Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S Tre­se­tišta do por­tu­gal­skog zla­ta

Početkom ovog mjeseca Portugal je bio domaćin Svjetskog prvenstva u šaranskom ribolovu (sportski ribolov u kojem se hvataju isključivo šarani, a poslije vraćaju u vodu) na kojemu je reprezentativac SiCG Vladimir Patarčić (1970.) iz Subotice, u paru sa Ivicom Kiraljem, osvojio prvo mjesto i titulu prvaka svijeta. U jakoj konkurenciji 12 nacionalnih selekcija, koje su nastupile s po tri ekipe, svaka je brojila dva člana, subotički par je uspio »upecati« 44 kg i 250 grama vrijednog šaranskog ulova koji im je osigurao pres-tižno zvanje najboljih svjetskih šaranskih ribiča.
4Titula svjetskog šampiona možda je za mnoge poprilično iznenađenje, s obzirom kako je natjecateljski ribolov u nas nedovoljno afirmiran, ali iza Vas su brojne godine provedene s ribičkim štapom u ruci.
Moja prva ribička iskustava započela su još od moje šeste godine kada sam, skupa s drugarima iz kraja, odlazio pecati na jezerce-baru kod stare ciglane u Malom Bajmoku koji se nalazi u subotičkom predgrađu. Poslije tih prvih ribolovačkih iskustava prešli smo na jezero Palić, koje se nalazi pokraj Subotice, i na kojemu smo započeli našu »šaransku karijeru«.
4Ipak, natjecateljskim šaranskim ribolovom bavite se unazad nekoliko godina. Pojasnite nam o kakvoj se grani ribolova radi?
Natjecateljski šaranski ribolov podrazumijeva vrstu modernijeg i naprednijeg hvatanja ribe (šarana) uz pomoć specijalizirane, profesionalne opreme u koju npr. spadaju sofisticirani štapovi, indikatori, boile i sl. Ovom disciplinom se aktivno bavim pos-ljednjih 5 godina. Član sam promocijskog tema akcije »Uhvati šarana, slikaj ga i pusti«. Znači u pitanju je čista ljubav prema ribama i prirodi u kojoj je cilj sportski se nadmetati s ovom vrstom ribe, a poslije ostvarene »pobjede« nad njom pustiti je natrag u njezino prirodno stanište.
4Na teriroriju SiCG postoji i sportska federacija koja povezuje sve ljubitelje ove vrste ribolova.
Mi smo svi članovi Šaranske federacije SiCG u sklopu koje postoji i Šaranska liga SiCG u kojoj se natječu ribolovačke ekipe s ovih prostora. Član sam »Tresetišta« s Palića, udruženja koje se bavi šaranskim ribolovom.
4Plasman u vrhu prošlogodišnjeg prvenstva donio Vam je kvalifikaciju za Svjetsko prvenstvo u Portugalu.
Na koncu prošle natjecateljske sezone zauzeli smo treće mjesto u generalnom plas-manu nacionalnog prvenstva koje nam je garantiralo odlazak na skup najboljih svjetskih šaranskih ribiča. Reprezentaciju SiCG su na Svjetskom prvenstvu činile tri ekipe s po dva člana od kojih smo jednu činili Ivica Kiralj i ja.
4Gdje se održavalo Svjetsko prvenstvu u šaranskom ribolovu?
Svjetski šampionat se održavao od 30. rujna do 3. listopada na jezeru Montagil pok-raj mjesta Ponte de Sor u centralnom dijelu Portugala (oko 120 km od Lisabona). Vrijeme je bilo fantastično i posve karakteristično za ovu sunčanu mediteransku zemlju, po danu je bilo 32 stupnja, dok bi se tijekom noći temperatura spuštala oko 15 stupnja. Jezero, na kojemu se odvijao natjecateljski dio je, jednom riječju, fantastično. Dugo je 20 kilometara, a široko oko 800 metara s najvišom dubinom do 15 m. »Pecalo« se po svjetskim standardima s klasičnim dubinskim načinom ribolova koji, normalno, vrijede i u našem nacionalnom prvenstvu.
4Kakve ste mamce koristili u svom šampionskom pohodu?
Na prvenstvu je, prema pravilima, bila ograničena veličina mamca, a koristili smo tzv. boile, kugle spremljene od raznih vrsta brašna s dodatkom aditiva, dok je baza za njihovo spravljanje porijeklom iz Engleske. Dodatak aroma prije svega ovisi o godišnjem dobu u kojemu se vrši ulov, vrsti vodene površine na kojoj se peca… No, kao što se tiče i ostalih tajni ribičke vještine, puno toga zavisi i od iskustva onog koji ih priprema.
4Koje su sve reprezentacije uzele udjela na Šaranskom SP u Portugalu?
Pokraj selekcije domaćina natjecalo se 12 momčadi: SiCG, Hrvatska, Austrija, Belgija, Francuska, Slovenija, Makedonija, Rumunjska, Južnoafrička Republika…
4Opišite nam način natjecanja na Svjetskom prvenstvu.
Sve reprezentacije su prema svojim ekipama bile raspoređene u tri sektora (A, B i C) u kojima je svaku zemlju predstavljao po jedan par. Ivica Kiralj i ja smo bili raspoređeni u sektor C i mi smo uspjeli da ulovimo najviše ribe u već spomenutoj težini od 44 kg i 250 g, s kojom smo osvojili prvo mjesto i titulu svjetskih šampiona.
4Koliko je težio najkrupniji primjerak Vašeg ulovljenog šarana?
Najteži je bio jedan šaran od točno 6 kg, dok je bilo nekoliko primjeraka od pet i četiri kilograma. Prema uobičajenoj praksi svaki ulovljeni primjerak smo fotografirali i vratili nazad u jezero.
4I pokraj fantastičnog uspjeha na koncu ovog velikog ribičkog natjecanja na njegovom startu nije sve baš izgledalo sjajno.
Nažalost, sa žaljenjem moram istaknuti, kako nismo imali adekvatnu logističku podršku. Krenuli smo u posljednji moment, putovali smo kombijem 60 sati i prevalili 3.500 kilometara do konačnog natjecateljskog odredišta, i stigli posve premoreni dan prije početka natjecanja, dok su ostale nacionalne selekcije došle i po tri dana prije da bi se upoznale s jezerom i što bolje pripremile za uvjete ribolova. Troškove puta i boravka smo, naravno, snosili sami…
4Ovogodišnja ribička sezona, koju ćete sigurno zauvijek pamtiti, se polagano bliži kraju. Hoće li biti još neko natjecanje?
Na Tresetištu (Palić) će biti sredinom studenog završno natjecanje u šaranskom ribolovu s kojim se tradicionalno zatvara sezona. Na koncu bih još želio kazati, kako se mi upravo na našem jezeru brinemo o ribi koja živi u njemu, nastojeći da uzgojimo kvalitetne i kapitalne primjerke šarana s kojima se poslije sportski natječemo u šaranskom ribolovu.          

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika