Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uručeni ugovori za unaprjeđenje višejezičnosti u AP Vojvodini

Predsjednik i potpredsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Mihály Nyilas uručili su u ponedjeljak ugovore o dodjeli proračunskih sredstava tijelima i organizacijama s teritorija AP Vojvodine u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina. Za ovu namjenu osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od 9,5 milijuna dinara, koja su, na osnovu javnog natječaja, raspodijeljena na 83 tijela i organizacije, za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sustava elektroničke uprave u uvjetima višejezičnosti, za višejezične ploče s nazivima naselja, ulica, tijela i javnih obavještenja, kao i za tiskanje višejezičnih obrazaca i javnih publikacija.
Predsjednik Mirović je istaknuo da je to samo dio javne politike prema nacionalnim manjinama, koja se ostvaruje u različitim segmentima i predstavlja jedan od najvažnijih prioriteta Pokrajinske vlade.
»Važna je suština, a ona je u zajedništvu, u zajedničkom životu, u isticanju vrijednosti koje pripadaju svima, jer, vrijednost nacionalnih zajednica je naša zajednička vrijednost i vrijednost većinskog naroda je vrijednost svake nacionalne zajednice«, poručio je Mirović i dodao da se to mora pokazivati različitim gestama, od prisustva u obilježavanju značajnih datuma i ličnosti pripadnika nacionalnih manjina, pa preko podizanja financijskog i tehničkog kapaciteta primjene službene i svake druge uporabe manjinskih jezika i pisama u Vojvodini. 
Najavio je da će u pokrajinskoj administraciji od srpnja biti dovoljno prevoditelja za potrebe zastupnika i službi i da će, prvi put, biti realizirano prevođenje općih akata na jezike nacionalnih manjina.
Potpredsjednik Nyilas je naveo da se natječaj provodi već više od 10 godina s ciljem da se unaprijede prava pripadnika nacionalnih manjina na službenu uporabu jezika i pisma i dodao da se i jedno od 11 poglavlja Akcijskog plana za pregovaračko poglavlje 23 Srbije odnosi na uporabu jezika i pisama.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika