Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­vi rođen­dan hr­vat­skog iz­da­nja

U studenome prošle godine, po prvi puta na ovim prostorima pojavio se prvi broj »National Geographica« na hrvatskom jeziku, ispunjavajući davno iščekivanu težnju mnogobrojnog čitateljstva, da sa zadovoljstvom čita omiljeno znanstveno-prirodoslovno štivo na materinskom jeziku.
    »Progovorivši« hrvatski, »NG« je u proteklih godinu dana zabilježio impresivan uspjeh – oduševljeno je primljen kod svih starosnih čitateljskih kategorija, postajući gotovo nezamjenljivi dio mjesečne svakidašnjice.
     Na čelu mladog i nadasve uspješnog tima, koji »kreira« izgled »NG« izdanja na hrvatskom jeziku, nalazi se Hrvoje Prćić, Subotičanin podrijetlom, koji je uspio još više približiti ovaj prelijepi časopis svima nama. Najbolja potvrda navedenih pohvala očituje se u činjenici, kako je hrvatsko izdanje postalo najbolje neameričko izdanje ovog popularnog mjesečnika, koji se tiska na 25 svjetskih jezika, što je službeno i potvrđeno na godišnjoj konvenciji »National Geographica« u Washingtonu dobivanjem dvije od ukupno pet glavnih nagrada.
4S distance od godinu dana, mežete li nam reći kakav je prijam doživilo hrvatsko izdanje časopisa?
S ponosom mogu kazati, uz odavanje zahvale i počasti svim našim čitateljima, kako hrvatsko izdanje »National Geographica« u svojoj prvoj godini izlaženja bilježi standardni broj od oko 45.000 prodanih primjeraka, uz 12.000 pretplatnika, koji svaki broj dobivaju poštom na kućnu adresu. Prema sprovedenim istraživanjima dolazi se do brojke od tri puta više čitatelja (oko 150.000 do 200.000) koji se svakog mjeseca »druže« s našim časopisom. Znakovito je spomenuti da naši čitatelji nisu samo s prostora Hrvatske, već »NG« redovito kupuju i čitatelji s prostora bivše zajedničke države, ponajviše u SiCG i BiH, što nam je opet izuzetno drago i mislim da je misija »NG« u potpunosti uspjela.
4»National Geographic« je na ovim prostorima dosada poglavito bio praćen u engleskom izdanju na jeziku koji je ipak mnogima nedostupan za konkretniju suradnju i komuniciranje. Je li izdanje na hrvatskom uspjelo premostiti ovu barijeru?
Upravo mogućnost čitanja »NG-a« na »razumljivom« jeziku, kakav je hrvatski na ovim prostorima, dovelo je naše čitatelje u poziciju da putem svojih brojnih pisama, u kojima iznose raznovrsne prijedloge, sugestije i reakcije na objavljene tekstove, ostvare željenu komunikaciju s časopisom koji čitaju. Znakoviti su pozivi čitatelja u kojima traže da »NG« gostuje sa svojim programima i u njihovim sredinama, ponajviše u SiCG i BiH, a što ćemo i nastojati u drugoj godini našeg egzistiranja na ovim prostorima.
4U svečarskom raspoloženju prvog rođendana sigurno spremate neki adekvatan dar za svoje vjerne čitatelje. O kakvom se iznenađenju radi?
U jedanaestom broju za 2004. godinu, s kojim slavimo prvu obljetnicu izlaženja i prvi rođendan hrvatskog izdanja »NG-a«, naši će čitatelji na dar dobiti audio CD »Zvuci Velebita« na kojemu se nalazi skladba ekskluzivno skladana za naš časopis. Ovaj egzotični nosač zvuka sadrži izvorne i studijski nemiksane zvučne zapise iz prirode, koje je zabilježio glasoviti hrvatski alpinist, speleolog i snimatelj Hrvatske televizije Stipe Božić. Dodatak ovom nesvakidašnjem prirodnom doživljaju ovjekovječenom na poklon CD-u je i 35-minutna skladba mladog pijanista Mateja Meštrovića, kojom su umjetnički nadograđeni zvukovi velebitske prirode. Uzorak ovog našeg prirodno-glazbenog uradka poslali smo redakcijama svih izdanja »NG« i on se već uveliko sluša, na primjer, u centrali u Washingtonu, na što smo osobito ponosni. Također za Novu godinu pojavit će se i ekstra 13. broj »National Geographica«, ali će to posebno izdanje, u kojemu se nalazi, između ostalog, i pet tekstova objavljenih o Hrvatskoj tijekom godine, te prvi tekst iz 1908. godine, dobiti samo naši pretplatnici. U pitanju je izvanredno izdanje koje predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje bibliografskih podataka kojima uvijek obiluju sva naša izdanja, također, u broju se nalaze i prve crno-bijele fotografije snimljene u Hrvatskoj za potrebe tadašnjeg »NG-a«. Na koncu, u pripremi je i kalendar za 2005. godinu koji ćemo također darivati isključivo našim pretplatnicima.
4Izložba »100 najboljih fotografija ‘National Geographica’« postigla je izniman uspjeh i masovnu posjećenost diljem Hrvatske. Hoćemo li je i mi moći vidjeti na našim prostorima?
Premijerno mogu najaviti da će naša izložba na svoj put po prostoru SiCG krenuti iz Subotice, jer smo u načelu definirali dogovor s odgovornim ljudima iz subotičkog muzeja  i da će najvjerojatnije u lipnju iduće godine postavka biti otvorena za građanstvo. Osobno, kao rođeni Subotičanin, izuzetno se radujem što će ta lijepa izložba biti postavljena u mom gradu i što će se s ljepotom ovih najuspjelijih fotografija upoznati brojni njegovi žitelji. Specijalno za ovu priliku u postavku će biti uvrštene i neke fotografije koje su tematski vezane za prostore u SiCG, koje se nalaze u obimnom fundusu arhive »NG-a«.
4Što još imate u planu?
Tijekom 2005. godine planirano je izdavanje nekoliko posebnih izdanja posvećenih specijaliziranim oblastima kao što je svemir, u kojemu ćemo objaviti prekrasne fotografije orbitalnog teleskopa Hubble. Također planiramo izdati specijalna izdanja najboljih fotografija »NG-a«, najboljih fotografija životinja i sličnih tematika, da bismo još više čitateljima približili svu ljepotu prirode koja nas okružuje, a koja je neiscrpni inspirativni izvor kojim se bavi naš časopis u cilju jačanja skrbi prema našem planetu – Zemlji. Konkretno, u Hrvatskoj smo u pregovorima s Ministarstvom znanosti na planu formiranja zaklade, koja bi se brinula o očuvanju životnog okoliša i kroz koju bismo mogli još snažnije djelovati na zajedničkoj misiji zaštite prirode. Također u sljedećoj godini planiramo napraviti jedan veliki projekt izdavanja hrvatskog Atlasa National Geographica, koji bi se također trebao realizirati u suradnji s Ministarstvom znanosti. Ova inicijativa je značajna u još jednoj misiji, mimo zaštitarsko-prirodne, a tiče se želje za očuvanjem malih jezika, kakav je hrvatski, u kontinuiranoj prevlasti i dominaciji svjetskog (engleskog) jezika. Hrvatski jezik je lijep jezik, i misija izdanja »NG-a« na hrvatskom je također u njegovom očuvanju i njegovanju svih njegovih vrijednosti.                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika