Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na ponos hrvatskoj zajednici i gradu

Prošloga tjedna objavljeni su rezultati polufinalnog međunarodnog Hippo natjecanja iz engleskog jezika. Od ukupno 25.320 kandidata uzrasta od 9 do 19 godina iz 31 države 101 kandidat se uspio plasirati u finale. Među njima je i Lucija Horvacki iz Subotice, učenica hrvatskoga odjela koja je ujedno i jedina sudionica iz Srbije u svojoj kategoriji.
Lucija je učenica petog razreda Osnovne škole Matko Vuković koja se, osim iz engleskog jezika, izdvaja i kao izvrsna učenica i iz drugih predmeta, a osim škole aktivna je i u području muzike gdje s tamburom osvaja također hvalevrijedne rezultate. 

Uskoro finale

Od svih uspjeha koje je do sada postigla Lucija upravo plasman u finale Hippo natjecanja iz engleskog jezika, koje će biti održano 13. svibnja u Italiji, izdvaja kao najdraži jer se za ovo natjecanje puno pripremala. 
Iako je teško povjerovati da Lucija ne ide u privatnu školu engleskog jezika, ona kaže da je njezino znanje ovoga jezika najveća zasluga nastavnika koji joj predaje Nikole Gemeša i učiteljice koja joj je i pružila prva znanja i pripremala je za natjecanje Silvije Stefanović. 
Do sada je već sudjelovala dva puta na ovome natjecanju, u trećem i četvrtom razredu, kada je također postigla dobre rezultate došavši do drugoga kruga natjecanja, a ovo joj je prvi puta da se plasirala i na treći, finalni dio. 
Luciju na natjecanju u Italiji čeka razgovor sa stručnim povjerenstvom na engleskom jeziku od kojega će ovisiti njezin uspjeh. Kaže kako je do sada, u prvom i drugom krugu natjecanja imala manje zahtjevne zadatke – slušati priču na engleskom i na temelju nje odgovarati na pitanja te pisati esej. 
Za natjecanje u Italiji se već počela pripremati s nastavnikom. Kaže da zna da će konkurencija biti jaka, ali da se ne boji. Obećava nam da će i ondje pokušati nešto osvojiti, a i ako ne osvoji, navodi da joj je dovoljno i ono što će sigurno dobiti, a to je iskustvo. 
Ova školska godina za Luciju je bila uspješna i iz biologije i likovne kulture. Na općinskom natjecanju iz biologije je osvojila treće mjesto, a njezin crtež Einsteinove karikature za sada je došao također do općinske razine natjecanja. 
Kaže da su joj omiljeni predmeti u školi likovna kultura i engleski jezik, jer je iz njih u posljednje vrijeme najuspješnija i najaktivnija. 
Za odjel koji pohađa ima samo riječi hvale i kaže kako te prijatelje nikada ne bi mijenjala za neke druge. S njima je proživjela puno lijepih trenutaka, a među najljepšima izdvaja ljetovanje u Novom Vinodolskom. 

Nagrađivana tamburašica

Lucija je učenica i Niže muzičke škole, smjer tambura u kojoj kao i u Matku postiže zapažene rezultate. Ove godine na Festivalu vojvođanske tambure u Novom Sadu osvojila je prvo mjesto, dok je na Međunarodnom natjecanju tamburaša u Požegi (HR) bila druga. Što se tiče tambure, prošla godina joj je također bila i više nego uspješna s obzirom na to da je na Festivalu vojvođanske tambure bila najbolja u svojoj kategoriji. 
Članica je i Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama u čijem dječjem orkestru svira. Unazad tri godine pjevala je kao solistica na Dječjoj smotri pjevača koju organizira ova udruga, a već sada nam najavljuje i svoj četvrti nastup na ovome festivalu. 
Nakon završetka osnovne škole, planira ići utabanim stopama starija dva brata i upisati gimnaziju, opći smjer na hrvatskome jeziku. O izboru fakulteta još joj je vrlo rano da razmišlja, ali kaže kako je trenutačno najviše privlači likovna umjetnost. 
U slobodno vrijeme Lucija voli crtati i družiti se s prijateljicom koja joj živi u susjedstvu. S njom često sluša muziku, a iako je tamburašica, kaže kako voli i ostale žanrove poput stranog popa. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika