Arhiv tekstova Arhiv tekstova

De­bi pro­tiv Di­na­ma

»Vojvođansku« tradiciju nogometaša, koji su s ovih prostora zaigrali u osječkom prvoligašu, od ove jeseni nastavlja Marko Moravčić (1982.), bivši navalni igrač Bačke iz Subotice. Ljetošnji transfer iz četvrte lige u »hrvatsku elitu« možda je mnoge iznenadio, ali je mladi napadač već u prvim nastupima za »Osijek« pokazao da je pred njim lijepa nogometna budućnost.
4Vaša nogometna karijera je do prelaska u NK »Osijek« bila uglavnom vezana za subotičke klubove.
Nogometom sam se počeo baviti od prvog razreda osnovne škole u NK »Zorka«, iz kojeg sam prešao u redove »Spartaka«, s kojim sam imao i potpisan prvi profesionalni ugovor, a potom sam prešao u »Bačku«, iz koje sam ovog ljeta pristupio hrvatskom prvoligašu s Drave.
4Debitirali ste u prvoj momčadi protiv Dinama u Zagrebu. Kako biste opisali osjećaj igranja na »Maksimiru« protiv najtrofejnijeg hrvatskog kluba?
Svaki mladi igrač potajno se nada da zaigra protiv najvećeg hrvatskog kluba, a meni se posrećilo da debitiram u startnoj postavi baš protiv Dinama u Zagrebu. Maksimirski stadion je jednom riječju fenomenalan, sve je bilo super, pogotovo što smo uspjeli odigrati neodlučeno i vratiti se neporaženi s jednog od najtežih ligaških gostovanja. Debi protiv Dinama nikada neću zaboraviti…
4Koliko ste sakupili nastupa u dosadašnjem tijeku jesenske sezone?
Protiv Dinama sam jedini puta bio u startnoj postavi, ali sam ulazio s klupe u još pet utakmica. S obzirom da sam novi igrač, mogu kazati da sam dosada zadovoljan minutažom u HNL. U nastavku natjecanja bit će još mnogo prilika da zaigram.
4Igrate na poziciji navalnog igrača od kojeg se očekuju golovi. Očekujete li da ćete uz svoje ime uskoro upisati i prvi prvoligaški zgoditak?
Istina je da još uvijek nisam postigao svoj prvijenac u dresu »Osijeka«. Bilo je nekih izglednijih prilika, ali u bliskoj budućnosti očekujem i svoj prvi gol.
4Nogometni uzor koji Vas motivira?
Izdvojio bih velikog igrača i strijelca Davora Šukera koji je ponikao upravo u momčadi »Osijeka«, iz koje se poslije otisnuo u nogometni svijet.
4Kako ste se snašli u novoj sredini i na kakav ste prijam naišli u momčadi »Osijeka«?
Mogu reći da sam se odlično snašao u Osijeku, izvrsno sam primljen od strane novih suigrača. Zasad živim na stadionu, ali bih se uskoro trebao preseliti u neki stan koji još uvijek tražim.
4Osječki dojmovi?
Grad poznajem još od prije, s obzirom na to da ovdje imam i tetu, pa sam često u prošlosti dolazio u posjet. Osijek je, na neki način, vrlo sličan Subotici. Nije veliki i ubrzo sam se snašao.
4Osim napornih treninga i obveza prema klubu, što najčešće radite u slobodno vrijeme izvan nogometa?
Često puta izađem s prijateljima, ponekad zaigramo kompjutorske igrice, ali je ipak najveći dio dana rezerviran za nogomet. Ukoliko mi to obveze dozvole, barem jedanput mjesečno dođem u Suboticu obići obitelj.
4Kakve su klupske ambicije u novoj sezoni HNL?
Primarni cilj je plasman u prvih šest momčadi, koje poslije ulaze u Ligu za prvaka. A ukoliko se uspijemo plasirati u gornji dio tablice, treće ili četvrto mjesto bi nam otvorilo put u neko europsko natjecanje.
4A vaše osobne ambicije glede nogometne budućnosti?
Volio bih da me igre u dresu »Osijeka« preporuče za sljedeći transfer u neku inozemnu momčad, no, ukoliko bi poziv stigao iz Dinama ili Hajduka…                       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika