Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ima­mo ja­ku sku­pi­nu

Koncem ljeta, poslije nekoliko lošijih rezultata u nizu, uprava nogometnog kluba »Dinamo« smijenila je dotadašnjeg trenera Jurčevića i dovela novog stratega prve momčadi, Nenada Gračana, koji se u tom trenutku nalazio na kormilu »Kamen Ingrada« iz Velike. Pomalo neočekivani trenerski transfer izbacio je u prvi plan javnosti nekadašnju igračku legendu Hajduka, Rijeke i španjolskog Ovieda, koji je po okončanju aktivnog igranja započeo trenersku karijeru vodeći nekoliko domaćih (Hajduk, Osijek, Kamen I.) i inozemnih momčadi.
4Poslije deprimirajućih ljetošnjih rezultata uslijedila je mnogo uspješnija jesen za igrače i navijače Dinama.
Mislim da smo u posljednje vrijeme napravili nekoliko dobrih rezultata, da se momčad polagano diže u formi, pogotovo što nas u sljedećem periodu očekuje veliki broj utakmica.
4Vaša momčad igra na tri kolosijeka (prvenstvo, kup, kup Uefa), ali je u domaćem šampionatu skor uvjerljivo najlošiji. Hoće li budući susreti donijeti pomak na tablici?
Igramo četiri utakmice na našem stadionu i petu gostujemo u Osijeku, i mislim da bi bilo realno očekivati da će se poslije tih susreta napraviti ozbiljniji napredak prema vrhu. Uz dva neugodna gostovanja na Rijeci i Splitu, ugošćujemo i vodeći Inter.
4Plasman u skupinu kupa Uefa, koja garantira »europski život« tijekom cijele nogometne jeseni, bacio je, ipak, u sjenu lošije domaće rezultate. Kako ocjenjujete ždrijeb?
Skupina je vrlo jaka. U njoj su predstavnici jakih nogometnih zemalja poput Njemačke, Portugala, Nizozemske i Belgije, koji svojim renomeom zaslužuju i skupinu Lige prvaka. Iako zbog momčadi »Heerenvena« i »Beverena«, s kojima igramo na »Maksimiru«, i nije baš toliko atraktivna, ali nam to daje određenog razloga za optimizam da uspijemo izboriti plasman za prolaz dalje. Pogotovo što s ovim, uvjetno slabijim, momčadima igramo doma.
4Posljednji susret skupine Dinamo igra protiv favoriziranog Stuttgarta u gostima, vjerujete li da bi do tada već moglo sve biti riješeno u skupini?
Prije svega to puno ovisi o svim ostalim rezultatima u međusobnim utakmicama ostalih momčadi, međutim, ja vjerujem, ako bude sve kako treba i kako smo se dosada ponašali u posljednjih mjesec dana, onda mislim kako je moj optimizam zasnovan na realnim osnovama.
4U pripremi za start »europskog« Dinama su i pojačanja u klupskoj logistici. Novi sportski direktor je bivši izbornik Otto Barić, dok je za kondicijskog trenera angažiran proslavljeni atletski stručnjak Miljenko Rak.
Dovođenje iznimnih stručnjaka poput Barića i Raka je iznimno važno jer Dinamo želi puno i želi stvoriti kvalitetu. Svojim iskustvom gospodin Barić će učiniti mnogo i za mene i za igrače, jer od njega se može puno naučiti u sferi ostvarenja zajedničkog cilja. Suradnja s Miljenkom Rakom važna je da bi se momčad kondicijski ojačala za buduću seriju teških utakmica.
4Vaš dolazak na kormilo Dinama izaz-vao je malu senzaciju s obzirom kako ste u igračkim danima bili prava legenda Hajduka.
Ja sam prije svega profesionalac. To što sam završio u Hajduku i što me za tu sredinu vežu lijepe uspomene, nema s mojim aktualnim trenerskim mjestom nikakve veze. U suvremenom sportu, nogometu pogotovu, vlada profesionalizam i sada su sve moje ambicije vezane uz Dinamo.
4Start ovogodišnje sezone HNL donio je neprijatna iznenađenja navijačima Dinama i Hajduka jer njihove momčadi zaostaju iza Intera iz Zaprešića koji nadmoćno, još uvijek, vodi na tablici. Hoće li nastavak ligaške jeseni »staviti« stvari na svoje mjesto?
Obje momčad su nesigurno krenule u ligaško natjecanje, zbog mnogih poznatih okolnosti, ali mislim da će se poslije nekoliko sljedećih utakmica stvari u domaćem prvenstvu stabilizirati i realno je da će se obje momčadi boriti za sami vrh.
4Poslije europskog Dinama na čijem ste čelu hoće li Vas budućnost odvesti na klupu nekog europskog kluba?
Moje ambicije su vezane uz Dinamo, koji je već sada po svojoj organizaciji blizu velikih momčadi, i ako Dinamo bude osvajao prvenstva i uspješno igrao u Europi, ne vidim razloga da bih tražio neki drugi klub.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika