Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Ob­ja­vljen no­vi sve­zak Lek­si­ko­na

Ovih dana iz tiska je izašao drugi svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca u izdanju Hrvatskog akademskog društva iz Subotice. Leksikon sadrži oko stotinu i dvadeset natuknica od početka slova B zaključno sa Baž. Glavni urednik ovog izdanja je dr. Slaven Bačić, a u odnosu na prvi svezak povećan je broj suradnika. Leksikon je tiskan u nakladi od 1.000 primjeraka i može se kupiti u subotičkim knjižarama. Tiskanje ovog sveska pomogli su Savezno ministarstvo nacionalnih i etničkih zajednica, Vlada Republike Hrvatske, Skupština općine Subotica, Pokrajinsko tajništvo za propise, upravu i nacionalne manjine.

Iz­ložba hr­vat­skih časo­pi­sa

Posljednje manifestacija u sklopu održavanja Dana Matice Hrvatske u Subotici, 16. studenog u prostorijama Gradske knjižnice otvorit će se izložba hrvatskih časopisa, koji su izlazili u periodu od 1918. do 2004. godine. Na ovoj izložbi govorit će književnik Lazar Merković, a nastupit će glumci Josipa Ivanković i Zlata Marković. Početak izložbe je zakazan za 18 sati.

Pro­mo­ci­ja knji­ge Mar­ka Klja­jića

Promocija najnovije knjige Marka Kljajića »Sveti Juraj u Petrovaradinu« održat će se 12. studenog 2004. godine u novozagrebačkom naselju Siget, u velikoj dvorani Crkve svetog Križa, nakon svete mise koju će služiti svećenici iz Srijema u istoj crkvi s početkom u 18,30 sati. Gosti na promociji bit će Tamburaši HKPD »Jelačić« iz Petrovaradina, pjesnici Ivan Bonus i Valerija Marija Jurišić, te dr. Milan Bićanić, koji će promovirati svoj nosač zvuka. U sklopu ove promocije održat će se i prodajna izložba slika srijemskih slikara koje su nastale na likovne kolonije koja je održana u proljeće ove godine.
Umjet­nost na svi­li

U Galeriji »Suvenirnici« u prizemlju Gradske kuće, 10. studenoga otvorena je izložba radova na svili. Djela slikana na svili izlažu Eva Horvat Uzon i Terezija Bešenji. Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Kovačev Ninkov. Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati u sljedećih mjesec dana.

Du­hov­na tri­bi­na

Prigodom obilježavanja stote godišnjice karmelićanskog samostana, 7. studenoga u prostorijama Hrvatskog doma održana je tribina na temu »Moje nebo je u mojoj duši«. Predavač je bio o. Tadej Perica, karmelićanin iz sofijskog samostana u Bugarskoj. Blagovremeno najavljena tema okupila je brojne vjernike i druge građane da se okupe u prostorijama hrvatskog Doma, te saslušaju interesantno izlaganje poznatog doktora znanosti. Prigodnim stihovima, što su ih recitirale tri djevojke je tribina započela. Organizator i domaćin skupa mr. o. Mato Miloš, predstavio je predavača. Na početku svoga o. Tadej Perica prvo je govorio o idealima Karmela, a potom je iznio opširnije biografske podatke karmelićanke, blažene Elizabete od Presvetog Trojstva. Interesantno i veoma dokumentirano predavanje prisutna publika je pratila s velikom pažnjom i zainteresiranošću. Navedeni su mnogi sadržaji što ih je s. Elizabeta ostavila u svom dnevniku, citirani su brojni detalji iz njenih pisama što ih je upućivala svojoj Majci, sestrama i prijateljima koji osvjetljuju lik i djelo ove blaženice, govore o njenoj molitvi, o odnosima prema Bogu i ljudima. Uz ostalo, Elizabeta je napisala i 124 pjesme. Beatifikacija s. Elizabete objavljena je 1984. godine. Nakon predavanja publika je postavljala brojna pitanja, na koja je predavač rado i dokumentirano odgovarao, često citirajući izvorne podatke. Nakon puna dva sata sastanak je priveden kraju.
 M. Đ.

Po­e­zi­ja
Sta­ni­sla­va Pre­pre­ka

U izdanju Gradske knjižnice Novi Sad iz tiska je ovih dana izašla knjiga sabrane poezije Stanislava Prepreka »Pred tminama«. Stanislav Preprek (1900. -1982.) je bio kompozitor, orguljaš, dirigent, muzički pisac, pjesnik, prevodilac i knjižničar.

Sli­ka­ri u Baj­mo­ku

U organizaciji Hrvatskog kulturno umjetničkog društva »Bajmok« održana je 6. studenoga jednodnevna likovna kolonija u Bajmoku na kojoj su učestvovali članovi Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo«, a gost kolonije je bila i Cecilija Miler članica likovne sekcije HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika