Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bit ćemo čuvar i ga­rant pra­va na­ci­o­nal­nih za­jed­ni­ca

Nakon konstituiranja Skupštine i pokrajinske vlade, novi predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine je u  razgovoru za »Hrvatsku riječ« pojasnio kakvu će politiku provoditi nova pokrajinska vlast te se osvrnuo na proteklu sjednicu i pokušaj radikala da opstruiraju prvu sjednicu Skupštine.
4Hoće li politika nove pokrajinske vlasti biti politika kontinuiteta s prethodnom ili se mogu očekivati promjene?
Politika Izvršnog vijeća bit će proeuropska i reformska i u tom smislu slijedimo ideje 5. listopada 2000-te i onoga za što se tada narod ove zemlje eksplicitno opredijelio. To je program europske Vojvodine u europskoj Srbiji. To jest razvoj gospodarstva i poljoprivrede, to jest poštovanje različitosti – poštovanje svih nacionalnih zajednica koje žive na ovom prostoru. Mi ćemo surađivati i unutar parlamenta sa svim zastupničkim klubovima i svim zastupnicima, ali je sigurno da je ova vlada, i s obzirom na svoju strukturu i s obzirom i na stranke koje je čine, izrazito demokratska i izrazito europska.
4Hoće li biti poteškoća u osiguravanju skupštinske većine s obzirom da je za novu vladu glasovalo 66 zastupnika?
Neće, jer to nije Republička skupština. U ovom trenutku imamo većinu kao što je ima i Republička vlada u Skupštini Srbije. Mi smo izabrani sa 66 zastupnika, Republička vlada ima većinu koja također zavisi od 6 zastupnika (ima ih 131) s tom razlikom što tamo ima 250 zastupnika a ovdje 120, a osim toga Republička skupština radi svaki dan, a Pokrajinska svaka dva mjeseca i 66 zastupnika je ozbiljna većina za skupštinu od 120 zastupnika, jer se na drugoj strani nalazi samo 54.
4Pozvali ste sve zastupnike da rade efikasno u korist građana, međutim, već na prvoj sjednici radikali nisu pokazali spremnost za minimalni konsenzus. Hoće li to možda otežati rad Skupštine i Izvršnog vijeća?
Ne može to otežati rad Skupštine, njihov izlazak je ubrzao rad Skupštine, kao što se moglo vidjeti. Tu će, naravno, biti političkih razlika i ne očekujem da će svi imati razumijevanja i sluha za ono što će ova vlada činiti i za ono što je politički program vlade, ali to je političko opredjeljenje Srpske radikalne stranke bilo i ostalo. Oni će sigurno biti žestoka oporba i tu nema nikakve sumnje, ali i to je legitimno u krajnjoj liniji.
4Iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini se često čuje kako ne postoji razmjerna zastupljenost svih nacionalnih zajednica u svim strukturama vlasti, na primjer Hrvata u tijelima upravljanja u Vojvodini. Što mislite o tome?
Ne bih se složio s time, jer smo mi predložili gospodina Modesta Dulića, koji je Hrvat iz Subotice, a zatim i gospodina Grgića koji je također Hrvat. Mi imamo praktički veći postotak predloženih Hrvata iz Demokratske stranke u Izvršnom vijeću, nego što je zastupljenost Hrvata u Vojvodini. I u našoj zastupničkoj skupini ima više Hrvata, nego što je njihova zastupljenost u Vojvodini. Također se i zastupnik DSHV-a Dujo Runje nalazi u našem zastupničkom klubu, a suradnja je izuzetno dobra. Naša ideja je bila da budu dva zastupnika iz DSHV-a i mislili smo da će gospodin Petar Kuntić proći po većinskom modelu, ali sigurni smo da ćemo mi u tom smislu poštivati opredjeljenja i biti zastupnici svih nacionalnih zajednica koje žive na ovom prostoru.
4Hoće li pokrajinska vlada više pažnje posvetiti međunacionalnim odnosima s obzirom na događanja u ovoj godini, kada je došlo do niza incidenata, koji su doveli u pitanje dobre međunacionalne odnose u Vojvodini?
Sigurno da hoćemo njegovati dobre odnose među narodima u Vojvodini i nitko ne smije imati problem što pripada ovom ili onom narodu, ovoj ili onoj konfesiji, i u tom smislu bit ćemo čuvar i garant prava svih nacionalnih zajednica koje žive na ovom prostoru.
4Prenijete su s republičke razine mnoge ovlasti na Pokrajinu u oblasti informiranja, obrazovanja, kulture, osobito kad su u pitanju nacionalne manjine. Hoće li se konkretno Hrvatima, s obzirom da su tek odskora službeno priznati kao nacionalna manjina, pružiti veća potpora da postignu istu razinu ostvarivanja prava kao i druge manjine?
U ovoj Skupštini u prethodnom sazivu hrvatski jezik je uveden kao službeni jezik, a »Hrvatska riječ« je osnovana kao glasilo. Na žalost, više nemamo osnivačka prava nad Televizijom Novi Sad, kao što smo nekad imali, ali je sigurno da ćemo, s obzirom da i dalje u Izvršnom vijeću ostaju stranke koje su i do sada vršile vlast, raditi da ta prava budu unaprijeđena.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika