Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umivanje Sombora

Došlo proljeće, a u Somboru se zahuktali građevinski radovi. Što oni na privatnim gradilištima, što oni na javnim (čitaj: objektima u vlasništvu Grada). Ne bih ovoga puta o onim privatnim. Svoje mišljenje o rušenju starih obiteljskih kuća s velikom okućnicom umjesto kojih niču višekatnice već sam rekla. I nisam ga promijenila. Hoću ovoga puta o onim javnim objektima koji će konačno dobiti (ili barem početi dobijati) novo lice. Prvo Gradska kuća. Ili točnije: atrij Gradske kuće. Godinama je to bilo pravo ruglo u centru grada. Zatvoren i zapušten, koristio se kao skladište, a nostalgičnim Somborcima ostalo je samo da se sjećaju godina kada je na dan kroz taj atrij prolazilo po nekoliko tisuća ljudi, radila fontana i ljetnja pozornica. Do početka ovog ljeta trebalo bi opet biti tako, jer je počela dugo očekivana obnova. Kažu, atrij će do lipnja zablistati u punom sjaju. Kao nekada. Skoro, jer ipak neće sve biti isto. Neće više biti bračkog mramora kojim je bio popločan cijeli atrij. Kažu, nije se dobro pokazao u našim klimatskim uvjetima, pa će ga zamijeniti neki prikladniji materijal.
Skele su postavljene i u dvorištu županijskog zdanja, a obnavlja se unutarnja fasada. Kažu, bit će identična onoj nekadašnjoj. Tako i mora, jer se u centru Sombora ni četka u ruke uzeti ne može, a da se prije toga ne dobije suglasnot Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (a da se to baš i ne poštuje uvijek tema je za neki drugi Tjedan). Novo lice (konačno) počet će dobijati i Grašalkovićeva palača. Zamišljeno je da ovo reprezentativno zdanje ubuduće bude svojevrstan centar somborske kulture. Obnova će početi sa skromnih osam milijuna dinara, koliko je Grad Sombor dobio na natječaju Ministarstva kulture i informiranja. Malo je to novca za kompletnu rekostrukciju, ali barem će se krenuti.
Neke druge reprezentativne građevine (nažalost) pričekat će neke bolje dane. Njihovi vlasnici (čitaj: državna poduzeća ili državna tijela) daleko su od Sombora, pa ih mnogo i ne boli kada s čuvene Kronićeve palače otpada žbuka ili kada pod teretom nebrige iz dana u dan propada mali dvorac u parku kod željezničke stanice. 
Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika