Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 11. 11.
Be­ret­ke
Od dosadašnje Protuterorističke jedinice Žandarmerije i Specijalne antiteroritističke jedinice uskoro će biti formirana jedinstvena Antiteroristička jedinica, najavio je načelnik Javne sigurnosti MUP-a Srbije general-major Miroslav Milošević. Izvor B92 blizak MUP-u Srbije tvrdi kako je jedini cilj spajanja SAJ i Žandarmerije u stvari pokušaj da se, pod izlikom borbe protiv terorizma, pripadnici rasformiranih »crvenih beretki« ponovno okupe u jednoj formaciji.

Obećanje
Bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać izjavio je da je Koštuničina Vlada obećala SPS-u da neće biti izručenja Haškom sudu.
petak, 12. 11.
Hr­va­ti
Premijer Vojislav Koštunica rekao je kako u SiCG postoji dobar Zakon o zaštiti prava manjina i da je osnovan Savjet nacionalnih manjina, u kojem su predstavnici nacionalnih vijeća svih manjina, kao i ministri pravde, policije, prosvjete, kulture, državne uprave i lokalne samouprave. Naglasio je, također, da je Srbiji »stalo do toga da se nacionalne manjine u Srbiji, kao i u Hrvatskoj, osjećaju u svojoj kući, pri čemu kroz rad državnih tijela i kroz zakone treba osigurati sve elemente koji čuvaju identitet nacionalnih manjina«.

Op­tu`enik
Još jedan haški optuženik, Milan Lukić, nalazi se u Srbiji. Prema saznanjima B92, Lukić živi u Obrenovcu. Pokraj toga što ga je Haški sud optužio za ratne zločine u Višegradu 1992. godine, Lukića je prošle godine Okružni sud u Beogradu osudio u odsustvu na 20 godina zatvora za otmicu, mučenje i ubojstvo 17 sjeverinskih Muslimana listopada 1992. godine. Zbog otmice 19 putnika iz voza u postaji Štrpci u veljači 1993. godine, Lukić je je u pritvoru Okružnog suda u Beogradu, odakle je pušten uz posredovanje visokih dužnosnika Srbije i Republike Srpske.

Pre­da­ja
Bosanski Hrvat Miroslav Bralo, kojega je Haški sud optužio za ratne zločine, prevezen je u Den Haag. U kratkom priopćenju SFOR-a navodi se da se Bralo dobrovoljno predao 10. studenoga i otada je do premještanja u Haag boravio u jednoj njihovoj bazi.
subota, 13. 11.
Boj­kot
Srpski pokret obnove poziva roditelje da ne šalju djecu u vojsku, sve dok se ne razjasne skorašnje pogibije vojnika u kasarnama Vojske SiCG. Supruga lidera SPO-a Danica Drašković u autorskom tekstu u tjedniku Srpska reč objavila je, pozivajući se na vlastite izvore, da su vojnike u Topčideru ubili tjelohranitelji haškog bjegunca Nebojše Pavkovića. Ona tvrdi i da su tjelohranitelji, drugog haškog bjegunca, generala Vladimira Lazarevića, u Leskovcu ubili vojnika Dragana Kostića.

Mađar­ska
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u Mađarsku, gdje će sudjelovati na Danima Hrvata u toj zemlji. Mađarska je zaštitila sve, pa i hrvatsku nacionalnu manjinu, i to u mnogo čemu iznad europskog standarda, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.
srijeda, 17. 11.
Neo­ba­vi­ješten
Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je kako ga je iznenadilo saznanje da je hrvatsko Ministarstvo obrane s Vojskom SAD potpisalo Memorandum o suglasnosti o upotrebi hrvatskog zračnog prostora, vojnih poligona, zračnih i pomorskih luka. Ministar obrane Hrvatske Berislav Rončević rekao je da je to dobar sporazum, ali nije objasnio zašto o razgovorima nije bio obaviješten i Mesić, kao vrhovni komandant oružanih snaga Hrvatske.
utorak, 16. 11
Znan­stve­ni­ci
Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, na kojemu sudjeluje više od tisuću znanstvenika, među kojima oko 150 iz 17 zemalja diljem svijeta, svečano je u zagrebačkom hotelu The Westin otvorio predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader.

Svje­dok
U Haškom sudu na suđenju Slobodanu Miloševiću svjedočio je akademik Mihailo Marković.  On je potvrdio da je bio jedan od pisaca Memoranduma SANU. Miloševićev govor sa Gazimestana svjedok je ocijenio kao poruke kojima se »nastavlja politika bratstva i jedinstva koju je vodio Tito«, a ne kao poticanje na mržnju i rat.
ponedjeljak, 15. 11.
štrajk
Broj zatvorenika koji u Kaznionici u Lepoglavi od subote odbijaju hranu povećao se s 23 na 26, a riječ je o osuđenicima za ratni zločin, državljanima Srbije i Crne Gore, koji tim činom prosvjeduju zbog nerješavanja njihova zahtjeva da zatvorsku kaznu nastave izdržavati u svojoj državi. Ministrica pravosuđa RH Vesna Škare Ožbolt je, međutim, izjavila da zatvorenici odbijaju samo hranu pripremanu u zatvoru, a da ne gladuju, nego hranu kupuju u zatvorskoj kantini.

Iz­vješće
Predsjednik Haškog suda Theodor Meron izvijestio je Opću skupštinu UN-a da je Hrvatska značajno poboljšala suradnju sa Sudom i pozvao hrvatske vlasti da učine krajnji napor kako bi odbjegli general Ante Gotovina završio u Den Haagu.
nedjelja, 14. 11.
Na­red­ba
Direktor RTS-a izjavio je na HTV-u da je »naredio da TV emisija Tragom hrvatskim ide na TV Novi Sad«. Objašnjavajući zašto je emisija nekoliko puta skidana s programa državne televizije, Tijanić je iznio, inače neistinite, informacije da ekipa emisije »ne priznaje Bunjevce«, te da se u jednoj od emisija prikazivalo »obilježavanje obljetnice Oluje«.

Špi­ju­ni
Glavni tajnik SRS-a Aleksandar Vučić optužio je Haški sud da za suđenje Šešelju priprema »lažne svjedoke«, jer nemaju dokaze. »Optužnica se temelji samo na Šešeljevim riječima, a nigdje se ne govori o njegovom fizičkom sudjelovanju u bilo kakvom zločinu. Apsolutno se radi o verbalnom deliktu«, rekao je Vučić i dodao kako će Srpska radikalna stranka uskoro pred javnost izaći s podatcima o »strahovitom uplivu hrvatske obavještajne službe u Srbiji i Crnoj Gori«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika