Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prin­cip re­ci­pro­ci­te­ta kao rješenje?

Potpredsjednica Federalne unije europskih nacionalnih manjina Zlatka Geiler posjetila je u ponedjeljak sjedište Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini gdje se sastala s predsjednikom stranke Petrom Kuntićem i članom Vijeća zaduženim za međunarodnu suradnju i predstavnikom DSHV-a u ovoj međunarodnoj nevladinoj organizaciji Ivanom Budinčevićem.
   Na sastanku se razgovaralo o budućim aktivnostima Radne grupe za slavenske manjine, osobito glede školovanja na materinjem jeziku, koji je svugdje prisutan problem, a za opstanak svake nacionalne manjine je od izuzetnog značaja. »Uvijek kada ima problema s državnim institucijama, kroz naše zajedničke aktivnosti i međunarodne kontakte tražimo putove za preživljavanje našega jezika i naše kulture«, rekla je Zlatka Geiler, koja je gradišćanska Hrvatica iz Austrije. Predstavnici DSHV-a su iznijeli kako još uvijek Hrvati u Vojvodini nisu u istoj situaciji kao druge manjine zbog nedavne prošlosti, kada su Hrvati u Srbiji i Crnoj Gori percipirani kao neprijateljski narod.
    Bilo je riječi i o reciprocitetu kao mehanizmu kojim se može osigurati međusobna zaštita manjina dvije susjedne zemlje. Međutim, taj mehanizam, kad su u pitanju Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji, ne funkcionira pa tako dok Srbi u Hrvatskoj imaju zastupnike u Saboru, a zastupljeni su i u izvršnoj vlasti, te od države dobivaju financijsku pomoć za svoje kulturne institucije, dotle u Srbiji Hrvati niti imaju zastupnike, niti dobivaju sredstva od države.
    Iznoseći primjer iz svoje zemlje, Geiler je kazala: »Austrija je uvijek, s punim pravom podupirala Nijemce u Južnom Tirolu, ali i nacionalne zajednice koje žive u Austriji treba podupirati kako bi im omogućila daljnji život kao nacionalne manjine.« Geiler je također zaključila kako svaka država, ukoliko službeno priznaje postojanje nacionalnih manjina i želi da se one održe, mora ih podupirati prije svega putem financiranje njihovih institucija i programa.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika