Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez radikala - brzo i efi­ka­sno?

znimnu efikasnost pokazao je novi saziv Skupštine AP Vojvodine prošle subote, kada je u jednom danu održao konstitutivnu i odmah zatim sljedeću sjednicu na kojoj su izabrani novi čelni ljudi Pokrajine, formirana radna tijela Skupštine i pokrajinska vlada.
    Istina, ova brzina nije odgovarala zastupnicima Srpske radikalne stranke, koji su nakon uzaludnih pokušaja da iznude prekid i odlaganje sjednice napustili skupštinsko zdanje, kad je postalo jasno da je skupštinska većina izglasovala Bojana Kostreša, kandidata koalicije Zajedno za Vojvodinu, za predsjednika Skupštine.
OSPORAVANJA: Prije odlaska šef zastupničkog kluba SRS-a Milorad Mirčić iznio je da ova stranka, kao stranka s najvećim brojem osvojenih mandata, ne želi sudjelovati u radu Skupštine koji se odvija na nezakonit način. Radikali tvrde, kako je mandat Bojana Kostreša verificiran protiv Odluke o izboru zastupnika te da je njegov mandat »u samom startu sporan, a skupština koja to ne uvažava bira predsjednika na protuzakonit način«. Mirčić je najavio da će podnijeti mjerodavnom sudu inicijativu za ocjenu zakonitosti izbora Kostreša za zastupnika te tako i predsjednika Skupštine. Osim toga radikalima se nije svidjelo što se »preko noći stvaraju neke neprincipijelne koalicije« a istu optužbu uputila je na kraju druge sjednice i stranka G17 Plus, koja je »izostala« iz raspodjele mjesta u pokrajinskoj vladi.
    Upravo je reagiranje stranke G17 Plus, kojim se Demokratska stranka optužuje za licemjerje u pregovorima, izazvalo i najveću pažnju beogradskih medija, dok je samo konstituiranje pokrajinske skupštine i formiranje vlade manje-više ostalo nepropraćeno. Jadranka Beljan Balaban, šefica zastupničke grupe G17 Plus u  Skupštini Vojvodine rekla je kako su prije konstituiranja postojali svi preduvjeti da se u Vojvodini izabere prava građanska, demokratska vlast, ali da je DS izabrala drugi put time, što je prigrlila u svoju koaliciju Pokret snaga Srbije. Sličnu izjavu dao je i šef zastupničke grupe G17- Plus u Skupštini Srbije Miloljub Albijanić, rekavši kako je prilikom formiranja koalicije u pokrajinskoj skupštini prevladao osobni i stranački interes nad građanskim i europskim konceptom izraženim kroz izbornu volju građana, te je dodao da će G17 Plus zbog toga, što je razočaran time što je DS omogućio povratak Miloševićevih ekstraprofitera u pokrajinsku skupštinu, biti oporbena stranka.
    Ostaje malo čudnovato kako prigodom formiranja skupštinske većine u republičkom parlamentu i Vlade Srbije »neprincipijelnost« u stvaranju koalicija i povratak Miloševićevih »kadrova« nije smetao ovoj stranci.
NOVA VLADA: Novu pokrajinsku vladu formirali su, dakle, – Demokratska stranka, Savez vojvođanskih Mađara, koalicija Zajedno za Vojvodinu i Pokret snaga Srbije, a za mandatara Izvršnog vijeća izabran je sa 66 glasova potpredsjednik DS-a Bojan Pajtić. Novoizabrani predsjednik Pokrajinske vlade je u svom kratkom ekspozeu kazao kako je zadatak Izvršnog vijeća i Skupštine da građanima Vojvodine omoguće više posla i veće plaće, da ožive proizvodnju i oporave i ojačaju poljoprivredu te da stvore miran ambijent u kojem se pošteno radi i dobro živi. Agrarni program, program gospodarskog razvoja i definirana strategija napretka kao i već formirani fondovi za razvoj bit će okosnica i oslonac razvoju Vojvodine, naveo je novi premijer, i upozorio da je neophodna svakodnevna i kvalitetna suradnja sa Skupštinom Republike Srbije na izradi novog Ustava kako bi se dokazali i zaslužili veći obujam izvornih sredstava i više ovlasti. Pajtić je obećao i da će uvesti novi običaj, gdje će Vlada javnosti i građanima svaka tri mjeseca predstavljati nove ideje, projekte i programe svih zastupničkih grupa u Skupštini.    

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika