Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zah­ti­je­vat ćemo sve što ima­ju i dru­ge ma­nji­ne

U novom sazivu Skupštine Vojvodine jedini zastupnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini je Dujo Runje, a izabran je po razmjernom modelu na listi Demokratske stranke, te je sada i član zastupničke skupine DS-a. Član je skupštinskog Odbora za međunacionalne odnose i Odbora za demografsku politiku i društvenu skrb o djeci. S novim zastupnikom razgovarali smo nakon prvog skupštinskog zasjedanja.
4Kako ocjenjujete tijek formiranja Skupštine, što očekujete i za što ćete se zalagati kao jedini zastupnik hrvatske zajednice u Pokrajinskoj skupštini?
Ocjenjujem da je veoma značajna stvar što je Skupština formirana na ovaj način u koaliciji koja ima dovoljan broj zastupnika da osigura lako funkcioniranje Skupštine. Što se tiče radikala, ništa nije iznenađujuće s obzirom da je isti model već puno puta viđen u parlamentu Srbije i mislim da oni ne mogu značajno opstruirati rad parlamenta.
    Iako je zastupljenost Hrvata više nego mala u novom sazivu Skupštine, mislim da je veoma značajno da imamo predstavnika koji može izravno prenositi stavove i gledišta hrvatske zajednice. Nadalje, mislim da u suradnji sa zastupnicima koji predstavljaju manjine, a nalaze se na listi Demokratske stranke, i sa zastupnicima Saveza vojvođanskih Mađara možemo pokrenuti većinu pitanja koja se tiču ostvarivanja prava nacionalnih manjina na teritoriju Vojvodine, a činjenica je da se gro pitanja, koja se tiču pitanja kulturne autonomije nacionalno-manjinskih zajednica, ostvaruju i trebaju ostvarivati na razini Pokrajine. Time mislim da, iako sam jedini zastupnik Hrvata u Vojvodini, neću biti usamljen prilikom glasovanja i da ću moći pokrenuti mnoga pitanja koja tište našu zajednicu.
4Kad je u pitanju obrazovanje, informiranje i službena uporaba jezika hrvatska zajednica je u neravnopravnom položaju prema drugim nacionalno-manjinskim zajednicama, često se ističe u javnosti. Što ćete činiti na tom planu?
Treba napomenuti da se mnoga prava Hrvata u Vojvodini ne ostvaruju ili se nisu počela ostvarivati zbog vremenske dimenzije, imajući u vidu da smo mi tek od 2002. godine priznati kao nacionalna manjina. U tom dijelu mi smo hendikepirani u odnosu na ostale nacionalne manjine u Vojvodini, te trebamo ubrzanije početi ostvarivati prava koja već imaju ostale nacionalne manjine. Mislim da nitko, tko se imalo zalaže za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, neće biti protiv toga da počnemo realizirati ta neostvarena prava, a na nama je da ta svoja prava tražimo i zahtijevamo jer to nitko neće moći osim nas uraditi.             Očekujem da će dobar dio ingerencija u obrazovanju preći s Republike na Pokrajinu, a to je područje za nas više nego interesantno, dakle pitanje programa, udžbenika, kadrova i svih pretpostavki koje će omogućiti kvalitetno obrazovanje na hrvatskom jeziku. Treba spomenuti, glede informiranja, da imamo svakodnevnih problema kod emitiranja programa na hrvatskom jeziku na TV Novi Sad. Mi moramo i hoćemo tražiti sve ono što imaju ostale nacionalne manjine u Vojvodini, što je u skladu sa svim standardima europske zajednice, a koji su važeći i u Republici Srbiji.
4 Na koje probleme konkretno mislite?
Pod jedan – tu je televizijski program na hrvatskom jeziku na TV Novi Sad, koji nije riješen na adekvatan niti na sustavan način. U vezi obrazovanja – tu je pitanje tiskanja školskih dnevnika, kojih još uvijek, niti nakon tri godine postojanja obrazovanja na hrvatskom jeziku, nema, zatim rješavanje pitanja udžbenika i permanentne skrbi oko obrazovanja prosvjetnog kadra za škole na hrvatskom jeziku. Očekujemo da će mjerodavne institucije imati razumijevanje za formiranje gimnazije na hrvatskom jeziku i da će u svojim ovlastima dati financijsku stručnu i svaku drugu potporu. Također, očekujemo i veću suradnju mjerodavnih tijela Vojvodine s odgovarajućim tijelima u Hrvatskoj u vezi školovanja učenika na hrvatskom jeziku i do-educiranja nastavnog kadra, dobivanja stručne literature, razmjene iskustava i posjeta odgovarajućih institucija u jednoj i drugoj zemlji.
4Jedini ste zastupnik hrvatske zajednice u Pokrajinskoj skupštini. Hoće li biti dovoljan jedan glas da se inicijative za unapređenje položaja hrvatske manjine i ostvare?
Gotovo sam siguran da će Demokratska stranka, na čijoj sam listi po razmjernom modelu i ušao u sastav Skupštine AP Vojvodine i u čijoj ću zastupničkoj skupini djelovati i raditi, imati sluha za sva ova pitanja, jer sam siguran da želi prihvatiti sve standarde koji su prihvatljivi i koji su već sastavni dio civilizirane Europe. Dapače, gotovo sam siguran, imajući u vidu strukturu i sastav zastupnika u DS-u, u kojoj se nalaze i predstavnici drugih manjina, da je ona usvojila proklamirana načela demokracije.
4Budući da ste ušli u Skupštinu na listi DS-a i član ste njihovog zastupničkog kluba, postoji li opasnost za gubljenje identiteta DSHV-a, stranke čiji ste zastupnik?
U Demokratskoj stranci nastupam, ali uvijek je jasno da sam član DSHV-a i da je normalno da iznosim pitanja iz domena hrvatske zajednice na relevantnim tijelima, kao što je normalno i da me članovi DS-a, bez obzira na nacionalnu pripadnost, podrže, ako su ti moji zahtjevi u skladu sa standardima i normama demokracije, odnosno načela koje i sama DS zastupa.
4Hoće li i u tijelima izvršne vlasti i uprave Pokrajine biti razmjerno zastupljeni Hrvati?
Po mojim procjenama, s obzirom da je formirana pokrajinska vlada i izabrani tajnici, siguran sam da će DSHV sa svojim koalicijskim partnerom, a to je ovdje DS, omogućiti da još netko u ime hrvatske zajednice bude u izvršnoj vlasti Vojvodine, kako bi se bolje i adekvatno mogla čuti riječ predstavnika naše zajednice.
    Naravno da ne očekujem da ćemo za jedan dan moći sve nadoknaditi, i ono što smo počeli ostvarivati pa i ono što nismo, jer za sve je potrebno vrijeme, ali mogu reći da ćemo sva pitanja notirati, iznositi i za njih se zalagati u Skupštini Vojvodine.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika