Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Omo­gućen pri­stup in­for­ma­ci­ja­ma

Web stranice Hrvatskog nacionalnog vijeća dio su nastojanja Vijeća da uspostavi kvalitetnu komunikaciju kako s članovima hrvatske zajednice u SiCG, tako i sa svim zainteresiranima iz matične nam države, kao i s Hrvatima diljem svijeta. Skoro svi elementi rada E-vlade vezani su za internet, te je tema za razgovor s predsjednikom E-Vlade Vijeća Zoranom Vojnićem Tunićem bila korištenje mogućnosti informacijskih tehnologija koje omogućuju prikaz rada i aktivnosti Vijeća, kao i plasiranje informacija iz oblasti djelatnosti cjelokupne hrvatske zajednice.
PRIMJER INFORMATIZACIJE U REPUBLICI HRVATSKOJ: »Za uspješnu reformu i razvoj na svim razinama društva, izuzetan značaj predstavlja reforma u primjeni i korištenju sve većih mogućnosti informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ta reforma omogućuje prijenos i uporabu svih vrsta informacija i predstavlja najprodorniju generičku tehnologiju današnjice. Kao takva, temelj je društva i ekonomije 21. stoljeća. Ova tehnologija je generator promjena u svim sferama društva. Stoga se na njoj treba temeljiti i razvoj hrvatske zajednice u Srbiji i Crnoj Gori. Kao izuzetno pozitivan primjer izdvojio bih Republiku Hrvatsku koja je napravila projekt ‘e-Croatia’, zatim uradila velik pomak u pravcu stvaranja preduvjeta u vidu donošenja određenih zakona, kao na primjer Zakon o elektroničkom potpisu kojeg je donio Hrvatski sabor na sjednici 17. siječnja 2002. godine. Također je realiziran projekt stvaranja sveobuhvatnog web portala pod nazivom ‘Otvorena Vlada’, a 27. prosinca 2001. godine održana je prva elektronička sjednica Vlade Republike Hrvatske na Banskim dvorima. Iz ovih primjera da se zaključiti koliko je urađeno na informatizaciji u Hrvatskoj, što nije primjer u Srbiji i Crnoj Gori, gdje se dosta zaostaje glede donošenja odgovarajućih zakona, pa i samog uvođenja i primjene informacijskih i komunikacijskih sustava, a prije svega sustavno i u cjelini«, kaže Zoran Vojnić Tunić, ističući kako je Hrvatsko nacionalno vijeće imalo izuzetnog sluha kada je prilikom stvaranja Vijeća dat  značaj i prostor  postavci i formiranju E-vlade, kao bitnog tijela za funkcioniranje Vijeća.
FUNKCIJA ELEKTRONIČKE VLADE HNV-a:«Osnovna funkcija E-vlade je izrada, postavka i održavanje informacijske baze podataka na razini pristupa svih tijela Vijeća, povezanih u jednu standardiziranu i homogeniziranu cjelinu. Cijeli sustav E-vlade je organiziran na najvišoj razini Hrvatskog nacionalnog vijeća i ugrađen je kao zaseban dio u Statutu Vijeća, te se iz tog razloga koristi i upotrebljava naziv ‘Elektronička vlada’ HNV-a. E-vlada ima za svoj osnovni cilj da omogući pristup svim raspoloživim informacijama, kako svim članovima Vijeća, tako i svim zainteresiranim građanima, čime se omogućuje maksimalna transparentnost i uvid u aktivnosti koje su vezane za rad Vijeća, a E-vlada ima također cilj da osigura potpunu samostalnost u radu putem Interneta i to prema svakom tijelu u Vijeću u smislu organiziranja, uređivanja i pohranjivanja podataka, iz razloga ostvarivanja što veće razine raspoloživosti, ažurnosti i točnosti informacija. internet trenutačno predstavlja fascinantno i gotovo neistraženo polje s bezbroj mogućnosti.
    Službena internet prezentacija Hrvatskog nacionalnog vijeća je na adresi: www.hnv.org.yu. Ova internet prezentacija je postavljena 15. travnja 2004. godine i službeno ju je otvorio predsjednik Vijeća mr. Josip Ivanović«, kaže Vojnić Tunić, napominjući kako je od tog datuma do danas prezentaciju pogledalo preko 25.000 posjetitelja, što za taj vremenski period predstavlja odgovarajuću posjećenost.
DRUGA FAZA INTERNET PREZENTACIJE VIJEĆA: »Službena internet prezentacija Vijeća je u prvoj fazi davala osnovne informacije i strukturi HNV-a i o aktualnostima vezanim za rad Vijeća. U drugoj fazi koja je trenutačno ušla u završni dio, radilo se na prikupljanju informacija i podataka od šireg značaja za hrvatsku zajednicu u SiCG. Stoga je sada službena internet prezentacija Vijeća proširena s četiri nova bloka i dvadesetak novih rubrika: blok Udruge i institucije sadrži rubrike HKC ‘Bunjevačko kolo’, KUD-ovi, Hrvatska čitaonica, Fondacija ‘Bela Gabrić, Institut ‘Ivan Antunović’, blok Obrazovanje koji je u pripremi, sadržat će rubrike osnovnih škola ‘Ivan Milutinović’ iz Subotice, ‘Matko Vuković’ iz Subotice, ‘Sveti Sava’ iz Subotice, ‘Matija Gubec’ iz Tavankuta i ‘Vladimir Nazor’ iz Đurđina, blok Manifestacije sadrži rubrike Dužijanca, Dužionica, Festival bunjevački pisama, Djeca su ukras svijeta i Grožđe bal, a blok Mediji sadrži rubrike Hrvatska riječ, Zvonik, Miroljub, Radio Subotica-Redakcija na hrvatskom jeziku, TV Divani i Tragom hrvatskim.
    Ovo nisu sve predviđene rubrike u ova četiri bloka, jer postoji još niz rubrika koje nisu u ovom prvom mahu, zbog vremenskog i tehničkog razloga, mogle biti postavljene. U idućem periodu rubrike će se upotpuniti i ovom prigodom pozivam sve zainteresirane udruge i institucije da se aktivno uključe u ovaj rad od značaja za cijelu zajednicu i proslijede svoje podatke i time omoguće što točnije njihovo prezentiranje široj javnosti«, kaže Vojnić Tunić naglašavajući kako su što se tiče Internet prezentacije Vijeća i načina i strukture informiranja o radu HNV-a također urađene novine i reorganizacija.
NOVINE INTERNET PREZENTACIJE HNV-a: »Pokraj već postojeće rubrike Aktualnosti, imamo i dvije posve nove rubrike i to: Predsjednik HNV-a-Priopćenja i Info-blok. U rubrici Predsjednik HNV-a-Priopćenja, predsjednik mr. Ivanović nastavit će objavljivati priopćenja tipa kakva su do sada pisana u rubrici Aktualnosti, dakle o manifestacijama na kojima je sudjelovao, o radnim sastancima, susretima i o ostalim značajnim stvarima vezanim za djelovanje Vijeća. U rubrici Info-blok bit će preuzimani tekstovi iz Hrvatske riječi i to tekstovi koji se isključivo odnose na rad Vijeća. Prilikom izrade strategije informatizacije E-vlada je konstantno i s izuzetnom pažnjom vodila računa o mogućnostima koje pruža Intranet i u tom smislu o maksimalnoj iskorištenosti dvosmjerne razmjene podataka s ciljem ostvarivanja što čvršće suradnje na relacijama unutar samih tijela Vijeća. Znači, jedna od osnovnih namjena sustava Intraneta je ostvarivanje horizontalnog i vertikalnog povezivanja s postojećom strukturom podataka radi uvida u stanje i tijek aktivnosti unutar Vijeća u cjelini«, kaže Zoran Vojnić Tunić napominjući kako je sustav Intraneta postavljen i trenutačno je u probnoj fazi, a njegovo puštanje u puni rad predviđen je za narednu sjednicu Vijeća.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika