Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za­gor u Za­gre­bu

Glavni grad Hrvatske bio je koncem prošloga mjeseca domaćin međunarodnom festivalu stripa »Crtani Romani Šou«, a u sklopu ove poslastice za sve ljubitelje stripa upriličena je izložba crteža glasovitog talijanskog crtača Galliana Ferrija, strip oca nezaboravnog junaka Zagora.
    Mlađim čitateljima ovaj crtani junak možda i nije naročito poznat, ali je nešto starijim generacijama »Gospodar Darkwooda« obilježio dobar dio adolescentskog perioda odrastanja i sazrijevanja. Čitati Zagora nekad je bila stvar  prestiža, a najnoviji  svezak s »friškim« avanturama šarmantnog borca za pravdu bivao je razgrabljen već prvog dana svoje prodaje na kioscima. Stoga uopće ne čudi saznanje da, prema relevantnim anketama urađenim među strip fanovima, ovaj junak i strip posvećen njemu važi za jedan od najpopularnijih u Hrvatskoj.

ZA-GOR TE-NEY: Strip junak, koji je nastao u glavi scenarista Sergia Bonellija i crtača Galliana Ferrija, zaživio je svojim prvim avanturama danas daleke 1961. godine. Poneseni željom da kreiraju lik koji će u sebi integrirati sve osobine koje, jednostavno, moraju krasiti pravog junaka, ovaj talijanski dvojac je svijetu umjetnosti stripa podario Za-gora Te-neya (što na dijalektu Anglokina znači »Duh sa sjekirom«) ‘puštajući’ ga snagom svoje mašte i likovne kreacije u brojne avanture isprepletene potrebnom dozom akcije, humora, znanstvene fantastike, ali i horora, pomalo nesvakidašnjeg za ovu vrstu stripa. Zagor je (pravim strip imenom Patrick Wilding), oprobanim i nadasve djelotvornim receptom, lik koji, poslije osobne tragedije u djetinjstvu (tragična roditeljska smrt), biva »slučajnim« spletom okolnosti odgojen u izmišljenoj šumi Darkwood (nepoznata izmišljena lokacija u Sjevernoj Americi) od strane mentora i poočima Wanderinga Fitzija, koji ga od najranijeg doba podučava vještini baratanja sjekirom koja će vremenom postati njegov zaštitni znak.
     Saznavši pravu istinu o svom podrijetlu, osvetivši smrt svojih roditelja, Zagor se zaklinje na vječitu borbu protiv svakog zla i nepravde, stavljajući se poput brojnih drugih »kolega«, super heroja u službu nezaštićenog čovječanstva. Atletski građen, odrastao u nedirnutoj prirodi imaginarnog okoliša neistražene Darkwoodske šume, »Duh sa sjekirom« započinje svoju impresivnu karijeru na stranicama brojnih strip izdanja, koja u mnogim zapadnim zemljama i dalje uveseljavaju sada već i unuke prvih čitatelja.
     Ali svaki junak, po također oprobanom receptu, mora imati i vjernog pratitelja u brojnim i opasnim avanturama, koji će ga pratiti u osami uzvišenog zadatka. Bonelli i Ferri svom Zagoru su dodijelili Don Chice Felipe Cayetano Lopez y Martinez y Gonzalesa ili kraće i svima poznatije Chico.

CHICO: Debeljuškasti Meksikanac, dugog i plemenitaškog imena, nezaobilazan je karakter u bilo kojoj analizi Zagora, gotovo identičnog poimanju Cervantesova Sancha Panse, koji vjerno prati još jednog imaginarnog velikana, Don Quijottea. U klasičnoj želji spajanja heroja i antiheroja u cjelinu kojom dominiraju veličina prvog i prosječne ljudske slabosti drugog, Zagor i Chico žive decenijama u svojoj misiji, istina svako prema svojim mogućnostima i osobitosti. Prepoznatljiv humor, koji krasi ovaj strip, ponajviše je vezan uz duhovite opaske, replike, žalopojke i komentare punačkog, niskog Hispanoamerikanca koji također ima i svoje indijansko ime »Maleni čovjek s velikim trbuhom«.

OSTALI LIKOVI: U brojnim epizodama tijekom više od četiri desetljeća Zagoru i Chicu društvo su pravili i prijatelji: Trampy (simpatična lutalica), Tonka (poglavica Mohawka i Zagorov krvni brat), Digging Bill (tragač za zlatom), ali i neprijatelji: zli genij Hellingen, vampirski barun Rakosi, keltski druid Kandrax i mnogi drugi. Družeći se s prijateljima i boreći se protiv neprijatelja, Zagor je uspio dobiti najvažniju bitku jednog izmišljenog strip junaka. Ostati popularan gotovo pola stoljeća!         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika