Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Konkretan dogovor o daljnjoj suradnji

U subotičkom Narodnom kazalištu održan je 11. studenog sastanak ravnateljice kazališta mr. Ljubice Ristovski i predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Laze Vojnića Hajduka. Neposredni povod sastanka bio je realizacija predstave »Ptičice« koja će se igrati na hrvatskom jeziku u subotičkom kazalištu.
    Lazo Vojnić Hajduk je na sastanku predočio i strategijske ciljeve Hrvatskog nacionalnog vijeća u domeni kulture, a kako se pokazala dobra volja s obje strane za uspostavu daljnje suradnje, razgovor je urodio predmetnim dogovorom.
ZAČETAK INICIJATIVE: Mr. Ljubica Ristovski upoznala je Lazu Vojnića Hajduka kako je u subotičkom Narodnom kazalištu u tijeku postavljanje na scenu komada »Ptičice« koji je napisao Filip Šovagović, a predstavu režira Robert Raponja, redatelj iz Hrvatske. »Probe su počele, a premijera se planira za 21. prosinac. Znači, dogodila se vrlo konkretna stvar, jer subotičko Narodno kazalište nastoji zadovoljiti kulturne potrebe svih Subotičana, a kako će se ovaj komad igrati na hrvatskom jeziku kao dio začetka jedne inicijative, zadovoljit će dio kulturnih potreba hrvatske zajednice, ali isto tako i svih ljubitelja kazališta u našoj višenacionalnoj sredini«, rekla je mr. Ristovski, napominjući kako će se nastaviti i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Osijeka, koje je nedavno, 28. Listopada, gostovalo u Subotici, jer je u pitanju temeljna suradnja.
USPOSTAVA SURADNJE: Lazo Vojnić Hajduk je pozdravio inicijativu postavljanja jedne predstave na scenu subotičkog kazališta koja će se igrati na hrvatskom jeziku, ističući kako je Hrvatsko nacionalno vijeće pokrenulo inicijativu kod osnivača kazališta da se izdvoje adekvatna sredstva iz proračuna Općine i za financiranje drame na hrvatskom jeziku. »U Subotici su u službenoj uporabi tri jezika, a Statut subotičkog kazališta sadrži odrednicu igranja predstava na jezicima koji su u službenoj uporabi. Bilo bi dobro postići ravnomjeran broj premijera na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku i realizirati da se ti projekti pokriju iz općinskog proračuna, ali takva proračunska logika još nije zaživjela. Hrvatsko nacionalno vijeće činit će napore kod novoformirane općinske vlasti kako bi profunkcionirala i drama na hrvatskom jeziku. U daljnjoj suradnji želimo uspostaviti bliske odnose s profesionalnom subotičkom kazališnom kućom«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk i zatražio suradnju u sferi amaterizma, jer će ljudi kazališne profesije biti od izuzetne pomoći za rad u kazališnim trupama koje postoje u hrvatskim udrugama, na što je mr. Ljubica Ristovski iskazala razumijevanje i dobru volju za suradnju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika