Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pu­to­va­nje u Sve­tu ze­mlju

Putovanje i boravak u Svetoj zemlji nije samo zabavno-turističko putovanje. Osobno sam se pomalo osjećala kao Toma, jedan od dvanaestorice koji je želio osobno vidjeti Isusa s ranama od čavala i svojim prstima dodirivati te rane. Želja mi je bila putovati po mjestima iz Starog i Novog zavjeta i vidjeti što je od toga ostalo. Međutim, doživjela sam nešto mnogo dublje od toga. Našu vjeru, naše kršćanstvo i naš savez s Isusom susrećemo ovdje na svakom koraku vrlo stvarno i dostupno. Da nemamo to svoje, makar površno, poznavanje Biblije i malo vjere, sve viđeno bi bile sjajne i blješteće crkve, a iskopine puste ruševine. No, mi smo se susreli s toliko dokaza iz biblijskih opisa da smo se lako mogli vratiti u prošlost i slijediti Isusove staze, pouke, muku i uskrsnuće.
    Uz vodiča, kakav je bio naš pater Tadej, nije se moglo ništa što je važno i zanimljivo propustiti. Ne mogu sve opisati što smo vidjeli za ovih sedam dana boravka, jer  obilazak je bio nestvarno bogat i sadržajan. Bit ću skromna i opisat ću  mjesta koja su me se najviše dojmila – kao turistkinje i kao vjernice.
    Nad gradom Nazarethom dominira toranj Bazilike Navještenja koji noću osvijetljen podsjeća na svjetionik, koji upućuje u mirnu i sigurnu luku. Bazilika je građena arhitektonski vrlo zanimljivo – na tri nivoa (slojevito). Tu je u središtu, u dubini, Marijina kuća u kojoj je živjela kao mlada obična židovska djevojka. Crkve su se rušile i gradile na ovom mjestu kroz vjekove, ali kršćanska memorija je to mjesto obilježila kao izvornu važnost – biblijski i povijesno. Tu je riječ tijelom postala. Tu, na ovom mjestu, je Bog dokazao da nas ljubi i stvorio trajnu svezu između neba i zemlje. Neopisiv je osjećaj biti unutra, u maloj i skromnoj Marijinoj kući. Osjećaj spokoja, sjaja, mističnog prisustva bezvremenske Božje ljubavi. Sama bazilika je fascinantna. U dvorištu oko nje nalaze se mozaici na zidovima Marijinih štovanja iz cijeloga svijeta. Svaki narod je svoju Majku prikazao na svoj folklorni i štovateljski način. Tu je i naša Gospa Bistrička. Bazilika je posvećena 1968. godine.
    Kafarnaum je bio središte Isusova djelovanja u Galileji. Tu se nalaze ostatci veličanstvene Sinagoge u kojoj je Isus naučavao i širio »Radosnu vijest«. Ovdje je navještavao svoju smrt i uskrsnuće, ali ga je malo tko tada razumio. Iskopana je kuća u kojoj je živio Sveti Petar i u kojoj je Isus povremeno stanovao. Iznad te iskopine sagrađena je moderna osmerokutna crkva. Crkva služi svojoj svrsi, a ujedno je i praktična zaštita iskopine. Tu je, u Kafarnaumu, Isus izliječio mnoge bolesnike i istjerivao zle duhove.
    Maslinska gora je u Jeruzalemu. Na njoj su se događali mnogi biblijski i povijesno važni događaji. Masline starije od 2000 godina bi nam umjele ispričati mnoge istine koje su se ispod njih događale. Na ovoj gori se, također, nalaze i – ruska Crkva Marije Magdalene, Crkva Marijina Uznesenja i prazan grob, te Marijina kapela. Ovdje je i Bazilika svih naroda u Getsemanskom vrtu.
    Posebno me je očarala Crkva Očenaša, gdje je Isus poučavao svoje učenike kako moliti. Učio ih je da molitva nije moneta niti gimnastika. Učio ih je, a preko njih i nas, da je molitva razgovor s našim dobrim Ocem i stoga mora biti iskrena i intimna. Na zidovima te crkve nalazi se molitva Oče naš na 62 jezika svijeta. Ista jednostavna molitva za ljude iz cijeloga svijeta.
Na koncu, puno smo toga vidjeli i doživjeli na ovom prelijepom putovanju u Svetu zemlju. Nezaboravno i predivno. Vratili smo se ispunjeni, potpuniji, sretniji i nadasve pametniji.                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika