Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ljetovanje usred jeseni

U utorak 26. listopada, u subotičkom kafiću »Brick & Steel« otvorena je izložba fotografija pod nazivom »Impresije Jadrana«. Autor ove izložbe je Dušan Marjanović, predsjednik Hrvatske manjinske samouprave Segedina u Mađarskoj. Izložbu je organiziralo udruženje građana »Krov«.
    Najzaslužniji pojedinac za realizaciju ove izložbe, Nikola Perušić iz »Krov«-a, objasnio nam kao je do ove izložbe došlo: »Kada smo nedavno boravili u Segedinu, onda smo vidjeli ovu prekrasnu izložbu i odmah je došlo do ideje da je dovedemo u Suboticu, da onima koji su imali prigodu biti na moru osvježimo utiske, a o onima koji nisu da se upoznaju sa ovim ljepotama Jadrana. Simbolička poruka ove izložbe je u tome da se ne smemo zatvoriti u sebe, moramo gledati šire i povezivati se preko svih granica jer samo tako možemo otvoriti svoje vidike, vidjeti neke nove mogućnosti i napredovati.« Dodao je još i da kontakte koje ostvarimo trebamo držati i iskoristiti ih za kreativne stvari, te se nada se da će takve stvari biti isto prepoznate kao i ova izložba večeras.
JEDINSTVENA LJEPOTA PRIRODE: U razgovoru sa autorom Dušanom Marjanovićem, saznali smo nešto više o njegovom uradku: » Fotografije su nastale pretežno u Dubrovniku, sa koncepcijom da se prikaže jedan dan, sa početkom na kome izlazi Sunce i sa posletkom gdje ono zalazi. Moji su radovi amaterski, a bavim se fotografijim od svoje četrnaeste godine. Trudim se fotografirati sve što me impresionira, primjerice slika korijenja simbolizira potrebu da svi tražimo neko svoje korijenje. Ili, susret starog i novog kao na primjeru jednog polurestauriranog kapitela dubrovačkog stuba. Izložio sam ove fotografije u našem klubu u Segedinu, prije mjesec dana, da bi ljudi imali priliku vidjeti ovakve slike kakve se tamo rijetko mogu vidjeti. Sljedeća publikacija o kojoj razmišljam jeste na temu crkve Jadrana. Nadam se da će se moje slike svideti i ovde prisutnima.«
    Izložba »Impresije Jadrana« u sebi nosi spoj prirodnog i vještačkog, odnosno spoj prizora prirode i njezine veličanstvenosti, a sa druge strane besmrtne ljepote arhitektonskih zdanja i dekorativnih detalja na njima. Premda kafići predstavljaju neklasičane izložbene prostore, ovakva praksa je postala česta u posljednje vrijeme. Konkretno »Brick & Steel«, sagrađen na dva sprata, tehnički nije uspio ispratiti kontinuitet zamišljene autorske ideje o hronologiji dana. Ali, kontinuitet je ostvarila bitna ljepota prirode Jadrana, kao jedinstvena impresija. Najinteresantniji rad ovde prikazan jeste jedan plavo-bijeli asimetrični horizont, koji bi pomjeranjem slike trebao izazvati efekat ljuljanja na pučini. Ostale slike su klasični fotografski zapisi, jednostavnog i jasnog jezika.
    Ako imate potrebu prikupiti još malo sunčevih zraka pred nadolazeću zimu, onda vam posjet ovoj izložbi može dobro koristiti…

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika