Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Cr­ni Ste­va iz Sil­baša

U seoskom domu kulture u Silbašu, u nedjelju 24. listopada održana je manifestacija u čast Crnom Stevi iz Silbaša. Većina ljudi Stevana Nikolića poznaje po nadimku Crni Steva iz Silbaša, kako ga je Zvonko Bogdan opjevao u pjesmi »Jedan stari kontrabas«. Povod ove manifestacije je imenovanje ulice u Silbašu, u kojoj se rodio i živio Stevan Nikolić, koja sada nosi naziv ulica Crnog Steve. U prvom djelu koncerta prikazan je dokumentarni film o Crnom Stevi, a u drugom dijelu su nastupili tamburaši iz Novog Sada, Silbaša i Subotice. Nositelj programa je bio Subotički tamburaški orkestar, pod umjetničkim vodstvom Stipana Jaramazovića i dirigentskom palicom Zorana Mulića. Kulminacija večeri je bila kada se na bini pojavio Zvonko Bogdan i u svom bloku otpjevao pjesmu u kojoj se spominje Crni Steva iz Silbaša.

Smo­tra dram­skih sku­pi­na u Lju­to­vu

Dramski odjel HKUD »Ljutovo« iz Ljutova organizirao je 1. »Međunarodnu smotru amaterskih dramskih skupina«. Ovoga vikenda odigrat će se dvije predstave u Domu kulture u Ljutovu 30. listopada. Nazočnima će se predstaviti PFU »Lipa« iz Orašja iz Bosne i Hercegovine s predstavom »Traži se novi suprug«. Predstava počinje u 18,30 sati. Nakon toga predstavu »Trifun iz Zagreba« će odigrati Kulturno umjetničko društvo »Hrvatska čitaonica« iz Hercegovca iz Hrvatske, s početkom u 20 sati.

Dru­gi su­sret društa­va ko­ji no­se na­ziv »Ma­ti­ja Gu­bec«

U subotu 23. listopada u Donjem Miholjcu održan je susret društava koji nose naziv »Matija Gubec«. Izaslanstvo sudionika je primio gradonačelnik Donjeg Miholjca Jozo Korov koji je čestitao svim društvima na očuvanju tradicije i cjelokupne baštine hrvatskog naroda. Pozdrave društvima je uputila i saborska izaslanica Nevenka Majdanić koja je i otvorila ovaj susret. Na programu je nastupilo ukupno 7 društava od kojih su dva iz Bosne, dva iz Vojvodine, HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, te HKPD »Matija Gubec« iz Rume, kao i tri društva iz Republike Hrvatske.

»Sa­la{ u lam­pa{u«

U sklopu manifestacije »Dani Matice Hrvatske Subotica, 5. studenog u Gradskoj knjižnici u Subotici, održat će se promocija zbirke monodrame »Salaš u lampašu« autora Milivoja Prćića. Na promociji će sudjelovati glumci Mirjana Ivković Ivandekić i Bela Francišković, a govorit će književnik Lazar Merković. Promocija počinje u 19 sati.

»Vo­dič«

Prošloga mjeseca izišao je još jedan »Vodič« kroz Suboticu i Palić, koji izlazi dva puta godišnje. »Vodič« izlazi na tri jezika, srpskom, mađarskom i engleskom jeziku. U ponudi »Vodiča« možemo se bolje upoznati sa  svim zanimljivostima ovoga grada. Također možemo upoznati i znamenitosti Palića. U svom bogatom sadržaju ovo izdanje »Vodiča« nam nudi i bogatstvo običaja i tradicije koji je održavaju na teritoriji ovoga grada. Izdavač je CHB Lebović O. D., a može se kupini na svim kioscima u gradu.

Su­sret pje­sni­ka

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva »Franjo Glavinić« i Matice Hrvatske iz Rovinja, održat će se susret pjesnika hrvatskih manjina u susjednim zemljama s pjesnicima u Republici Hrvatskoj. Ova manifestacija će se održati od 28. – 30. listopada u Rovinju. Jučer, 28. listopada je održana književna večer pjesnika Hrvatskih i domicilnih manjina, na kojoj su svoje književne tekstove interpretirali Matilda Bölcs, Desenka Matijević, Gabriele Blascetta, Jasna Melvinger, Milovan Miković, Miroslav Sinsik, Jasminka Domaš, Mario Schiavato i Umberto Matteoni. Danas, 29. listopada će se održati znanstveni-stručni skup, gdje će na temu »Književnost Hrvata u Bačkoj i Podunavlju, između jezika u kojem se živi i jezika u kojem se stvara« govoriti Milovan Miković iz Subotice. Na temu »Hrvatski standardni prozodijski sustav i uzualna naglasna norma« će govoriti Jasna Melvinger iz Novog Sada.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika