Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Put pre­ma Eu­ro­pi

U povodu proslave Dana škole OŠ »Matko Vuković« u Subotici priređen je bogati kulturni program, u kom su sudjelovali učenici ove škole, nastavnici i roditelji. Na proslavi, koja je održana 8. studenoga u fiskulturnoj dvorani ove škole, bili su prisutni visoki gosti i predstavnici lokalne samouprave, kao i ravnatelji drugih subotičkih škola i roditelji.
    Uvaženi gost bio je veleposlanik Maurizio Massari, ravnatelj misije OESS-a u SiCG, sa svojom pratnjom. Na početku programa sve prisutne je pozdravila ravnateljica ove škole Marija Crnković.
PROSLAVA DANA ŠKOLE: Bogati program pri proslavi, kako su mališani rekli, 130. rođendana škole započeo je videoprezentacijom škole »Matko Vuković«, na kojoj su nazočni mogli vidjeti gdje se nalazi ova škola, koliko ima razreda i koliko učenika. Za ovu školu možemo reći da je multinacionalna, jer u svom radu nudi rad s djecom koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku, mađarskom i hrvatskom, a također postoji i odjel za djecu romske nacionalnosti. Program na proslavi nastavljen je muzičkom točkom u kojoj su nastupile Ana Matković i Maja Gabrić svirajući na tamburi, uz pratnju Nele Skenderović. O Matku Vukoviću na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku govorili su učenici šestog i sedmog razreda: Nina Kovačević, Šogor Timea i Ivo Šokčić, uz glazbenu pratnju prof. razredne nastave Dejana Anđelivoća koji je svirao na fruli. U sklopu ove manifestacije nastupili su i članovi Omladinskog kulturno-umjetničkog društva »Mladost« iz Subotice, koji su se predstavili s mađarskim i bunjevačkim igrama, kao i igrama iz Srbije. Učenici trećeg razreda hrvatskog odjela su nastupili s poznatom pjesmom »Neće snaša tamburaša«, koju su pjevali i odglumili obučeni u narodnu nošnju. Djecu je na primi pratila učiteljica Ana Čavrgov i Nela Skenderović. Recitaciju Ljubivoja Ršumovića recitirale su Ana i Jasmina Stojkov, učenice drugog i trećeg razreda.
PLAN OESS-A: Na kraju programa djeci i nazočnima se obratio veleposlanik Maurizio Massari. U svom obraćanju se zahvalio djeci, učiteljima i nastavnicima na toploj dobrodošlici. Specijalno napravljana teka nosi poruku »Moja kuća je u Europi«, i to na srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunjskom, rusinskom, hrvatskom, romskom i ukrajinskom jeziku. Svi mališani na teritoriju Vojvodine, koji su ove godine krenuli u prvi razred, dobili su (ili će dobiti) po jednu teku s ovim sloganom. Za Vojvodinu je ukupno distribuirano 25,000 primjeraka teka. Predaja teka je sastavni dio programa posjete OESS-a gradovima i općinama u Srbiji, da bi se promovirala tolerancija i europske vrijednosti. Slične programe ova misija organizira od 2001. godine. Ravnatelj misije OESS-a se nakon Subotice uputio prema Somboru i Novom Sadu. Tijekom ovoga posjeta, u ponedjeljak se susreo i s predstavnicima općinskih vlasti triju gradova i s lokalnim predstavnicima Vojvodine, uključujući pokrajinskog tajnika za upravu, propise i pitanja nacionalnih manjina Tamása Korhecza, predsjednika Nacionalnog savjeta mađarske manjine Józsu Lászla, novoizabranog predsjednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša, kao i novoizabranog predsjednika Izvršnog vijeća Vojvodine Bojana Pajtića.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika