Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­mo­vin­ski rati i u pred­sjed­ničkoj kam­pa­njii

»Udruživanje Europe treba podržati, jer ako su u udruženoj Europi Francuska i Njemačka mogle otvoriti granice i surađivati, onda to mogu i zemlje na ovim prostorima koje nikad nisu ratovale, a Hrvatska nikad nije ratovala s Crnom Gorom«, rekao je u subotu u Zagrebu predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Miodragom Vlahovićem. Prema riječima svojeg predsjednika Hrvatska ni sa Srbijom nije ratovala, »osim ovog zadnjeg rata koji je izazvao Milošević«, ali je naglasio da »i to moramo prevladati, da se krivnja individualizira, da prestanu kolektivna optuživanja i da idemo u suradnju u regiji«.
    Ova Mesićeva izjava izazvala je oštru reakciju njegove protukandidatkinje za mjesto predsjednika države Jadranke Kosor koja je odbacila izjavu predsjednika Stjepana Mesića kako »Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale«
    »Odlučno odbacujem izjavu predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića koja znači pokušaj revizije Domovinskog rata koji je bio obrambeni, pravedan i osloboditeljski«, stoji u priopćenju ministrice Kosor. Dodala je kako je poznato da je Republika Hrvatska bila žrtva velikosrpske agresije u kojoj su sudjelovale srpske i crnogorske snage, te JNA.
    »Pitam predsjednika Mesića tko je razarao Dubrovnik, tko je pljačkao Konavle i tko je zarobljavao i mučio hrvatske branitelje u logorima kakav je primjerice bio Morinj? Kad bi sve bilo tako kako kaže predsjednik Mesić zašto su se onda neki crnogorski političari ispričali Hrvatskoj? I oni su priznali ono što predsjednik Hrvatske negira«, stoji u priopćenju potpredsjednice Vlade.
    Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je komentirajući 2. studenoga brojna reagiranja na njegovu izjavu da Hrvatska i Crna Gora nikada nisu ratovale rekao da je njegova poruka bila »otvarajmo se, surađujmo, a krivci neka odgovaraju«.
    Predsjednik Mesić je, pojašnjavajući tu svoju izjavu rekao da nikada nije bio za to da »bilo koji krivac treba ostati pošteđen, svi moraju odgovarati. A da su Crnogorci sudjelovali u tom ratu, jesu, jer su se ispričali za to i sada mene netko uči patriotizmu«, kazao je predsjednik Mesić novinarima nakon euharistijskog slavlja za poginule branitelje u prigodi Dušnog dana u Vojnom ordinarijatu.
    Istoga je dana crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović izrazio u Zagrebu, nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Miodragom Žužulom, »duboko žaljenje i ispriku« za sva ratna razaranja u Hrvatskoj u kojima su početkom 90-ih godina sudjelovali crnogorski vojnici i časnici.                                 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika