Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 4. 11.
Mahatma
»Čak i kad bi Srbijom vladao Mahatma Gandi, mi bismo htjeli nezavisnost«, izjavio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović. »Ne želimo biti nezavisni zato što smo Crnogorci, već zato što smo Europljani. Srbija i Crna Gora su tako različiti blizanci, kao Swarchenegger i Deni de Vito«.

Odgovornost
Čelnici oporbenih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj suglasili su se da ministar Miomir Žužul treba snositi odgovornost za slučaj Imostroj te da bi u zemljama razvijene demokracije ministar već sam podnio ostavku.

Odlazak
Vojska Srbije i Crne Gore odlazi s granice s Hrvatskom. Naime, Vrhovni savjet obrane (VSO) Srbije i Crne Gore odlučio je da sustav osiguranja granice SiCG na teritoriju Srbije preuzme Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije.
petak, 5. 11.
Dozvola
Centrala DSS-a dala je dozvolu Gradskom odboru u Novom Sadu da u Skupštini grada podrži manjinsku vlast SRS-a.


Ostati
Vojvođanski odbor za pomoć izbjeglicama pozvao je izbjeglice iz Hrvatske da odbiju poziv Vlade Hrvatske. Vlada u Zagrebu je donijela zaključak o stambenom zbrinjavanju povratnika, a Odbor je pozvao izbjeglice da ignoriraju pozive UNHCR da se pod sadašnjim uvjetima vrate u Hrvatsku. Odbor apelira na izbjeglice da ustraju u zahtjevu da njihova stanarska prava budu priznata po istom modelu kao u Bosni i Hercegovini, jer imaju to pravo i po Daytonskom i po Sporazumu o sukcesiji SFRJ, koji garantiraju vraćanje stanarskih prava svim predratnim nosiocima bez ikakve diskriminacije i uvjetovanja.
subota, 6. 11.
Inflacija
Analitičari procjenjuju da su zastupnici u parlamentu SiCG povećali sebi plaće kako bi mirnije dočekali dvoznamenkastu inflaciju.

Policija
Predsjednik SVM-a József Kasza izjavio je da policija ne poduzima ništa kako bi spriječila međunacionalne incidente. On je, informirajući javnost o novim napadima na mađarsku zajednicu u Vojvodini, naglasio da »policija nije ni ušima mrdnula« da pronađe počinitelje, ali da zato iznosi političke ocjene o skupovima Mađara. »Naša policija daje političke izjave o polaganju vijenaca u Čurugu, da se tamo daje spomen mađarskim fašistima. Policija nije pozvana da ocjenjivati tko je fašista a tko nije. Policija je zato da radi svoj dio posla i da osigurava mir«. Kasza je novinarima pokazao i fotografije grafita »Mađare pod vodu« i »Ubit ćemo Kaszu«, koji su prije nekoliko dana osvanuli u Srijemskoj Kamenici.
utorak, 9. 11.
Istraga
Nezavisna komisija koja treba utvrditi okolnosti pogibije dvojice gardista Vojske SiCG na Topčideru završila je rekonstrukciju događaja. Predsjednik komisije Božo Prelević je kazao da je tijekom dana obavljena istraga u Bubanj Potoku, rekonstrukcija događaja u samoj vojarni, a da je za srijedu zakazan nastavak istrage u Institutu za sudsku medicinu, nakon čega će biti moguće priopćiti preliminarne rezultate. On je dodao da prethodnoga dana nije održana rekonstrukcija jer članovi komisije »nisu željeli prisustvovati performansu« koji je, prema njegovim riječima, izveo vojni istražni sudac Vuk Tufegdžić. Javnost nagađa da su se u vojarni skrivali haški bjegunci, a dužnosnici prethodne vlade govore o saznanjima i dokazima kojima raspolažu.

Mađarska
Parlament Mađarske je uvjerljivom većinom glasova prihvatio izmjenu Ustava kojom se predviđa ukidanje vojne obaveze.
nedjelja, 7. 11
Zločini
Ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković kritizirao je politiku Vlade Srbije prema Haškom sudu. On je rekao i da se skriva istina o pogibiji dvojice vojnika Vojske SiCG u Topčideru, kao i da je »zaštita četvorice Miloševiću najodanijih komandanata, optuženih za ratne zločine, trenutačno iznad sudbine naroda i države«. »Naše vojnike ubijaju pred tajnovitim ulazima tih čiji smo taoci, a onda objavljuju da su ti mladi gardisti pucali jedan na drugog. Zločin kriju lažima i novim zločinom. Skoro svakodnevno, rafali i smrt su po trotoarima, na ulicama, svuda, kao da Milošević nije ni otišao«, rekao je Drašković.
srijeda, 10. 11.
Lora
Splitska policija je namjerno odugovlačila s raspisivanjem tjeralica za optuženima za zločin u »Lori«, tvrdi HTV. Hrvatska televizija navodi i kako raspolaže dokazima da je splitski Županijski sud još 20. listopada Upravi Splitsko-dalmatinske policije poslao nalog za raspisivanje tjeralica, koja ga je dobila sljedećeg dana, ali je cijeloga tjedna tvrdila da zahtjev nije stigao, iako su zgrade Suda i policije udaljene desetak metara. Od osam optuženih u »slučaju ‘Lora’«, pet je u bijegu, a tri u pritvoru u splitskom zatvoru »Bilice«.

Opatija
U Opatiji je počelo tradicionalno godišnje savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista. Na savjetovanju su nazočni i predsjednik i premijer Hrvatske Stjepan Mesić i Ivo Sanader, kao i potpredsjednik Vlade Srbije Miroljub Labus. Tema savjetovanja je »Ekonomska politika Hrvatske u 2005.«. Mediji navode kako se s posebnim zanimanjem očekuje Labusova nazočnost, koji treba govoriti o mogućnostima i ograničenjima ekonomske suradnje Hrvatske i Srbije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika