Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sje­ti ga­le­ri­ja­ma umjet­ni­na

Članovi Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra bili su 22. listopada na jednodnevnom izletu u Brčkom, distriktu Bosne i Hercegovine, gdje su posjetili Umjetničku galeriju Brčko i Galeriju Šimun u franjevačkom samostanu Dubrave u okolici Brčkog. Na put je krenulo dvadeset slikara i prijatelja Likovnog odjela.
    Posjet Brčkom dogovorio je predsjednik Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat s domaćinima Hrvatskog kulturnog društva »Napredak«, podružnica Brčko i dr. Antom Domićem, šefom odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta, kao i s njegovim pomoćnikom za kulturu i sport Zvonimirom Marićem, još u mjesecu lipnju prilikom povratka iz Tuzle, gdje je također uspostavljen kontakt zbog buduće suradnje s predstavnicima podružnice HKD »Napredak« Tuzla.
POSJET UMJETNIČKOJ GALERIJI BRČKO, DISTRIKT BIH: Nakon što se stiglo u Brčko, koje se nalazi u Bosanskoj Posavini, uslijedio je posjet Umjetničkoj galeriji Brčko u kojoj je bila u tijeku izložba slikara Seida Hasanefendića »Radovi 1950-2004«. Goste je pozdravio voditelj Umjetničke galerije Brčko Petar Knežević, a potom je govorio o postavci izložbe. »Seid Hasanefendić rođen je u Brčkom 1935. godine, a od 1950. živi i školuje se u Sarajevu, gdje upisuje Školu primijenjenih umjetnosti. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Zagrebu, a diplomira na grafičkom odjelu Akademije 1965. godine. Intenzivno slika i izlaže, desetljećima je prisutan na likovnoj sceni, a sada je u zvanju redovitog profesora Univerziteta u Sarajevu«, rekao je među ostalim Petar Knežević o bosanskohercegovačkom slikaru i grafičaru Seidu Hasanefendiću, koji je dobitnik svih značajnijih nagrada i priznanja za svoj rad u Bosni i Hercegovini.
PULZIRANJE SLIKA: Članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« imali su priliku pomno pogledati ovu izložbu i međusobno prodiskutirati o umjetničkom opusu Hasanefendića, čiji je predstavljen raskošan opus posve sigurno inspirativno djelovao, što je zalog za napredovanje, kao i poticaj stalnoj težnji za ostvarivanjem još viših standarda radova članova Likovnog odjela. Izrazita refleksivnost Hasanefendićevog slikarstva iskazuje duševno razmatranje umjetnika o bosanskoj duhovnosti, a karakteristika njegovih slika je introspekcija kojom se iskazuje misaonost, ali i čuvstvenost umjetnika, kao istančano reagiranje na specifičnosti bosanske tradicije, što je sve rezultat likovnog promišljanja kojim je slikar Hasanefendić izgradio svoju poetiku. Zasigurno je na članove Likovnog odjela veoma inspirativno djelovalo i to što su mogli vidjeti na slikama Hasanefendića, koje su nastale u kasnijem periodu njegova rada, slikarsku tehniku kojom na fascinantan način postiže odražavanje svjetlosti s njegovih slika, čime je umjetnik Hasanefendić postigao neprestano pulziranje svojih slika.
    Nakon posjete Umjetničkoj galeriji Brčko uslijedio je posjet Galeriji umjetnina Šimun u franjevačkom samostanu Dubrave. Članove Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« pozdravio je fra. Marko Stjepanović, koji je izabran za predsjednika podružnice HKD »Napredak« Brčko 23. veljače 2002. godine, nakon dvije godine zastoja rada društva.
FRANJEVAČKA TRADICIJA: »U Bosanskoj Posavini, gdje se nalazi Galerija umjetnina Šimun, franjevačka tradicija stara je više od šest stotina godina. Titular galerije fra. Šimun Filipović rođen je 1732. godine, a preminuo je 1802. godine. Kršten u župi Bijela, danas Dubrave kod Brčkog, godine 1752. stupio je u franjevački red, a za svećenika je zaređen 1758. Svećeničku je službu obavljao u Bijeloj, Roškom Polju, Varešu, Podvučjaku i Kraljevoj Sutjesci. Umro je u Italiji. Franjevac fra. Stjepan Pavić skupljao je umjetnine kao kolekcionar više od trideset godina, a Galerija u franjevačkom samostanu Dubrave otvorena je prvi put 1983. godine. U Dubravama se nalazila stara drvena crkvica, a nova, kamena, sagrađena je 1869. koju je opet 1927. zamijenila nova. U obnovljenom samostanu zbirku u Galeriji umjetnina Šimun predstavljaju hrvatski kipari i slikari dvadesetog stoljeća«, rekao je među ostalim fra. Marko Stjepanović, nakon čega su se članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« posvetili razgledanju izložbe.
ZBIRKA UMJETNINA GALERIJE ŠIMUN: Osim što postavka Galerije umjetnina Šimun sadrži radove starijih umjetnika poput Gabrijela Jurkića, Marka Rašice, Naste Rojc, Frane Kršinića, kao i umjetnika epohe moderne Marka Rašice, Antuna Augustinčića i Vilka Gecana, članovi Likovnog odjela mogli su vidjeti i djela značajnih stvaraoca druge polovice dvadesetog stoljeća koji su zastupljeni u izloženoj zbirci. Osim starijih umjetničkih djela, priliku za likovno promišljanje pružile su među ostalima i slike suvremenih stvaraoca Zlatka Kesera, Željka Lopuha, Ivana Lovrenčića, Zlatka Price, Slavka Šohaja, Nives Kavurić Kurtović, Kuzme Kovačića  i Šime Vulasa.
IZLOŽBE KOJE NADAHNJUJU: Ova zaista raznovrsna postavka u Galeriji umjetnina Šimun zasigurno može doprinijeti stvaralačkim zamislima, idejama i nadahnuću članovima Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«, jer postavka sadrži brojne putokaze: od crteža, portreta, predstavljenih krajolika, tehnike ugljenom, hrvatskog ekspresionizma, sakralne tematike te kiparskih disciplina, nedvojbeno su izazov za osobnim čitanjem i buduće likovne potrage posjetitelja ove izložbe.
    Na koncu posjeta Brčkom, distriktu BiH, tijekom prijatnog druženja u hotelu »Europa«, svodili su se utisci o viđenim izložbama, a Josip Horvat je domaćinu dr. Anti Domiću poklonio na dar jednu sliku iz likovne produkcije članova Likovnog odjela, a na dar je uzvratio darom i dr. Domić, poklonivši jednu sliku HKC »Bunjevačko kolo«. Darovi jesu bili znak pažnje na kraju ovoga posjeta Brčkom, ali ono što jest najvažnije jesu utisci koje su članovi Likovnog odjela ponijeli nakon posjeta poticajnih izložbi koje nadahnjuju za daljnje slikarsko istraživanje i stvaranje.                       

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika