Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sto­pa­ma eu­rop­skih na­ci­o­nal­nih ma­nji­na

Jedina omladinska udruga na sjeveru Bačke orijentirana k mladim Hrvatima pod nazivom »CroV« imala je prigodu predstaviti se na seminaru omladinskih lidera  održanom u Trstu od 3. do 7. studenoga 2004. godine. Ovaj susret organizirala je Omladinska udruga Slovenaca iz Italije, kao članica najveće nevladine organizacije u Europi, YEN-a, koja okuplja organizacije pripradnika različitih nacionalnosti europskih zemalja.
YEN: (Youth of European Nationalities) je nezavisna, internacionalna nevladina omladinska organizacija koja je osnovana još 1984. godine, te ove godine slavi 20. obljetnicu postojanja i rada. Yen je danas najveća omladinska nevladina organizacija u Europi, koja predstavlja lingvistički i kulturalno različite nacionalne manjine Kontinenta, a pri tome uživa priznanje i podršku Vijeća Europe i Europske Unije. Član je Federalne unije europskih nacionalnosti (FUEN-a) i Europskog omladinskog foruma.
    YEN predstavlja mrežu sastavljenenu od preko 30 organizacija raznih nacionalnih manjina, te izdvajamo neke: Frižani u Holandiji, Danci u Njemačkoj, Hrvati i Nijemci u Mađarskoj, Finci u Švedskoj, Južni Tirol, Rumunji u Švicarskoj, Hrvati i Slovenci iz Austrije, Mađari iz Rumunjske, Nijemci iz Rusije, i druge.
    Sve organizacije u okviru YEN-a su demokratski opredijeljene i bazirane su na volonterskom radu. Ova organizacija kao mreža udruga živi od podrške upravljačkih struktura pojedinih europskih zemalja i od projekata članica, a uživaju i administrativnu pomoć Vijeća Europe i Europske komisije. Ona prati potrebe nacionalnih manjina prvenstveno članica, te zajednički s organizacijama članicama razvija strategiju kako bi se nacionalna pripadnost očuvala i kako bi se što sigurnije integrirala u regiju u kojoj postoji.
    Poslije 20 godina rada mreža omladinskih udruga orijentiranih k nacionalnim manjinama se širi, kao i broj multilateralnih razmjena organiziranjem kongresa i projekata na bazi mladi mladima. Jedanput godišnje organizira se Easterseminar (seminar uoči Uskrsa), veoma značajna aktivnost YEN-a, a također predstavlja seminar posvećen omladinskim liderima, na kojem mladi sudionici stječu znanje o raznolikosti, problemima i načinu stimuliranja mladih kao veleposlanika pojedinih kultura manjina.
STATUS: Status počasnog gosta pokraj Occitanaca iz Francuske i Vojvođanskog omladiskog foruma (VIFO) kao mađarske manjine iz Vojvodine imala je i nevladina omladinska udruga »CroV«, koju sam, kao članica Upravnog odbora, imala čast službeno predstaviti na sazivu središnjeg odbora. Tom prigodom sam osim predstavljanja aktivnosti i povijesti udruge prezentirala i fotografije djevojaka u bunjevačkoj nošnji autora Ivana Ivkovića Ivandekića, koje su mladi prihvatili s oduševljenjem. Nakon sastanka udrugi »CroV« upućeni su vrlo pozitivni signali za uključivanje u mrežu YEN-a u budućnosti i tom prigodom predsjednik YEN-a Stephan Kleinschmidt mi je u razgovoru istaknuo kako je veoma važno aktiviranje mladih na očuvanju kulturne baštine vojvođanskih Hrvata, te kako trebamo promovirati suživot pripadnika različitih nacionalnosti i na taj način osigurati poštovanje različitosti.
    Veliku podršku uputila nam je i tajnica YEN-a, predsjednica Hrvatskog akademskog kluba (HAK) iz Austrije Silvija Buczolich, koja je izrazila zadovoljstvo povodom uključivanja hrvatske omladine iz Vojvodine i obrazložila kako postoji interes YEN-a prikazati Europi regiju Balkan isticanjem njenih pozitivnih strana, te razbiti stereotipe promoviranjem geografskog i kulturnog naslijeđa. Na sastanku je dogovoreno kako će na tom projektu raditi skupa udruge orijentirane manjinama iz Vojvodine VIFO i CroV.
MOSP: (Mladi v Odkrivanju Skupnih Poti) kao domaćini ovoga susreta predstavljaju nevladinu omladinsku udrugu Slovenaca, žitelja regiona Friuli Venezia Giulia na sjevero-istočnom dijelu Italije, uz granicu sa Slovenijom. Trst kao reprezentativni grad oduvijek je odslikavao multietničko i multikulturalno društvo u kojem stoljećima zajedno žive Talijani, Slovenci, Hrvati, Srbi, Austrijanici, Grci i drugi narodi, što prikazuje bogatstvo te pogranične regije.
EUROBURJA: Euroburja je, kao naziv ovogodišnjeg jesenskog susreta, poznata po karakterističnom vinu koje se uzgaja u predjelu od slovenačkih planina preko područja sjevero-istočnog dijela Italije, te sve do Jadranskog mora. Seminar je dobio pravo značenje europskog susreta pridruživanjem 10 novih zemalja Europskoj Uniji, među kojima je i Slovenija, te su tijekom susreta otvorena i mnogobrojna pitanja, između ostalih i ostvarivanje prava nacionalnih manjina. O povijesti Trsta i slovenačke manjine, kao i o mogućnosti prekogranične suradnje dvije zemlje govorio je savjetnik regionalne vlade Italije za Balkansku i Danubin regiju Ravel Kodrič, te se ovo izlaganje upotpunilo prikazom niza projekata. Među prvima je svakako najveća financijska dotacija talijanske vlade i najveći projekt u regiji u iznosu od 1.200.000 eura, pod nazivom Spoznaj Kras, a odnosi se na očuvanje prirodne ljepote u općinama Zvonik i Repentator.
    Kao sudionici imali smo prigodu saznati nešto više o participaciji mladih Slovenaca kao manjine u raznim aktivnostima u svom okruženju, te na koji način doživljavaju svoju pripadnost slovenskoj narodnosti i koliko koriste svoj jezik. Program seminara tradicionalno sadrži aktivnost pod nazivom Exchange market, gdje svaka udruga kreira štand na kome izlaže nacionalnu hranu, piće, te promidžbene flajere, plakate i magazine. Ovo je omiljena aktivnost sudionika koji se na taj način upoznavaju s raznolikošću kultura i običaja.
    Povijest Trsta upoznali smo i obilaskom okolice Trsta, prvenstveno znamenitosti vezane za kulturu Slovenaca, kao i posjetom gradskom muzeju Rižarna San Sabba, koji je za vrijeme rata bio logor, a danas sadrži povijesnu fotografsko-dokumentarnu izložbu kao dokaz nacističkog djelovanja protiv tršćanskih Židova, Roma i partizana. Iz takvih povijesnih činjenica proističe potreba priznavanja raznolikosti i kad se bude dostigla razina potpunog poštivanja ljudskih prava, tek tada možemo računati na stabilnost u regiji.
Autorica je članica Upravnog odbora
Omladinske udruge »CroV«
i studentica Ekonomskog fakulteta u Subotici

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika