Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pri­rod­ni sa­ve­zni­ci

U osječkoj regiji su, i po selima i po gradovima, organizirani klubovi mladih s višegodišnjim kontinuitetom rada. Postoje tu i druge udruge mladih, koje razvijaju svoje specifične aktivnosti i to je takozvana alternativna kulturna scena koja egzistira u više komercijalnih klubova. Odnosi scene nevladinih organizacija s institucijama vlasti u Hrvatskoj je u fazi priprema za zajednički rad na ispunjavanju zadaća za primanje u Europsku Uniju i uistinu su prevladane neke dječje bolesti civilne scene i ona nezadrživo kreće naprijed.
    Agencija za informiranje je nastala 2002. godine zbog potrebe realizacije vizije o modernom društvu u kojem kvalitetne informacije dolaze do građanina putem suvremenih komunikacijskih tehnologija. Time društvo postaje dinamičnije, efikasnije i stabilnije. AGI je po prosjeku godina svojih članova i njihovom iskustvu mlada organizacija, čiji članovi, međutim, brzo uče i rješavaju sve probleme na veoma efikasan način. Probijajući institucionalne barijere za civilnu scenu na lokalnoj, regionalnoj, državnoj i prekograničnoj razini, radi na sinergiji mladih aktivista i umjetnika. AGI je osnivač četiri mreže udruga, a u vlastitom inkubatoru od dest udruga mladih i četiri slobodna umjetnika, razvijamo jedinstven model edukacije, prenošenja znanja i informacija.
ŽESTOKE KOMUNIKACIJE: Agenciju za informiranje prvenstveno financiraju grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Ministarstavo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo europskih integracija. Nakon uspostave suradnje na državnoj razini sljedeći izazov nam je uspostava suradnje s Europskom Unijom.
    Nacionalni program djelovanja za mlade je izrađivan u zajedništvu mladih i državnih institucija. Hrvatski sabor usvojio ga je 2002. godine, a izvršna vlast je donijela petogodišnji plan provedbe. U praksi se to, u prvoj fazi, ogleda u osnivanju i djelovanju klubova mladih, a na proljeće očekujemo provedbu info i multi-centara po gradovima, kao i formiranje Makroregionalnog centra Osijek. I dok su klubovi mladih prvenstveno namijenjeni konzumentima, dakle onima koji žele ispunjavati svoje slobodno vrijeme i koriste ponuđene sadržaje, multifunkcionalni centar pokraj te konzumacije djelomice i producira kadar i omogućuje kreativnost na malo višem stupnju, dok makroregionalni centri služe isključivo za produciranje novih kadrova i razvoj njihovog talenta.
    Budući da smo od samoga početka stvarali Nacionalni program za mlade, jako smo nervozni kad institucije pokušavaju zaboraviti na njega i spremni smo ih izravno upozoriti da će se susresti s bijesom slavonske mladeži na osječkim ulicama, ukoliko ne ispoštuju svoja obećanja. Takve žestoke komunikacije ponekad dobro dođu da poguraju čitav proces i uozbilje institucije. Kako bi dali živost provedbi Programa za mlade, nakon stabiliziranja inkubatora udruga u Osijeku krenuli smo u svojevrstan proboj tj. uspostavljanje novih i podržavanje postojećih klubova mladih u selima duž ceste od Osijeka prema Vinkovcima. Ako bih htio biti duhovit, partizanskom terminologijom nazvao bih to – maršom ka Vinkovcima.
RAZMJENA ISKUSTAVA: Kako se mladi kroz osnovnu i srednju školu ne susreću s pojmovima kao što su civilno društvo ili tranzicija, a mediji ne pridaju puno pažnje edukaciji mladih na polju civilnog društva, ne možemo očekivati da mladi imaju razvijenu svijest o tom veoma važnom društvenom sektoru. Oni ulaze u NVO scenu ponajprije slijedeći neke svoje specifične afinitete, i tek uključivanjem, potom i educiranjem o civilnom društvu i volonterstvu postaju svjesni šireg značaja svoga aktivizma.
    Robertino Knjur i ja smo se sreli u Osijeku i Subotici tijekom seminara u organizaciji Agencije lokalnih demokracija Subotice i našeg grada. Tada smo razmijenili iskustva i uvidjeli da radimo na sličnim projektima i da bi u obostranom interesu bilo dobro surađivati. Kako smo obojica ravničari, rekli smo – neka to ide polako i ozbiljno! Krenulo se raditi. Subotička delegacija je posjetila Osijek, osječka će polovinom jedanaestog mjeseca doći u Suboticu. Robertino i ja smo smo nedavno bili sudionici predsusreta Berlinske kulturne konferencije u Zagrebu, gdje smo predstavili koncept suradnje. Izradili smo i prvi nacrt platforme suradnje mladih Subotice i Osijeka pod nazivom – »Platforma renesansa«. Krećemo i u pisanje prvih projekata, ponovit ću, polako i ozbiljno.
UZVRATNI POSJET: Posjet Subotičana me je ohrabrio jer sam vidio podršku lokalnih i regionalnih predstavnika vlasti. Vidio sam ozbiljnu prezentaciju Subotice, puno smo komunicirali tijekom posjeta, naprav-ljeni su prvi okviri sadržaja suradnje. Delegacija je dobro prihvaćena od nositelja osječke scene i radne navike delegacije su za pohvaliti. Bitan moment u razvoju suradnje je odrađeni posao na Konferenciji u Zagrebu, gdje su otvorena vrata stabilizaciji kulturnog dijela priče, jer smo sudjelovali u iniciranju nove regionalne kulturne mreže mladih koja će vjerojatno imati naziv »Regionalni club-ture«, to nam otvara vrata i dalje prema Europskoj kulturnoj fondaciji. Aktivistički dio suradnje će morati ići preko raznih fondova EU i tu nas tek očekuje ozbiljan posao kako bi se ostvarila »Platforma renesansa«.
    Ideja vodilja ovoga projekta je da subotička i osječka regija kroz svoju mladost žele biti primjer kulturne i aktivističke suradnje susjeda i potaknuti sličan odnos suradnje i s mladima u regionu Pečuh.
    Za njenu provedbu neophodno je ispuniti određene preduvjete, prije svega kulturne i aktivističke. Pod kulturnim podrazumijeva se stvaranje podloge, nakon toga i uvjeta, za vježbanje i prezentiranje umjetnosti zvuka, umjetnosti slike, novih medija i performansa. Također, jedan od ciljeva jest upoznavanje mladosti s festivalima, podsticanje aktivizma kroz kulturna dešavanja kao i pozicioniranje urbane kulture mladih u institucijama. Jedan od važnih ciljeva, doduše dugoročnih, inicijatora ovog projekta jest etabliranje alternativne kulturne scene u Subotici i Osijeku.
Autor je predsjednik Agencije za informiranje
i neformalni lider nevladine scene iz Osijeka

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika