Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sa­ku­pljač bi­zar­nosti

U ponedeljak 8. studenog subotička publika je imala čast biti nazočna otvorenju izložbe u vestibilu Gradske kuće. Publici se predstavio Robert Semnic, likovni stvaralac i fotograf iz Novog Sada, izložbom naslovljenom »Bizarni sakupljač«. Ovo je njegova prva samostalna izložba »u gradu u kome je«, kako kaže sam autor, »rođen njegov otac i za koji ga vezuju mnoge uspomene«. Organizator ove izložbe je Hrvatsko akademsko društvo.
    Dr. Andrija Kopilović, član Predsjedništva HAD-a, je u ime ove udruge pozdravio sve nazočne, »sve one koji su se suprotstavili prvom zimskom danu« i došli na otvorenje. »Ovo je specifična izložba i po formi i po sadržaju. Ono što je sveto, to je i lijepo. Poruka je vrlo važna, a Robert je čovjek poruke. Ono što je satkano u poruku je ujedno i trajno«, dodao je Andrija Kopilović.
NEKONVENCIONALNI IZBOR MATERIJALA I MOTIVA: Stručno viđenje autorova djela izložila je povjesničarka umjetnosti Olga Šram, koja je naglasila nostalgički pristup umjetnika u namjeri da otme stvari od zaborava, te dodala da »Robert Semnic stvara slobodno, bez klasičnih formi i klasičnih djela. Nekonvencionalni izbor materijala i motiva tako omogućuje oblikovanje nove stvarnosti«.
    »Bizarni sakupljač« je izložba/instalacija sastavljena od radova koje je umjetnik izveo u posljednjih dvanaest godina i koji su nastali preformulacijom odbačenih materijala koje pasionirano sakuplja, zadovoljavajući prevashodno svoj naglašeni »sakupljački« arhetip. Na mjestima kao što su buvlja pijaca, otpadi, đubrišta, tlo ulice, on pronalazi »bizarne« materijale kojima prevođenjem u umjetničku formu, a vođen konceptom paradoksa, daje novi smisao. Na taj način realizira svoj umjetnički poriv, trudeći se da ostvari socijalnu i kulturološku komunikaciju sa zainteresiranim promatračem.
    Na ovaj način sakupljanje odbačenog i fascinacija reciklažom postaje samo sebi cilj, a sama preformulacija (»oživljavanje«) je diktirano osobitostima materijala i po važnosti u njegovom radu je sekundarna, što se odlikuje i u autorovoj potpunoj rasterećenosti u odnosu na izvođačke vještine školovanih umjetnika prilikom realizacije. Ovi radovi su i iskaz i rezultat njegove svijesti o tome da današnja umjetnost više nije ničije ekskluzivno pravo kao i da se u stvaranju umjetnosti ravnopravno mogu koristiti i sve odlike »neumjetničkog« mišljenja, tj. sveprisutnog kiča.
    Prema tome ova izložba ima za cilj da u bilo kakvoj postavci (konvencionalnoj ili nekonvencionalnoj), isprovocira pitanja o bizarnosti našeg društva, bizarnosti duhovnog postojanja svakog pojedinca u njemu i bizarnim načinima njegovog kreativnog angažmana.
DOMIŠLJATA KREATIVNA RJEŠENJA: Radove ovog umjetnika, koji se tek početkom trećeg milenija pojavljuje na likovnoj sceni, karakterizira reanimacija poteza utemeljenih ponajviše u umjetnosti sedamdesetih godina prošlog vijeka. Asamblaž je proces kolažiranja u kome se umjetnički objekt sastavlja od pronađenih trodimenzionalnih materijala. Kombiniranje kojim se vodi autor dovodi nas do domišljatih kreativnih rješenja. Primjeri tome su: »Starac« – sjedeća skulptura od dijelova biro strojeva, »Ženska bista« i »B(arka)« od drvenih štapića za sladoled, ili »Kvadratura kruga I i II« kao zanimljiv geometrijski odnos tijela kvadrata i kruga načinjenih od metalnih »šraf« matica.
    Semnic se bavi i izradom neke vrste minijatura poput djela »Grad« ili »Pointilistički privezak«. Radovi ovog umjetnika su uglavnom manjih ili srednjih dimenzija i velike živosti, kojima se ovom prilikom suprotstavlja veliki i hladan ambijent vestibila, te se na taj način, nažalost, ukida promatračka prisnost s ovim malim ali doista interesantnim umjetnim svijetom. Čudesnost i neobičnost načina, kojim se vidi druga, treća ili tko zna koja potencijalna priroda nečega naizgled »mrtvog«, je snažna ideja, koja ipak nije toliko »bizarna« kako stoji u naslovu ove izložbe. U naslovima samih djela može se očitati duboka umjetnikova metafizička povezanost s predmetom koji stvara, kao i teorijsko poznavanje povijesti umjetnosti, koje Semnica izdvajaju iz prostora u kojima se ponajviše kreću neakademski umjetnici.
STRPLJIVOST PRILIKOM STVARANJA: Govoreći o motivima i budućnosti svojega rada autor izložbe kaže: »Moja velika inspiracija je umjetnost nadrealizma, umjetnici poput Dalija, Magrittea, Duchampa… Pogonsko gorivo je sakupljačka pasija. Fasciniran sam reciklažom kao pojavom. Ona je i danas aktualna. Ideja moje umjetnosti je spasavanje materijala od umiranja. Sam proces moga stvaralaštva karakterizira strpljivost, na taj način savladavam teškoće stvaralačkog procesa. Ne drži me mjesto, odlikuje me nestalnost, te je formalna i sadržinska budućnost moga rada nepredvidiva. Trenutačno sam najviše posvećen fotografiji.«
    Djela suvremene umjetnosti su potrebna u svakoj galerijskoj ponudi, pa i u subotičkim izlagačkim prostorima. Da li je vestibil Gradske kuće adekvatan prostor tomu, procijenite sami, a to će vam poći za rukom samo ako posjetite »Bizarnog sakupljača«. Izložba je otvorena do 18. studenoga.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika