Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nje­go­va­nje je­zi­ka kroz re­ci­ti­ra­nje

Već treću godinu zaredom Hrvatska čitaonica iz Subotice organizirala je pokrajinsku smotru recitatora na hrvatskom jeziku. Prošlog vikenda, u subotu 6. studenoga u Gradskoj knjižnici u Subotici na ovogodišnjoj smotri okupilo se 90 selektiranih recitatora različitih uzrasta iz raznih dijelova Vojvodine. Ove godine u smotru su prvi put uključena i školska djeca koja pohađaju nastavu na materinjem, hrvatskom jeziku i ona koja izučavaju hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
    Pokrovitelji ove manifestacije bili su Poglavarstvo grada Osijeka, Skupština općine Subotica, osnovna škola »Prečko« iz Zagreba i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu. Najbolji sudionoci smotre nagrađeni su jednodnevnim putovanjem u grad Osijek, što je dar Poglavarstva grada Osijeka.
VELIKA KONKURENCIJA U SVE TRI GRUPE: Katarina Čeliković   organizatorica ove smotre otvorila je skup riječima: »Danas je blagdan poezije. Najljepše pjesme su napisane o ljubavi, a najljepši biseri poezije ste vi koji sudjelujete«.
    Dujo Runje, predsjednik Odjela za obrazovanje pri HNV-u, prilikom otvorenja je rekao: »Danas je ovo mjesto hram mudrosti, hram knjige, a vi ćete biti njegovi prvosvećenici. Današnja manifestacija je vrlo značajna, pogotovo za našu zajednicu. Ovo je karika koja nedostaje ovoj multikulturalnoj zajednici«, dodajući da se nada, kako bi hrvatski jezik mogao postati kontekstualni jezik učionica, škola, medija i biblioteka. Za kraj je poručio: »Jezik treba njegovati da nas se preci ne bi stidjeli, a da bi se potomci nama dičili.«
    Ocjenjivački sud su sačinjavali: Lidija Helajz, glumica u Dječjem kazalištu u Osijeku i voditeljica Dramskog studija pri istoj instituciji, Marija Šeremešić iz HKUD »Vladimir Nazor« – Sombor, Katarina Čović, stručni suradnik Odjela za društvene delatnosti SO Subotica i Katarina Čeliković, ravnateljica Hrvatske čitaonice u Subotici.
    Smotra je bila natjecateljskog karaktera i koncipirana po uzrastima: mlađi (učenici nižih razreda osnovne škole), srednji (učenici viših razreda osnovne škole) i stariji (učenici srednjih škola i studenti do 27 godina starosti). Na smotri se recitiralo na standardnom hrvatskom jeziku, kao i na bunjevačkoj i šokačkoj ikavici. Svi sudionici bili su nagrađeni sa po jednom knjigom na hrvatskom jeziku.
KRITERIJI I NAGRAĐENI: Kriteriji kojim se vrednovanje recitiranja vodilo su bili – ljepota riječi, govorenje sa stilom, ritam, boja, artikulacija i modulacija glasa, kao i uporaba pauze i vrijeme uzimanja zraka. Kod onih starijih praćena je i glumačka interpretacija, sadržajna povezanost i čistoća scenskog izraza.
    Pohvalnice u grupi mlađeg uzrasta dobili su: Sonja Andrašić (Sonta), Andrea Dulić (Đurđin), Emina Firanj (Sombor), Valentina Kovač (Vajska-Bođani), Milica Lerić (Bački Breg), Marina Maksimović (Gornji Tavankut), Matija Merković (Tavankut), Karla Rudić (Mala Bosna), Katarina Soldo (Sremska Mitrovica) i Bernadica Vojnić Mijatov (Tavankut).
    U grupi srednjeg uzrasta kao najbolji su se pokazali: Klara Dulić (Đurđin), Dejana Jakšić (Sombor), Mario Kirasić (Sombor), Ines Košec (Bački Breg), Adriana Mikić (Bački Monoštor), Lajčo Rožumberski (Bajmok), Andrija Sente (Subotica), Marko Sente (Subotica), Ivana Stipić (Subotica), Dragana Sudarević (Subotica), Ivan Škravan (Vajska-Bođani), Oriana Španović (Srijemska Mitrovica) i Dejan Vranješ (Subotica).
Nagrađeni u najstarijem uzrastu su: Mirjana Horvacki (Subotica), Marija Jaramazović (Subotica), Bojana Jozić (Sombor), Nikola Jurca (Ruma), Anita Kovačević (Golubinci), Nevena Mlinko (Subotica) i Adrijana Nuić (Srijemska Mitrovica).
REZULTATI ULOŽENOG TRUDA: Cilj ove smotre je bio pokazati kako je dobro i mudro njegovati hrvatski jezik u svom standardnom obliku kao i u bunjevačkoj i šokačkoj ikavici. Pokazalo se da ima pedagoga u školama i u ustanovama kulturno-umjetničkih društava ili sličnim, gdje se pazi na izričaj, na njegovanje pravog jezika i na pravilno umjetničko govorenje tj. iznošenje stihova. Pedagozi su pokazali rezultate uloženog truda u radu s djecom. Pohvaljeno je i više djece nego što je u startu bilo predviđeno, jer se vidio veliki napredak u srednjoj kategoriji tj. u višim razredima osnovne škole.
    Još jedan bitan činitelj ovog okupljanja bila je mogućnost druženja i ostvarivanja novih konstruktivnih kontakata, koji bi trebali rezultirati još boljom suradnjom i kvalitetnijim organiziranjem unutar hrvatske zajednice. Do sljedeće godine čitajte poeziju, tko zna, možda biste i vi mogli ostvariti uspjeh na sljedećoj smotri!

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika