Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 28. 10.
Osu­da
Portparol mađarskog Ministarstva vanjskih poslova Viktor Polgár osudio je ponašanje sudionika skupa »Omladinskog pokreta 64 županije«, koji je nedavno održan u Malom Iđošu. »Sasvim jasno, mi osuđujemo sve što su oni u Malom Iđošu radili«, naglasio je Polgár. Povodom protjerivanja iz Srbije i Crne Gore predsjednika tog pokreta Lászla Torockaija, Polgar je rekao da su to »vlasti Srbije vjerovatno učinile s odgovarajućem obrazloženjem« i da je za to »postojao zakonski razlog«. Polgár je naglasio da »svaki mađarski državljanin, bilo gdje na svijetu, treba poštivati zakone one države u kojoj se nalazi i da, ako ih prekrši, za to treba snositi odgovornost«.

Grob­ni­ce
Bivši prvi čovjek MUP-a Srbije Dušan Mihajlović izjavio je da je bilo locirano 17 masovnih grobnica u Srbiji. To je potvrdio i bivši predsjednik Skupštine Vojvodine Nenad Čanak, kao i niz drugih lidera bivšeg DOS-a. »Mihajlović nam je tada rekao da s nama mora nešto podijeliti jer ne može spavati otkako je vidio da, osim »slučaja hladnjača«, u Srbiji postoji 17 masovnih grobnica. Jedan član Vlade se pobunio i rekao da te činjenice treba staviti pod režim državne tajne pošto ćemo, u suprotnom, imati problem s investicijama«, rekao je Čanak.
nedjelja, 31. 10.
Ci­je­na
Ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković izjavio je da će se tek vidjeti koliko će bojkot izbora na Kosovu skupo koštati Srbe na Kosovu i cijelu naciju. Neglasovanjem je izglasovano »ne« Ujedinjenim narodima i »ne« obvezi Srba da sudjeluju u jedino mogućoj i odlučujućoj bitci za Kosovo.

Iz­u­zeće
Haški optuženik i predsjednik SRS-a Vojislav Šešelj, podnio je zahtjev za izuzeće glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte.
petak, 29. 10.
Ne­sta­li
Stotinjak predstavnika Vladinih ureda i udruga koje tragaju za nestalim osobama s područja Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore te predstavnika međunarodnih organizacija okupilo se na 2. međunarodnoj regionalnoj konferenciji o nestalim osobama u Opatiji. Prema procjenama, na području tih zemalja smatra se nestalima još 30.000 osoba

Raz­mi­ni­ra­nje
U Strošincima, mjestu uz hrvatsko-srpsku državnu granicu, održan je sastanak predstavnika Hrvatske i Srbije o zajedničkom razminiranju pograničnog područja s obiju strana državne granice. Po riječima direktora Centra za razminiranje vlade Republike Srbije Petra Mihajlovića, od tromeđe Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske do graničnog prijelaza Batrovci-Bajakovo na području Srbije, pod minama je oko 7 milijuna četvornih metara površine. Tijekom prošle i ove godine na tom je području razminirano 1,5 milijuna četvornih metara miniranih površina i uklonjeno 3.500 raznih vrsta mina, rekao je Mihajlović.

ponedjeljak, 1. 11.
Obra­na
Apelacijsko vijeće Haškog suda vratilo je Slobodanu Miloševiću pravo da vodi svoju obranu. Vijeće je potvrdilo i odluku o nametanju branitelja bivšem predsjedniku Srbije i Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. To praktički znači da Milošević ima pravo voditi obranu, odlučivati koje će svjedoke izvesti i ispitivati ih prije postavljenog branitelja. Prema odluci Vijeća, dodijeljeni branitelj preuzimat će vođenje obrane i ispitivanje svjedoka samo ako i kada Milošević zbog bolesti ne bude u mogućnosti to raditi. »Strahujem da će Milošević ponovo pokušati da stekne prednost tako što će sam odlučivati hoće li dolaziti u sudnicu ili ne«, prokomentirala je Carla del Ponte.

Ugled
Pad ugleda koji Vojska SiCG ima kod građana izravna je posljedica nespretno vođene istrage u vezi s pogibijom dva vojnika. Prema istraživanju agencije »Strategic marketing«, povjerenje u vojsku je dramatično palo sa 57 posto u rujnu na 41 posto u listopadu. Prema istraživanju od listopada prošle godine, vojska je uživala povjerenje čak 72 posto građana i uz Srpsku pravoslavnu crkvu je bila najuglednija institucija u zemlji.
subota, 30. 10.
Osve­ta
U Beogradu je ubijen Branko Jeftović zvani Jorga. Njegovo se ime dovodi u vezu s ubojstvom Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine. Pojedini mediji u Srbiji donijeli su naslove tipa »Arkanovi osvetnici« i slično.

Po­drška
Šef crnogorske diplomacije Miodrag Vlahović zatražio je od Hrvatske da u EU i SAD podrži nezavisnost Crne Gore. »Očekujemo da naši susjedi i osvjedočeni prijatelji, a Hrvatska je među najvećima, bolje poznaju situaciju, kako bi u diplomatskoj komunikaciji s Europskom Unijom i SAD mogli objasniti i dubinu i nijanse problema koje Crna Gora danas ima u komunikaciji sa Srbijom«, rekao je Vlahović.
utorak, 2. 11.
Is­pri­ka
Ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović ispričao se Hrvatskoj zbog svega što se događalo u proteklom ratu. Vlahović je rekao da današnja Crna Gora želi dobrosusjedske odnose s Hrvatskom i da ima potpuni otklon od svih dešavanja koja su je prije desetak godina dovela u poziciju agresora na Hrvatsku. Vlahović je rekao, nakon razgovora sa hrvatskim kolegom Miomirom Žužulom u Zagrebu, da su u razaranje nekih dijelova Hrvatske bili uključeni i crnogorski vojnici i časnici i da je to činjenica koju današnja Crna Gora osuđuje.

Iz­bo­ri
U SAD su održani predsjednički izbori. Vodi sadašnji predsjednik George Bush, ispred rivala iz Demokratske stranke Johna Ceryja.
srijeda, 3. 11.
Znanost
Ministri znanosti Hrvatske i Srbije Dragan Primorac i Aleksandar Popović parafirali su memorandum o znanstveno-tehničkoj suradnji dvije zemlje i dogovorili se o početku zajedničkih znanstvenih projekata. Dogovoreno je također da se počne s financiranjem znanstvenih projekata koji su od značaja za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika