Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Najbolji na razini cijele Hrvatske

Učenici hrvatskih odjela iz Subotice već drugu godinu proslavili su svojim uspjesima ovaj grad i izvan granica zahvaljujući kvizu Čitanjem do zvijezda. Nakon prošlogodišnjeg prvoga mjesta u kategoriji multimedijskog uratka u ovome hrvatskome kvizu, ove godine ponovno je prvo mjesto došlo u Suboticu. Učenik općeg smjera Gimnazije Svetozar Marković Zdenko Ivanković imao je najviše bodova na razini cijele Hrvatske u kategoriji znanja! 
Ovaj šesnaestogodišnjak još od vrtićkih dana nastavu pohađa na hrvatskome jeziku, svira nekoliko instrumenata i aktivan je u dvije hrvatske udruge. Voli čitati, družiti se s prijateljima, slušati glazbu, a spektar interesiranja mu je vrlo širok. 

Čitanjem do pobjede

Osnovnoškolsku naobrazbu Zdenko je završio u OŠ Ivan Milutinović otkuda nosi puno lijepih uspomena. Kaže kako je stekao dobre prijatelje u razredu koje je upoznao još u vrtiću. Išao je i na brojna natjecanja, a najuspješniji je bio iz hrvatskoga jer je osvojio drugo mjesto na republičkom natjecanju, a iz biologije i geografije je postigao prva mjesta na općinskoj razini. Sudjelovao je i u kvizu Čitanjem do zvijezda u kojemu je bio prvi u pojedinačnom broju bodova, no budući da je natjecanje bilo timsko, njegova grupa se nije plasirala na nacionalnu razinu. 
O upisu u srednju školu kaže kako baš i nije htio upisati Gimnaziju, međutim upisao ju je jer nije znao što drugo. Sada, nakon cijele školske godine provedene u ovoj školi, kaže kako je zadovoljan odabirom jer dobiva široko obrazovanje, a sviđa mu se i razred u koji ide jer je većinu učenika poznavao od ranije. 
Za osvojeno prvo mjesto na razini cijele Hrvatske u kvizu Čitanjem do zvijezda Zdenko kaže kako ga nije očekivao te da se pripremao tako što je čitao detaljno zadane knjige, a likove u njima zamišljao i vizualizirao ih. 
»Tema je bila povijesni roman i čitali smo sljedeće knjige: August Šenoa: Zlatarovo zlato, Miro Gavran: Judita, Mark Zusak: Kradljivica knjiga i Marija Jurić Zagorka: Vitez slavonske ravni. Za prvu razinu trebalo je pročitati prve dvije knjige s popisa, a za svaku narednu po još jednu novu. Čitali smo i dodatnu literaturu o autorima tih djela, nekim događajima iz tog vremena i slično jer je bilo i pitanja iz opće kulture. Natjecanje je bilo online, u određeno vrijeme u svim gradovima Hrvatske i u Subotici smo sjedali za računala i nakon registracije rješavali pitanja. Na prvoj razini bilo je 50 pitanja za što smo imali 40 minuta, a na posljednjoj nacionalnoj razini smo trebali riješiti čak 75 pitanja za 60 minuta. Bila su veoma interesantna i trebalo je dobro promisliti o odgovoru«, kaže pobjednik.  
Zdenko navodi kako čitanje doživljava kao način za nalaženje novih informacija koje ga zanimaju te nema omiljenu formu (žanr). Tako čita  i enciklopedije, stripove, romane, životopise, priče ...

Gajde, gitara, samica

Još uvijek ne zna čime bi se želio baviti jednoga dana, niti koji fakultet planira upisati, ali kaže kako ga interesiraju mnoge stvari. Na prvome mjestu je glazba, a voli i povijest, geografiju, biologiju...
U slobodno vrijeme voli svirati, slušati glazbu i družiti se s bratom Mariom i prijateljima s kojima ima bend. Također voziti bicikl kao i ići na vjeronauk jer su mu ondje interesantne teme koje se obrađuju. Član je Hrvatske čitaonice i Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo, a također je i animator na oratoriju.
Zdenko gajde svira već četiri godine. Kaže da se za ovaj neobičan instrument odlučio jer ga je privukao njegov izgled i specifičan zvuk. Navodi i kako mu se sviđa što je to stari instrument, kojega ne svira puno ljudi. Iako je s početka prijateljima bilo čudno što se opredijelio baš za gajde, kaže kako je sada već, kada ih često svira na raznoraznim događanjima, postao prepoznatljiv po njima. 
Osim gajdi, svira i nekoliko drugih instrumenata. 
»Završio sam nižu glazbenu školu gdje sam svirao klarinet u klasi profesora Lazara Kondića. U školskom orkestru je trebao netko svirati bas klarinet te sam i ovaj veliki puhački instrument naučio svirati. Kako sam slušao rock glazbu htio sam i to početi svirati te sam skupio novce i kupio bass gitaru i pojačalo. Sada sviram i ovaj instrument. U HKC-u Bunjevačko kolo je trebao netko svirati samicu pa sam se i toga prihvatio da naučim«, kaže on i dodaje kako u slobodno vrijeme sluša pjesme raznih žanrova – domaće i strane, nove i stare.
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika