Europe u Beogradu Nadia Skenderović Ćuk, ispred Direktorata za strateško planiranje Fredrik Holm i Dana Pescarus.
L. S.

U Bolnici počeo raditi
novi ultrazvučni aparat

U ponedjeljak je u subotičkoj Općoj bolnici počeo raditi novi ultrazvučni aparat. Vrijednost je oko 3,3 milijuna dinara i kupljen je sredstvima prikupljenim na donatorskoj konferenciji. Smješten je na Ginekološkom odjelu, a krajem proteklog tjedna stručnjaci »Simensa« završili su obuku liječnika i medicinskog osoblja, koje će raditi na ovom aparatu. Novi ultrazvučni aparat koristit će ginekolozi, endokrinolozi, prije svega za pregled štitaste žlijezde, potom urolozi i internisti. Aparat ima i dodatak, takozvani dopler, s kojim će se moći dijagnosticirati i razni tumori u organizmu.

O reformi lokalne samouprave

U radnom posjetu lokalnoj samoupravi danas je bio zamjenik direktora Programa za reformu lokalne samouprave u Srbijie Michael Pillsbury koji je na brifingu upoznat s radom Općinskog uslužnog centra (OUC) i Geografskim informacijskim sustavom (GIS). Dio logističke i financijske podrške u realizaciji OUC-a i GIS-a došao je od ovog američkog programa, koji je u našoj općini prisutan već 2 godine. Zamjenik direktora Programa za reformu lokalne samouprave u Srbijie Michael Pillsbury istaknuo je da je osoblje programa, a i ostale općine u Srbiji mnogo naučili tijekom suradnje sa subotičkom općinom. »Dobri rezultati vidljivi su u rukovođenju komunalnih poduzeća, javnim raspravama o proračunu kao i u projektu Općinskog uslužnog centra«, naveo je on. U cilju boljeg povezivanja općine i građana, radi se i na ideji da se građanima sa sela olakša pribavljanje dokumenata koje izdaje OUC, naveo je gradonačelnik Géza Kucsera. »Bit je u tome da građani sa sela u svojim mjesnim zajednicama mogu dobiti slične usluge koje im u Subotici pruža OUC«, kaže Kucsera.

Puštena u rad fontanica kod Sinagoge

U prisustvu građana i predstavnika mjesne zajednice »Centar II«, gradonačelnik Géza Kucsera prošloga je čtvrtka svečano pustio u rad novu česmu – fontanicu na preuređenom Trgu sinagoge. Poslije toga, u ulici Sándora Petőfija, kod gimnazije, otkrivena je skulptura Save Halugina »Vozar«. Radove je financirala mjesna zajednica sredstvima dobivenim iz proračuna općine za poboljšanje uvjeta življenja građana.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika