Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tradicija čuvenog primaša

Po četvrti put održan je Internacionalni festival malih tamburaških sastava pod nazivom »Bisernica Janike Balaža«. Ovu manifestaciju organizira Udruženje građana koje nosi isti naziv kao i sam festival.
    Ove godine na ovome festivalu, koji je održan 17. listopada u »Studiju M« u Novom Sadu, sudjelovalo je osam tamburaških sastava – iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i tamburaši iz Srbije i Crne Gore.
SUDIONICI I POBJEDNICI: Festival je takmičarskog karaktera, te je oformljen i stručan žiri, koji ima zadatak izabrati najbolje. Članovi žirija su bili: Zdenko Obad Šćitaroci, prof. Mira Temunović, Mile Nikolić, Dušan Petrović i Dubravko Isakov-Cicko. Publici su se predstavili »Tamburaši za dušu« iz Županje, »Limski biseri« iz Bijelog Polja, »Lola« iz Beograda, Tamburaški orkestar »Banja Luka« iz Banja Luke, »Romansa« iz Novog Sada, Privatna tamburaška škola »Batorek« iz Osijeka, Tamburaški orkestar AKUD-a »Sonja Marinković« iz Novog Sada i tamburaški sastav »Ravnica« iz Subotice. Nakon revijalnog dijela programa skupa su nastupili prošlogodišnji pobjednici tamburaški sastav »Zorule« iz Novoga Sada i ansambl »Triola« iz Osijeka. Ove godine titulu najboljeg ponio je tamburaški sastav »Tamburaši za dušu« iz Županje. Drugi po redu je tamburaški orkestar »Romansa« iz Novog Sada i treći je ansambl »Ravnica« iz Subotice. Najbolji primaš ove godine je Danilo Ninković iz ansambla »Romansa« iz Novog Sada, drugi je Franjo Batorek iz Osijeka, a treći je Branimir Jovanović iz Novog Sada. Najbolji primaš je dobio primu od graditelja tambure Vasilija Števina.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika