Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ra­zno­vr­snost umjet­ničkih dje­la

Dani Matice hrvatske iz Subotice započeli su 20. listopada i trajat će sve do 16. studenog. Manifestacija je započela otvaranjem izložbe članova Likovnog odjela »Cecilija Milanković« pri Matici hrvatskoj u prostorijama Gradske knjižnice.
    Mnogobrojne posjetitelje na početku je pozdravio ravnatelj Matice hrvatske prof. Stipan Stantić. Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti Olga Šram, a u sklopu programa nastupio je i ansambl »Hajo«.
IZLOŽBA: Ljubitelji umjetnosti i ljepote mogli su vidjeti radove dvanaest umjetnika koji su sudjelovali na ovoj izložbi. Izlagači slika su: Cila Bajić, Borbála Bicskei, Mark Antonio Bunjevac, Annamária Dégi Kakónyi, Marija Horvacki, Eva Kazi, Lozika Lilion, Kata Stipančev Šetrov, Kata Szelesi, Ruža Tumbas, Žužana Vranić Juhas i Hilda Vujković. U svome obraćanju Olga Šram je rekla, kako je rad Likovnog odjela pri Matici hrvatskoj većini prisutnih poznat jer redovito organiziraju godišnje izložbe, te kako je na skupnim izložbama teško je govoriti o kvaliteti izložbe, jer je svaka slika i svaki izlagač za sebe osobit. No, u svome obraćanju nazočnima izdvojila je umjetnike koji se prepoznaju po svom stilu i radu već dugi niz godina. Među onima za koje možemo reći da su najbolji je Ruža Tumbas, umjetnica koja radi već 47 godina i poznata je po svojem prepoznatljivom likovnom izražaju. U ovoj skupini su istaknuti još Cila Bajić i mladi Mark Antonio Bunjevac. Nakon samog otvaranja izložbe, dok su nazočni razgledali slike, ansambl »Hajo« je svojim muziciranjem uveličao ovu izložbu. Predstavili su se s nekoliko prepoznatljivih instrumentala koji su autentični za ovo podneblje. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika