Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Od sr­ca k sr­cu pu­tem gla­zbe

Prošloga tjedna, u subotu 23. listopada, u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici održana je druga po redu manifestacija u sklopu programa koji organizira Matica hrvatska, ogranak u Subotici. Svi nazočni te večeri mogli su uživati u koncertu koji je u skladu sa samim programom naslovljen kao »Večer srijemske glazbene lirike«.
    Izvedene su skladbe tri glazbena autora iz Srijema, točnije iz mjesta Petrovaradina, koji su svojim rođenjem i stvaralaštvom povezani s devetnaestim stoljećem. To su: Stanislav Preprek, Ilija Okrugić i Franjo Štefanović. Glazbenici koji su izveli ovaj program bili su: profesor Đuro Rajković – glasovir, Vasa Stajkić – bariton, Kristina Tokodi  – violončelo i Jelena Jelovac – flauta. Na programu se našlo najviše djela najplodonosnijeg među navedenima Stanislava Prepreka, dva djela Franje Štefanovića i jedno Ilije Okrugića.
BOGATSTVO NASLIJEĐA: »Uz poštovanje i radost, pozdravljam goste uime Upravnog odbora Matice hrvatske, ogranka u Subotici«, riječi su kojima je sve nazočne pozdravila Viktorija Grunčić, počasna predsjednica ove udruge, koja je još istaknula, kako ova institucija u deset godina svojega postojanja i djelanja nastoji »sačuvati bogatstvo našeg naslijeđa za mlade naraštaje«.
    Profesor Đuro Rajković, izbornik skladbi programa, dao je prije nastupa uvodnu riječ u kojoj je sadržajno opisao svoj glazbeni izbor za ovu večer, kao i sadržinu i prirodu djela koja su se na programu našla. »Tijekom ove glazbene večeri nećemo čuti ništa senzacionalno niti avangardno, jer navedeni autori nisu stvarali zato da bi zadivili ili šokirali slušatelje nečim dosad nedoživljenim u glazbenom smislu. Skladbe koje ćemo slušati plodovi su iskrenih doživljaja i zato u njima ima i osjećajnosti i misaonosti. Ne bismo nikada trebali zaboraviti riječi besmrtnog skladatelja Beethovena koje je napisao o djelovanju glazbe na ljude. Napisao je kratko i jasno: »Od srca k srcu«. To znači da, ako je glazba iskreno doživljena, ona će jednako tako ili slično djelovati i na slušatelje. Jednako tako glazba, koja je nastala iz čisto tehničkih ili bilo kakvih senzacionalnih pobuda, neće ni na koga djelovati, jer je prazna odnosno besmislena igra tonovima.«, kazao je Đuro Rajković.
SRIJEMSKI SKLADATELJI I NJIHOVA GLAZBA: Ilija Okrugić je autor mnogih crkvenih i svjetovnih popijevaka kojima je skladao i napisao i napjeve i riječi. Najbolje su mu sačuvane crkvene popjevke u petrovaradinskim crkvama. Njegove pjesme toliko odišu narodnim duhom da se već odavno smatraju narodnima. Najbolja od njegovih pjesama »Domovino, slatko milovanje« je i otvorila ovu glazbenu večer.
Skladatelj Franjo Štefanović skladao je za muške i mješovite zborove, dječje i solo-popijevke, fuge za glasovir i crkvenu glazbu. Najveću zaslugu ima kao tvorac dječje opere. To nisu igrokazi, niti opere u kojima djeca sudjeluju uz odrasle. To su prekomponirane opere, sa svim značajkama prave opere, koje izvode samo djeca. Njegova glazba je melodična, jasna i često skladana u narodnom tonu, a po stilu je utemeljena u tradiciji romantizma. Najpoznatija Štefanovićeva solo-popijevka, ujedno i izvedena u sklopu ovog programa, je »Chanson«, uz koju je izvjedena i pjesma »Bijel sam cvijetak«. U ovim pjesama istaknuo se vokalni solist Vasa Stajkić.
    Glazbeni opus Stanisla Prepreka broji oko 700 skladbi. Osim skladbi za glasovir, koje su najbrojnije, skladao je i solo-popijevke, zborove, solističku instrumentalnu glazbu, gudačke kvartete, orguljsku i crkvenu glazbu. U njegovom glazbenom govoru pokraj romantizma, od kojega je krenuo, prisutna je i glazbena izražajnost ranijih razdoblja, koju je podmladio elementima glazbe dvadesetog stoljeća. Njegova glazba je izrazito subjektivna i obiluje izvornim i originalnim skladateljskim rješenjima.
SUBJEKTIVNI DOŽIVLJAJI ISKAZANI TONOVIMA: Preprekove glasovirske skladbe možemo mirne duše promatrati kao dijelove velikog glazbenog dnevnika, bez naslova, ispunjenog najrazličitijim subjektivnim doživljajima iskazanim u tonovima. Solo-popijevke ovog skladatelja predstavljaju veliko obogaćenje osećajnosti suvremenog čovjeka i kao takve mogu se uvrstiti u svjetsku vokalnu liriku.
    Poeme (Elegična, Pastoralna i Romantična) izvedene su u skopu programa »Večer srijemske glazbene lirike«. Duboku emocionalnost ovih skladbi prenijele su izvedbe darovitih glazbenica na violončelu i flauti. Glasovirsku podršku pružio im je Đuro Rajković. On je solistički izveo i više Preprekovih skladbi za glasovir. Preludij u H-duru i Nocturno u H-duru milozvučne kratke skladbe iz proljetnjih suita, kao i ciklus »Smrt u klasju« u suradnji s baritonom Vase Stajkića, omogućile su auditoriju da se u potpunosti prepusti lirskom doživljaju ove glazbe.
    Odlično postavljena koncepcijska ujednačenost programa uspješno je na takav način ostvarila vezu između vremena u kome je ova glazba nastala i današnjice. Veličanstvenost glazbenog trenutka ispunila je duše svih onih koji su te večeri težili jedinstvu s ovom vrstom umjetničkog izražavanja.
DOJMOVI POSLIJE KONCERTA: »Hvala na doživljaju dubine nježnosti glazbe. Želim vam i dalje uspješan rad«, riječi su kojima se Viktorija Grunčić zahvalila glazbenicima. Na pitanje kako je zadovoljan posjetom Milivoj Prćić, član Matice hrvatske, kazao je da je u skladu s popularnošću klasične glazbe sasvim zadovoljan brojnošću večerašnje publike, te proglasio ovu večer uspješnim postignućem u organizacijskoj djelatnosti Matice hrvatske u Subotici. »Vrlo je rijetka prilika vidjeti ovakvu priredbu, ovo je specifičan doživljaj jer klasična glazba ima umirujuće i prosvjetiteljsko djelovanje na ljudski duh.«
    Djela ovih triju skladatelja pokazuju lijepu zaostavštinu, koja je plod velikog rada i istinske posvećenosti. Ovakve i slične svečanosti su primjeri, da ovu glazbu treba proučavati, izvoditi je i tako zauvijek sačuvati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika