Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Re­ba­lans raz­mje­ran re­al­nim stav­ka­ma

Redovita XII. sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća održana je u Subotici 5. studenoga u prostorijama ureda Vijeća. Na sjednici su bili nazočni svi članovi Izvršnog odbora – Lazo Vojnić Hajduk (predsjednik), Berislav Skenderović (kultura), Tomislav Žigmanov (informiranje i uporaba jezika), Dujo Runje (obrazovanje) i Marinko Prćić (gospodarstvo i financije), a na sjednici je bio nazočan i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović.
    Nakon usvajanja zapisnika s XI. sjednice Izvršnog odbora razmatrale su se donacije za dječji list »Hrcko« čiji je izdavač NIU »Hrvatska riječ«, kao i financijska pomoć NIU »Hrvatska riječ« za redovitu djelatnost. Razmotrena su dva zahtjeva koja je NIU »Hrvatska riječ« podnijela predsjedniku Izvršnog odbora u vezi donacije projekta dječjeg lista »Hrcko« i redovite djelatnosti i oba zahtjeva jednoglasno su podržana u obliku pozajmice, koja je potpora polugodišnjem izlaženju »Hrcka« i pokrivanje troškova u redovitoj djelatnosti NIU »Hrvatska riječ« za godinu dana.
REBALANS PRORAČUNA HNV-a ZA 2004. GODINU: Uslijedilo je razmatranje usvajanja rebalansa proračuna Hrvatskog nacionalnog vijeća za 2004. godinu. Lazo Vojnić Hajduk je iznio kako je proračun HNV-a usvojen početkom 2004. godine na osnovi procjene prihoda, a potom je predočio realno stanje prihoda i rashoda, ukazujući kako rebalans pruža uvid u ono što je planirano i što je realno moguće, nakon čega je mr. Ivanović rekao, kako su dobivena sredstva opredijeljena, što znači strateški usmjerena, dok je Dujo Runje postavio pitanje o mogućnosti eventualnog preusmjeravanja dijela sredstava za eventualne potrebe koje se mogu javiti. Zaključeno je, kako za  sliku proračuna HNV-a početkom 2004. godine, predlagač nije imao relevantnih podataka na osnovu kojih bi stvorio balans u proračunu, pa su veličine bile aproksimacija očekivanih priliva sredstava, ali se rebalansom proračuna HNV-a realne stavke dugovanja i potraživanja moraju izravnati.
KAKO DO PRORAČUNA ZA 2005. GODINU: Nakon diskusije o rebalansu proračuna pristupilo se razmatranju o pripremi proračuna HNV-a za 2005. godinu. Marinko Prćić je rekao, kako se osnovni plan mora imati, iako za sada nema relevantnih podataka o budućem prilivu sredstava, ali osnova pripreme se treba izvršiti na osnovi ovogodišnje prakse dobivanja sredstava. Izvršni odbor prihvatio je prijedlog Laze Vojnića Hajduka da osnova za planiranje proračuna HNV-a za 2005. godinu budu realizirana financijska sredstva u 2004. godini, uvećana za petnaest ili sedamnaest posto.
AKTIVNOSTI IZVRŠNOG ODBORA U SFERI KULTURE: Peta točka dnevnog reda sadržavala je informiranje o kontinuitetu razgovora predsjednika Izvršnog odbora Vijeća s predstavnicima hrvatskih udruga. Lazo Vojnić Hajduk je predočio kako je cilj tih razgovora uspostavljanje neposrednih kontakata zbog saznanja o programima udruga u sferi kulture, na osnovi kojih će se uspostaviti strategija podržavanja kvalitetnih programa i poticanje sažimanja kulturnih programa po regijama.
    U sklopu iste točke Berislav Skenderović je govorio o inicijativi Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada o zajedničkoj realizaciji prezentacije kulturno-umjetničke baštine nacionalnih manjina koje žive u Vojvodini. Tomislav Žigmanov je istaknuo kako je to dobra inicijativa, ali da troškove te prezentacije ne smije snositi Vijeće. Izvršni odbor je pozitivno ocijenio mogućnost prezentacije najviših dometa u oblasti kulture hrvatske zajednice koju pruža SNP, tim prije što će prezentacija biti pokrivena na svim medijskim razinama, uz primjedbu da participacija u realizaciji programa ne bi smjela pasti na financijski teret hrvatske zajednice.
PRAVO NA FINANCIRANJE IZDAVANJA NOVINA ZASAD BEZ CIFARA: Na koncu sjednice razmatran je prijedlog Odluke o dodjeli proračunskih sredstava Pokrajinskog tajništva za informiranje za financiranje izdavanja novina. Kako taj materijal ne sadrži cifre, nego predočava tko sve ima pravo za dobivanje tih sredstava, Izvršni odbor ga je u načelu prihvatio, ali je odlučeno da Dujo Runje, kao zastupnik u Skupštini Vojvodine u ovlaštenim tijelima provjeri eventualne posljedice prihvaćanja ili neprihvaćanja prijedloga te odluke Pokrajinskog tajništva. Pod točkom razno razmatrao se dopis vijećnika Vladimira Bošnjaka, potom se raspravljalo o pomoći studentu Stanislavu Prćiću, te o budućem službenom posjetu Beogradu premijera Ive Sanadera.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika