Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Somborski letači

U izdanju Pulikuma iz Sombora iz tiska je ovih dana izašla knjiga Josipa Pekanovića »Golubarstvo u Somboru«. Građa ove knjige bilježi vrlo dugu tradiciju golubarstva u Somboru, a knjiga sadrži tekstove i o golubarstvu u Bačkoj, kao i o raznim rasama golubova.
    Josip Pekanović je o golubarstvu počeo pisati šezdesetih godina prošloga stoljeća, a od početka sedamdesetih godina predsjednik je Stručnog odbora Saveza odgajivača sitnih životinja Jugoslavije. Od 1976. rukovodi Sudačkom školom pri Savezu i urednik je časopisa »Odgajivač«.
GOLUBARSTVO U BAČKOJ: Knjiga započinje prikazom domaćeg goluba kroz povijest, dat je i prikaz rodoslovnog stabla domaćih golubova, a potom slijedi tekst o golubarstvu u Bačkoj. »U XIX. stoljeću počinje organizirani odgoj golubova. Bač-bodroško udruženje okuplja odgajivače širom Bačke i počinje  održavati izložbe golubova, živine i kunića. Prvu izložbu životinja udruženje organizira 1877. godine u Somboru. Godine 1892. u Somboru je održana velika izložba živine, golubova, ptica i lovstva s preko 1.000 eksponata«, piše među ostalim Pekanović, bilježeći i podatke kako je studenoga 1906. godine u Subotici održana državna izložba sitnih životinja, a izloženi su golubovi iz više gradova Ugarske, dok se u Novom Sadu 1922. godine osniva Zemaljsko društvo odgajivača golubova i pernate živine »Golub 1922.«, koje u Novom Sadu organizira izložbu i sajam živine, golubova i zečeva od 30. studenoga do 4. prosinca 1930.
SOMBORSKI LETAČ: Najznačajniji dio ove knjige posvećen je golubarstvu u Somboru i somborskom dugokljunom letaču. »Godine 1927. u Somboru je osnovan Somborski golubarski klub koji okuplja odgajivače golubova svih rasa osim pismonoša. Predsjednik kluba je dr. Aleksandar Krečarević. Živinska golubarska sekcija pri Bačkom poljoprivrednom udruženju organizira izložbu živine i golubova u Somboru 19. i 20. svibnja 1929. godine«, piše Pekanović među ostalim predočenim mnogobrojnim podatcima o golubarstvu u Somboru, dok o nastanku somborskog dugokljunog letača piše kako su prirodni uvjeti koje su dali Bačka i Sombor morali doprinijeti nastanku nove rase golubova. Stvaranje somborskog letača, najstarije rase u Bačkoj, počelo je oko 1700. godine, znači poslije odlaska Turaka, o čemu Pekanović opširno piše, kao i o načinu leta, standardu rase, osvježenju rase i odgajivačima somborskog letača. Knjiga među ostalim tekstovima sadrži i one o golubovima pismonošama, ukrasnim golubovima i visokoletačima.
    Josip Pekanović pedeset godina se bavi golubarstvom, a do sada je napisao osam knjiga o golubarstvu. Surađuje s nekoliko domaćih i svjetskih časopisa iz oblasti golubarstva, a deset godina je predsjednik Društva odgajivača sitnih životinja »Sombor 1871.«. Kao izlagač i međunarodni sudac sudjelovao je na mnogim domaćim i europskim izložbama golubova.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika